Brytyjscy eksperci do spraw żywności wskazali pięć produktów, których - dla własnego zdrowia - nie powinniśmy jeść na śniadanie. Zdaniem specjalistów, postawienie na nie na początku dnia jest złym wyborem. Zbilansowana dieta jest tutaj kluczem. Czego nie należy jeść na śniadanie? Jakich produktów powinniśmy unikać?
Tych rzeczy nie jedz na śniadanie. "Zawsze sprawdzaj składniki"
Zobacz wideo
Co dorośli powinni robić częściej i co to znaczy być na diecie?
W rozmowie z dziennikiem "The Sun" dietetyczka Natalie Forester przyznała, że najważniejszym krokiem jest wybór wyłącznie nieprzetworzonej żywności. To coś, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę przy nakładaniu produktów na talerz na śniadanie. Jej zdaniem będzie to mieć ogromne przełożenie na nasze zdrowie. Jak mówi kobieta:
Jeśli chcesz zjeść produkt, który jest zapakowany, najpierw sprawdź składniki i zadaj sobie pytanie, czy mogę sobie wyobrazić, jak rośnie ten składnik? Jeśli tak, to ruszaj dalej.
Zdaniem dietetyczki wybieranie przetworzonej żywności prowadzi do spożywania większej ilości cukru, soli czy tłuszczu niż jest to zalecane. Produkty te są często bardziej kaloryczne.
Czego nie jeść na śniadanie? Dietetycy wymieniają kilka rzeczy
Co w takim razie szczególnie trzeba jeszcze unikać? Zdaniem Natalie Forester oraz dietetyczki Rebekah Blakely należy wystrzegać się:
- białego chleba, który nie zawiera błonnika, jest często przetworzony i ma niską wartość odżywczą; do tego może być wytwarzany z rafinowanej mąki, która w procesie mielenia traci otręby i zarodki, a więc składniki odżywcze, które są dla nas korzystne;
- smakowych płatków owsianych typu instant, albowiem zawierają one dużo cukru i barwników; lepszym zamiennikiem są klasyczne płatki owsiane, np. górskie i świeże owoce;
- niskotłuszczowego masła orzechowego - zdrowszym wyborem (o dziwo!) będzie pełnotłuste masło orzechowe, które ma więcej korzystnego wpływu dla naszego serca, oczu i układu pokarmowego; należy zwracać uwagę nie na zawartość tłuszczu w takim produktu, a soli i cukru, bo to one prowadzą do problemów zdrowotnych;
- słodkich wypieków - produkty z cukierni, wypełnione dżemem, cukrem, kruszonką czy tłuszczami nasyconymi to tylko jeden krok do otyłości, cholesterolu i problemów ze zdrowiem; alternatywą na słodkie śniadanie mogą być owoce, które zawierają fruktozę, domowe wypieki, w których biały cukier zastąpimy trzcinowym.