Koszenila: co to jest? Jest to barwnik, który otrzymywany jest z pewnych gatunków owadów. Koszenila - robaki, które wykorzystywane są, do otrzymania tego barwnika to czerwce kaktusowe. Owady te występują w każdym zakątku świata. Te, które wykorzystuje się w Polsce to tzw. czerwce polskie. Koszenila jest barwnikiem pochodzenia naturalnego, dlatego na pierwszy rzut oka wydaje się, że powinien być bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Czy tak faktycznie jest?
Z naukowego punktu widzenia koszenila jest organicznym związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym C22H20O13. Jest to ciemnoczerwony barwnik, który pozyskiwany jest z wysuszonych i zmielonych owadów. Ten barwnik znany jest od zarania dziejów - był wykorzystywany na szeroką skalę w starożytności. Co ciekawe jest jednym z niewielu barwników organicznych, który całkowicie rozpuszcza się w wodzie bez ulegania degradacji. Jest on ponadto najbardziej odporny na działanie światła, wysokiej temperatury oraz utleniania.
Aby uzyskać jeden kilogram kwasu karminowego, należy wykorzystać ponad 150 tysięcy wysuszonych i zgniecionych czerwców kaktusowych. Ich plantacje można znaleźć na całym świecie, w tym w Polsce. To właśnie tam zbiera się owady, w zależności od uzyskanego odcienia, i poddaje procesowi suszenia. Wysuszony i sproszkowany owad wykorzystywany jest do pozyskania kwasu karminowego. Wykonuje się to za pomocą ekstrakcji ciało stałe - ciecz. Ekstrakt podgrzewa się do temperatury wrzenia i po odparowaniu mieszaniny uzyskujemy suchą masę, jaką jest barwnik. Wiele ludzi zadaje sobie pytanie "koszenila: czy jest szkodliwa?" mimo tego, że jest ona produktem pochodzenia naturalnego.
Przede wszystkim największymi różnicami pomiędzy tymi dwoma barwnikami jest oznaczenie, a także sposób wytwarzania. Koszenila jest oznaczona jako E120, a czerwień koszenilowa jako E124. Warto podkreślić, że koszenila jest barwnikiem organicznym, a czerwień koszenilowa - syntetycznym.
"Koszenila: w czym jest?" - to pytanie często zadajemy sobie szukając produktów, w których zawartych jest jak najwięcej naturalnych składników. Koszenila jest dość popularnym barwnikiem, dlatego spotkać można go w wielu czerwonych produktach. Koszenila - w jakich produktach występuje? Ten składnik można znaleźć praktycznie w każdym produkcie, który jest czerwony. Koszenila - w czym jest? Oto przykłady:
Jak już wiemy, koszenila to barwnik pochodzenia organicznego i mimo tego, że jest to naturalny barwnik, nie jest on najbezpieczniejszy dla zdrowia. Powodować może on silną reakcję alergiczną, w tym także ataki astmy oraz wstrząs anafilaktyczny. Koszenila - szkodliwość tego barwnika jest powodem, przez który każdy producent, który skorzystał z koszenili w produkcji swojego produktu, musi wyraźnie zaznaczyć jego obecność w liście składników. W trosce o bezpieczeństwo klientów zakazano również stosowania koszenili w kosmetykach i farmaceutykach mających bezpośredni kontakt z oczami.
Istnieje grupa ludzi szczególnie narażonych na negatywne działanie koszenili. Powinni uważać na nią astmatycy i alergicy. Specjaliści radzą również, aby małe dzieci i kobiety w ciąży zaprzestały spożywania produktów, do których stworzenia został użyty kwas karminowy.
Zobacz też: Antocyjany i ich wpływ na zdrowie. W czym znajdują się antocyjany?