Koszenila. W jakich produktach występuje? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?

Koszenila (inaczej kwas karminowy) to bardzo popularny barwnik pochodzenia naturalnego, który otrzymywany jest z owadów. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a jego szerokie stosowanie powoduje szereg pytań dotyczących jego szkodliwości. Koszenila - czy jest szkodliwa? Czym ten barwnik tak naprawdę jest?

Koszenila - co to jest?

Koszenila: co to jest? Jest to barwnik, który otrzymywany jest z pewnych gatunków owadów. Koszenila - robaki, które wykorzystywane są, do otrzymania tego barwnika to czerwce kaktusowe. Owady te występują w każdym zakątku świata. Te, które wykorzystuje się w Polsce to tzw. czerwce polskie. Koszenila jest barwnikiem pochodzenia naturalnego, dlatego na pierwszy rzut oka wydaje się, że powinien być bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Czy tak faktycznie jest? 

cukierkiSyntetyczne barwniki spożywcze - czy są groźne dla zdrowia

Z naukowego punktu widzenia koszenila jest organicznym związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym C22H20O13. Jest to ciemnoczerwony barwnik, który pozyskiwany jest z wysuszonych i zmielonych owadów. Ten barwnik znany jest od zarania dziejów - był wykorzystywany na szeroką skalę w starożytności. Co ciekawe jest jednym z niewielu barwników organicznych, który całkowicie rozpuszcza się w wodzie bez ulegania degradacji. Jest on ponadto najbardziej odporny na działanie światła, wysokiej temperatury oraz utleniania.

Aby uzyskać jeden kilogram kwasu karminowego, należy wykorzystać ponad 150 tysięcy wysuszonych i zgniecionych czerwców kaktusowych. Ich plantacje można znaleźć na całym świecie, w tym w Polsce. To właśnie tam zbiera się owady, w zależności od uzyskanego odcienia, i poddaje procesowi suszenia. Wysuszony i sproszkowany owad wykorzystywany jest do pozyskania kwasu karminowego. Wykonuje się to za pomocą ekstrakcji ciało stałe - ciecz. Ekstrakt podgrzewa się do temperatury wrzenia i po odparowaniu mieszaniny uzyskujemy suchą masę, jaką jest barwnik. Wiele ludzi zadaje sobie pytanie "koszenila: czy jest szkodliwa?" mimo tego, że jest ona produktem pochodzenia naturalnego.

Zobacz wideo Co dzieciaki myślą o zdrowym jedzeniu?

Koszenila a czerwień koszenilowa - różnice

Przede wszystkim największymi różnicami pomiędzy tymi dwoma barwnikami jest oznaczenie, a także sposób wytwarzania. Koszenila jest oznaczona jako E120, a czerwień koszenilowa jako E124. Warto podkreślić, że koszenila jest barwnikiem organicznym, a czerwień koszenilowa - syntetycznym.

Koszenila. W jakich produktach występuje?

"Koszenila: w czym jest?" - to pytanie często zadajemy sobie szukając produktów, w których zawartych jest jak najwięcej naturalnych składników. Koszenila jest dość popularnym barwnikiem, dlatego spotkać można go w wielu czerwonych produktach. Koszenila - w jakich produktach występuje? Ten składnik można znaleźć praktycznie w każdym produkcie, który jest czerwony. Koszenila - w czym jest? Oto przykłady:

  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
  • słodycze i ciasta,
  • produkty mięsne,
  • sosach,
  • kisielach,
  • lodach,
  • jogurtach itd.

Koszenila: szkodliwość dla zdrowia

Jak już wiemy, koszenila to barwnik pochodzenia organicznego i mimo tego, że jest to naturalny barwnik, nie jest on najbezpieczniejszy dla zdrowia. Powodować może on silną reakcję alergiczną, w tym także ataki astmy oraz wstrząs anafilaktyczny. Koszenila - szkodliwość tego barwnika jest powodem, przez który każdy producent, który skorzystał z koszenili w produkcji swojego produktu, musi wyraźnie zaznaczyć jego obecność w liście składników. W trosce o bezpieczeństwo klientów zakazano również stosowania koszenili w kosmetykach i farmaceutykach mających bezpośredni kontakt z oczami.

Sztuczne barwniki żywnościE171: czy ten barwnik jest szkodliwy?

Kwas karminowy: szczególne przeciwwskazania

Istnieje grupa ludzi szczególnie narażonych na negatywne działanie koszenili. Powinni uważać na nią  astmatycy i alergicy. Specjaliści radzą również, aby małe dzieci i kobiety w ciąży zaprzestały spożywania produktów, do których stworzenia został użyty kwas karminowy.

Zobacz też: Antocyjany i ich wpływ na zdrowie. W czym znajdują się antocyjany?

Więcej o: