Lecytyna to mieszanina różnych substancji lipidowych. Są to po pierwsze fosfolipidy, składające się z kwasów tłuszczowych, grupy fosforowej, glicerolu oraz jednego z trzech związków: choliny, inozytolu lub seryny. Ponadto w lecytynie znajdziemy: glikolipidy, węglowodany, trójglicerydy i wodę.
Lecytynę przedstawia się najczęściej jako główkę z ogonkiem. W ogonku znajdują się kwasy tłuszczowe, zaś w główce glicerol, grupa fosforowa i jeden ze związków, które są najważniejszymi elementami fosfolipidów (cholina, inozytol lub seryna). Po raz pierwszy została pozyskana z żółtka jaja kurzego i stąd jej nazwa (żółtko to po grecku lekithos).
Dziś najczęściej są pozyskiwane trzy rodzaje lecytyny:
Pod względem zawartości fosfolipidów nie ma między nimi większych różnic. Jednak w lecytynie rzepakowej znajdziemy najwięcej kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6, więc jest ona najbardziej korzystna dla zdrowia.
Lecytyna pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Jest potrzebna w procesach przemiany materii i gospodarowania cholesterolem. Jest budulcem tkanki mózgu i chroni ściany żołądka oraz wątroby. Wpływa na działanie układu krążenia. Ponadto wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Lecytyna poprawia też koncentrację, wspomaga zapamiętywanie, opóźnia procesy starzenia, pobudza układ krążenia. Zmniejsza także bóle stawów.
Lecytynę wykorzystuje się w leczeniu chorób psychicznych - poprawia stan osób cierpiących na zaburzenia maniakalno-depresyjne i chorobę afektywno-dwubiegunową. Jej uzupełnianie zaleca się też mężczyznom skarżącym się na problemy ze sprawnością seksualną.
Suplementowanie lecytyny pozwala ograniczyć szkody wywołane w wątrobie przez nadmierne spożywanie alkoholu - detoksykuje ją i pomaga w regeneracji. Poza tym lecytyna obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
Lecytynę znajdziemy przede wszystkim w:
Dostępne są również suplementy diety z lecytyną. Organizm potrzebuje od dwóch do trzech gramów lecytyny dziennie, by prawidłowo funkcjonować.