lecytyna

Lecytyna

Lecytyna bierze udział w procesach przemiany materii, gospodarce cholesterolem. Jest istotnym składnikiem mózgu i tkanki nerwowej, chroni ściany żołądka. Wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, chroni wątrobę i działa przeciwmiażdżycowo. Naturalne źródła lecytyny:żółtko jaja, wątroba, pełnoziarnista pszenica, różne rodzaje fasoli, soja.

lecytyna

Więcej o:

lecytyna

  • Lecytyna - dlaczego jest ważna? Jaką funkcję pełni lecytyna

    Lecytyna - czym jest? Lecytyna to mieszanina różnych substancji lipidowych. Są to po pierwsze fosfolipidy, składające się z kwasów tłuszczowych, grupy fosforowej, glicerolu oraz jednego z trzech związków: choliny, inozytolu lub seryny. Ponadto w lecytynie znajdziemy: glikolipidy, węglowodany

  • Prawie jak eliksiry młodości: glukozamina, lecytyna i reszta. Jak to działa?

    razy w tygodniu to pewna recepta na długowieczność. Oczywiście, te przyjazne tłuszcze są też w tofu, migdałach, orzechach włoskich oraz w niektórych olejach, np. lnianym czy rzepakowym, ale sięganie po ryby to najprostsza ścieżka zdrowia. W ludzkim organizmie lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała

  • Lipoliza

    Dołącz do nas na Facebooku! PPC to lecytyna, która otrzymywana jest z ziaren soi. Lipoliza jest alternatywą dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą poddać się zabiegowi liposukcji (odsysania tłuszczu). Zabieg stosuje się w celu odchudzenia miejsc, które pomimo wysiłków pacjenta nie chudną

  • Soja: właściwości odżywcze i zdrowotne oraz przeciwwskazania

    pamiętać, że mleko sojowe nie nadaje się do karmienia noworodków i niemowląt poniżej 6. miesiąca życia. Ponadto alergicy powinny sprawdzić swoją odporność na ten rodzaj żywności, w tym na lecytynę sojową. Ponadto, jako roślina strączkowa z dużą zawartością oligosacharydów, może powodować wzdęcia

  • Co podjadać podczas nauki?

    jakim powinniśmy pamiętać podczas nauki jest lecytyna. Jeden z jej składników - cholina - pobudza układ nerwowy oraz wzmacnia zdolność zapamiętywania. Codzienne spożywanie produktów bogatych w lecytynę zwiększa wydajność umysłową i ułatwia myślenie. Produkty bogate w lecytynę to soja, kiełki pszenicy, siemię lniane

  • Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

    obniżaniu poziomu LDL może być także wspomniany już kwas linolowy, a także kwas oleinowy (z grupy omega-9). W odpowiedniej gospodarce cholesterolem pomoże także obecna w sojowym oleju lecytyna. Związek ten znany jest nam również jako prawdziwy przyjaciel naszego mózgu i układu nerwowego. Wpływając

  • Cholina - wsparcie dla wątroby i mózgu

    Cholina - charakterystyka Cholina jest składnikiem niektórych fosfolipidów, takich jak np. lecytyna. Początkowo cholinę uznawano jako witaminę, gdyż badania nad lecytyną wykazały, że jest ona niezbędna do wolnego od mutacji i prawidłowego rozwoju organizmów zwierzęcych. W późniejszym czasie okazało

  • Hormon DHEA - powrót do młodości

    jest bogatym źródłem aminokwasów, witamin z grupy B, wapnia, żelaza i cynku oraz błonnika pomagającego w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Przy wiosennym osłabieniu pomogą także preparaty z lecytyną - naturalną substancją biorącą udział w procesach przemiany materii (np. Vita Buerlecithin firmy Altana Pharma

  • ?Polska": Jemy genetycznie zmodyfikowane wędliny i chleb

    na etykietach miały wymienioną soję, mączkę sojową lub lecytynę sojową. Co prawda producenci nie muszą informować o składnikach GMO, jeśli ilość zmodyfikowanego składnika jest mniejsza niż 0,9 procent masy produktu. Jednak w większości przypadków są to ilości dużo wyższe. Na przykład w kiełbasie, zgodnie