Cholina - wsparcie dla wątroby i mózgu

Cholina to organiczny związek chemiczny, który bierze udział w licznych procesach biochemicznych odpowiedzialnych za prawidłową pracę wielu narządów w ludzkim organizmie. Choć przez ekspertów cholina już od dawna nie jest zaliczana do witamin, to nadal bardzo często spotkać można ją pod nazwą witamina B4. Cholina poprawia koncentrację, zwiększa wydolność psychofizyczną, a także dba o dobrą kondycję wątroby. Czym dokładniej jest ten związek chemiczny, jakie jest jego prawidłowe dawkowanie oraz w jakie są jego źródła?

Cholina - charakterystyka

Cholina jest składnikiem niektórych fosfolipidów, takich jak np. lecytyna. Początkowo cholinę uznawano jako witaminę, gdyż badania nad lecytyną wykazały, że jest ona niezbędna do wolnego od mutacji i prawidłowego rozwoju organizmów zwierzęcych. W późniejszym czasie okazało się jednak, że cholina wytwarzana jest szczątkowo przez ludzki organizm, co skutkowało usunięciem tego związku z witamin grupy B. Cholina obecnie traktowana jest jako substancja witaminopodobna, gdyż bierze udział w bardzo wielu istotnych procesach biologicznych. Związek ten ma postać bezbarwnej lub zabarwionej na biało substancji krystalicznej, która dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Najlepszymi źródłami choliny są żółtka jaj oraz mleko, ale związek ten zawarty jest także w składzie wielu suplementów diety - najczęściej tych, które wspomagają odchudzanie, gdyż cholina przyspiesza metabolizm. Ze względu na ścisłe oddziaływania choliny z witaminą B9 oraz B12, warto zbilansować swoją dietę tak, aby zawierała wszystkie trzy te składniki.

Cholina - wpływ na zdrowie

Cholina jest związkiem, który bierze udział w najbardziej fundamentalnych procesach biochemicznych w organizmie ludzkim, gdyż odpowiedzialna jest za tworzenie oraz stałą kontrolę prawidłowej struktury komórek. W zaleceniach dotyczących choliny w diecie, eksperci wymieniają także jej pozytywny wpływ na pracę mózgu. Poprawia pamięć długotrwałą, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji oraz spowolnienia umysłowego pojawiającego się w wypadku zachorowania na chorobę Alzheimera.

Lecytyna (składnik choliny) jest istotnym z punktu widzenia biologicznego fosfolipidem, który ogranicza i hamuje odkładanie się komórek tłuszczowych w tkankach, co skutkuje obniżeniem poziomu złego cholesterolu we krwi. Co więcej, dieta bogata w wysoko przyswajalną cholinę powoduje zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu.

Zaobserwowano, że wchłanialność witamin rozpuszczonych w tłuszczach (A, D, E, K) jest znacznie większa w obecności choliny. Związek ten zapewnia także prawidłową i stabilną pracę serca oraz płuc. Wciąż trwają badania nad wpływem choliny na ewentualne hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.

Cholina u kobiet w ciąży

Cholina jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży, gdyż umożliwia wchłanianie kwasu foliowego, a tym samym zapewnia warunki do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Warto również wspomnieć, że cholina poprawia przepływ krwi przez łożysko, co ma duże znaczenie w prawidłowym wzroście dziecka.

Niedobór choliny - objawy

Cholina jest jednym z głównych sojuszników wątroby, a jej niedobór prowadzić może do nadmiernego odkładania się cholesterolu i trójglicerydów właśnie w tym narządzie. Ostatecznym efektem takiego stanu rzeczy może być stłuszczenie wątroby oraz zaburzenia jej pracy. Niedobór choliny objawia się także poprzez:

  • częste bóle głowy,
  • zaparcia,
  • stany lękowe,
  • nierówna praca serca,
  • bezsenność,
  • rozdrażnienie.

Skutkiem długotrwałego niedoboru choliny w diecie kobiet w ciąży mogą być wady ośrodkowego układu nerwowego u dziecka, a także upośledzenie funkcji poznawczych w późniejszym życiu.

Nadmiar choliny - objawy

Dieta bogata w wysoko przyswajalną cholinę (jajeczna) w połączeniu z jej nieodpowiednią suplementacją może prowadzić do przedawkowania. Głównymi objawami nadmiaru choliny w organizmie są:

  • zwiększona potliwość,
  • biegunki,
  • wymioty,
  • niskie ciśnienie tętnicze.

Cholina - źródła

W codziennej diecie cholinę spotkać można w wielu produktach spożywczych. Zalicza się do nich: wątroba, żółtko jaja kurzego, otręby pszenne, orzeszki ziemne, szpinak, zielony groszek, wołowina, kurczak, pomidory, fasola, ryby czy mleko.

Zobacz wideo

Cholina - dawkowanie

Według Instytutu Żywności i Żywienia, dzienna dawka choliny powinna wynosić:

  • 125 mg - niemowlęta do 6 miesiąca życia,
  • 150 mg - niemowlęta w wieku od 6 do 12 miesięcy,
  • 200 mg - dzieci w wieku od 1 do 3 lat,
  • 250 mg - dzieci w wieku od 3 do 9 lat,
  • 375 mg - dzieci w wieku 9 do 12 lat,
  • 400/550 mg - dziewczęta w wieku od 13 do 18 lat/chłopcy w wieku od 13 do 18 lat,
  • 425/550 mg - kobiety powyżej 19 roku życia/mężczyźni powyżej 19 roku życia,
  • 450/550 mg - kobiety ciężarne/kobiety w okresie karmienia piersią.
Więcej o: