Masz jedną z tych chorób? Powinieneś unikać jedzenia ogórków kiszonych. Sprawdź, dlaczego

Kiszonki, a zwłaszcza ogórki kiszone, są niemal obowiązkowym elementem na polskim stole. Oprócz walorów smakowych uważa się je również za cenny składnik diety, który dostarcza organizmowi wiele witamin i wartości odżywczych. Jak się jednak okazuje, substancje zawarte w ogórkach w połączeniu z pewnymi schorzeniami mogą nieść za sobą negatywne skutki. Sprawdź, czy należysz do grupy osób, które powinny ograniczyć spożycie tych przetworów.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ogórków kiszonych. Choć dla wielu stanowią ulubiony przysmak, to w pewnych sytuacjach mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Dotyczy to konkretnej grupy osób, które zmagają się z wymienionymi poniżej zaburzeniami. Czy zaliczasz się do tego grona?

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Prozdrowotne właściwości ogórków kiszonych

Kiszonki, w tym ogórki kiszone, stanowią świetne źródło witamin z grupy K i C, odpowiadających za krzepnięcie krwi oraz odpowiednią pracę układu immunologicznego. Dostarczają organizmowi probiotyków, które regulują cykl wypróżnień, a przy tym wspierają mikroflorę jelitową. Uzupełniają deficyt potasu i magnezu, a także zwiększają odporność.

Ogórki są niskokaloryczne, w 100 gramach kryje się zaledwie 11 kcal! Ponadto ich spożycie łagodzi objawy nietolerancji pokarmowych i zapobiega między innymi zaparciom i wzdęciom oraz bólom brzucha. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi, co w dalszej kolejności wpływa na poprawę zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Chorujesz na to schorzenie? Lepiej unikaj ogórków kiszonych

Mimo swoich wielu zalet, ogórki kiszone, a właściwie składniki i substancje w nich obecne, mogą prowadzić do nasilenia się niektórych schorzeń. Osoby borykające się z tymi chorobami powinny znacznie ograniczyć lub wręcz wykreślić je ze swojej diety. Jakie choroby mogą się zaostrzyć przy regularnym spożywaniu ogórków kiszonych?  

  • Zaburzenia krzepnięcia krwi. Witamina K zmniejsza skuteczność leków na zakrzepicę, co może się przyczynić do powstawania groźnych dla życia zakrzepów. 
  • Nietolerancja histaminy. Choć histamina to naturalnie występujący u człowieka hormon, to osoby z jej nietolerancją powinny unikać produktów, w których jest ona obecna. Jej spożycie może powodować powstawanie problemów skórnych lub jelitowych.
  • Wrzody na żołądku. Sól obecna w kiszonkach podrażnia błonę śluzową żołądka i zwiększa wydzielanie soków trawiennych, prowadząc tym samym do nasilenia się dolegliwości bólowych. Może też skutkować pęknięciem wrzodów.
  • Nadciśnienie tętnicze. Ogórki kiszone stanowią źródło sodu, który ma niekorzystny wpływ na zdrowie osób z nadciśnieniem.
  • Refluks. Kwaśny odczyn ogórków zwiększa kwasowość żołądka, co w przypadku chorujących na refluks żołądkowo-przełykowy może zwiększyć ryzyko cofnięcia się treści pokarmowej z powrotem przez przełyk.

O ograniczeniu spożywania ogórków kiszonych powinny także pomyśleć osoby cierpiące często na zgagę oraz alergicy. Choć częstotliwość zajadania się słonymi przysmakami jest indywidualna, to warto wziąć pod uwagę swoje zdrowie w dłuższej perspektywie.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: