żelazo
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: właściwości, zastosowanie
Amarantus nazywany jest też szarłatem. Jest jednym z najstarszych gatunków zboża (choć według klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbóż) i jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromną popularność....
-
Hepcydyna - na czym polega działanie hepcydyny, wskazania do badania, wyniki
Hepcydyna jest hormonem peptydowym produkowanym przez wątrobę. Ma za zadanie utrzymywać odpowiedni poziom żelaza w organizmie. Hepcydyna należy także do białek towarzyszących ostrym stanom zapalnym. Bada się stężenie tego hormonu we krwi, przede...
-
Wody lecznicze - jakie mają właściwości, kto powinien je pić?
Wody lecznicze, które występują między innymi w uzdrowiskach, ale które można znaleźć również na sklepowych półkach i w aptekach, są pełne cennych składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że takie wody...
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i ja...
-
Durian (tropikalny owoc) - właściwości, zastosowanie
Durian to tropikalny owoc znany ze swojego intensywnego, nieprzyjemnego zapachu. Owoc ten można kupić przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie rośnie w naturalnych warunkach. Jest ceniony ze względu na smak, a także działanie prozdrowotne. Ja...
-
Skorzonera - czym jest, jakie ma właściwości, jak ją jeść?
Skorzonera, znana również pod nazwami wężymord czarny korzeń oraz czarne korzonki, to jadalna roślina pochodząca z terenów środkowej Azji oraz środkowej i południowej Europy. Roślina jest w Polsce dosyć mało znana, jednak smakosze cenią ją ze...
-
Gujawa - właściwości, jak jeść ten owoc?
Gujawa, znana również pod nazwami guawa, gruszla, psydia albo gojawa, to tropikalny owoc, który jest ceniony ze względu na walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W Polsce jest mało popularny, jednak czasami można znaleźć w sklepach świeże owoc...
-
Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?
Tamarynd jest owocem drzewa rosnącego w Indiach, który jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa. Nadaje on potrawom specyficzny smak, a dodatkowo jest źródłem ważnych minerałów i witamin jak np. błonnik, żelazo, witamina B. Jakie zastosowani...
-
Czerwone banany - właściwości, smak, zastosowanie
Czerwone banany to mniej popularny krewniak powszechnie dostępnych żółtych bananów. Są one krótsze i grubsze, mają ciemną skórkę i jasny, kremowy w konsystencji miąższ. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy oraz składniki...
-
Sinoblaszek trujący - co go odróżnia do jadalnej kani?
-
Czy ćwicząc można szybko zgubić 5 kg?
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Powody, dla których masz ochotę na słodkie potrawy zaraz po obiedzie
-
Ile kalorii powinieneś jeść, żeby schudnąć i pozbyć się tłuszczu? 1000 kcal czy więcej?
- Choroby wątroby a dieta. Co jeść na obiad na diecie wątrobowej?
- Dlaczego po lecie wypadają mi włosy?
- Kiedy ochota na słodkie powinna nas martwić? Zwróć uwagę na te objawy
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?
- Pozbądź się tych produktów z lodówki, jeśli chcesz pozbyć się tłuszczu z brzucha