Owoc ten pochodzi z Japonii oraz Chin, gdzie jest doceniany już od dawna. W późniejszym czasie owoc dotarł do Europy, a także Korei Północnej oraz Kalifornii. Obecnie można go kupić w wielu rejonach świata, jest dostępny również w Polsce. Owoc persymony jest okrągły i odrobinę spłaszczony w górnej części, jego kształt przypomina kształt pomidorów. Skórka może przyjmować różne barwy, od żółtego, przez żółtopomarańczowy po ciemnopomarańczowy. W dolnej części owocu znajdują się cztery zielone listki.
Persymona jest niezwykle bogata w cenne składniki, takie jak:
Ze względu na unikalną kompozycję składników odżywczych persymona może być wykorzystywana do leczenia wielu schorzeń i problemów zdrowotnych. Owoc ten oddziałuje na ludzki organizm na wielu płaszczyznach:
Kaki jest od wieków wykorzystywane w medycynie chińskiej. Skórka owocu jest stosowana jako środek łagodzący na podrażnioną skórę oraz miejsca po ukąszeniach węży. Z kolei liście, a dokładniej przygotowany na ich bazie napar jest wykorzystywany w terapii chorób nowotworowych, a także jako środek zmniejszający ciśnienie krwi i obniżający krzepliwość krwi.
Smak owocu jest porównywany przez niektórych do smaku słodkich śliwek. Smakuje on dobrze na surowo, bez żadnych dodatków. Przed spożyciem należy jedynie dokładnie umyć owoc i usunąć jego skórkę, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Po obraniu ze skórki owoc można pokroić i jeść jako zdrową przekąskę lub dodać do różnych potraw. Owoc będzie idealnym dodatkiem do sałatek owocowych, świeżych sałatek warzywnych, koktajli (na przykład z dodatkiem jabłka) oraz ciast. Owoc można jeść również w podobny sposób co kiwi, czyli przekroić na pół, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką.
Z persymony można również przygotować smaczne dżemy i galaretki. Owoc sharon dobrze nadaje się do suszenia, wystarczy go obrać, pokroić na cienkie plastry i wystawić na słońce lub suszyć w suszarce do warzyw i owoców. Kaki można także kandyzować. Kandyzowane lub suszone owoce będą dobrym dodatkiem do domowego muesli oraz różnych ciast.
Kupując owoc kaki należy zwracać uwagę na to, aby owoce były okrągłe i miały intensywny kolor. Skórka powinna być gładka i lśniąca, a na wierzchołku muszą znajdować się zielone suche listki, które nie powinny łatwo odchodzić od owocu. Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Dłużej przechowywana kaki zepsuje się i nie będzie się nadawała do jedzenia. Miąższ dojrzałego kaki jest miękki i włóknisty, a jego skórka jest cienka i ma intensywną barwę. Nie należy spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ ich nadmiar może wywoływać pewne niepożądane skutki. U niektórych osób zjedzenie nawet niewielkiej ilości niedojrzałej persymony wywołuje opuchnięcie warg oraz uczucie drętwienia języka.
Owoc sharon jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach tego owocu jest około 70 kcal. Jeden owoc waży około 200 gramów, czyli ma mniej więcej 140 kcal. Jest to idealna ilość kalorii, aby zjeść owoc na drugie śniadanie albo deser. Sharon ma średni indeks glikemiczny, wynosi 50. Należy pamiętać, że indeks glikemiczny zależy w dużym stopniu od dojrzałości owocu.