Gujawa jest rośliną tropikalną pochodząca z Ameryki Południowej. Roślina ta występuje również na innych obszarach świata, między innymi w Azji, w Ameryce Środkowej oraz na Wyspach Karaibskich. Drzewo osiąga około 9 metrów wysokości, kwitnie nawet dwa razy w roku, a kwiaty, które ona wydaje są białe, dość duże i mają bardzo intensywny zapach. Wyróżnia się wiele odmian gujawy. Różnią się one przede wszystkim kolorem owoców - jego skórka może być zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona. Dwie najbardziej popularne odmiany gujawy to:
Owoce guawy są źródłem wielu cennych składników, takich jak:
Ze względu na zawartość wyżej wymienionych składników, gujawa ma bardzo dobry wpływ na zdrowie, a jej regularne spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści:
Co ciekawe, zastosowanie znajdują nie tylko owoce, ale również liście gujawy. Napary z liści łagodzą kaszel oraz zmniejszają uciążliwe dolegliwości żołądkowe. Można je stosować także w przypadku biegunki, wymiotów, a nawet do regulowania cyklu miesiączkowego. Na zmiany trądzikowe pomoże stosowanie maseczek z rozgniecionych liści guawy. Z kolei żucie liści poleca się osobom, które cierpią na ból zęba, zapalenie dziąseł lub owrzodzenia jamy ustnej.
Smak guawy jest słodko-kwaśny z charakterystycznym aromatem. Niektóre osoby opisują go jako połączenie smaku figi oraz gruszki. Miąższ ma śluzowatą konsystencję i zawiera wiele nasion. Nasiona są jadalne, więc nie ma konieczności, aby je usuwać. Gujawę można jeść na surowo, bez żadnego przygotowania. Należy ją jedynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć ze środka miąższ. Owoce są wykorzystywane również jako dodatek do soków, deserów, kompotów, drinków oraz koktajli. W Polsce świeże owoce są dosyć trudno dostępne, ponieważ są one mało trwałe i trudno je transportować na duże odległości. Czasami w sklepach można znaleźć również owoce gujawy w puszce. Zagęszczony sok z gujawy jest dodawany do innych soków lub przetworów owocowych w celu podwyższenia zawartości witamin.
Jednym z bardziej popularnych deserów, który można przygotować z wykorzystaniem guawy jest tak zwane “el bocadillo de guayaba”, czyli specyficzny rodzaj dżemu. Do jego przyrządzenia potrzebne będą dwa kilogramy owoców gujawy, cukier (dwa razy więcej niż musu, który pozyska się z owoców), odrobina soku pomarańczowego, szklanka wody. Na początku należy oczyścić i pokroić owoce na mniejsze kawałki, a następnie zalać je wodą i gotować. Powstały podczas gotowania sok należy odcedzić, a pozostały mus połączyć z cukrem, dodać sok pomarańczowy i całość gotować na małym ogniu do momentu, aż masa stanie się gęsta. Gorącą masę należy przełożyć do naczynia posypanego cukrem. Górę również posypuje się cukrem i odstawia do ostygnięcia, po czym deser kroi się w kostkę.