witaminy z grupy b
-
Tilapia - jakie ma właściwości, jak należy ją przyrządzać?
Tilapia to ryba słodkowodna. Tilapia jest jedną z najtańszych gatunków dostępnych w polskich sklepach, a jej mięso ma delikatny smak, przez co jest lubiana przez wiele osób. Jest wiele doniesień mówiących, że jest to jedna z najbardziej niezdrowyc...
-
Dziczyzna - czym jest, jakie ma właściwości, jak ją przyrządzać?
Dziczyzna to mięso pochodzące od tak zwanej zwierzyny łownej, czyli od zwierząt dziko żyjących. Takie mięso jest zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych, a poza tym jest cenione ze względu na swój wyjątkowy smak. Jakie mięso zalicza się do...
-
Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie
Olej konopny produkuje się z nasion albo kwiatostanów konopi siewnej, a nie jak wiele osób uważa z konopi indyjskiej, z której wytwarza się marihuanę. Olej ten ma wiele cennych składników i może być stosowany w kuchni, a także kosmetologii.
-
Białe mięso - jaki to rodzaj mięsa? Czym różni się od mięsa czerwonego?
W ostatnich latach lansowana jest moda na spożywanie białego mięsa. W mediach możemy przeczytać, że jest ono zdrowsze od czerwonego, teorię tę potwierdza również większość dietetyków. Czy to prawda? Co zaliczamy do białego mięsa i jak najlepiej je...
-
Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?
Witaminy z grupy B pełnią wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Odpowiadają przede wszystkim za ogólną sprawność działania układu nerwowego. Ich przyjmowanie jest więc bardzo istotne w przypadkach stanów napięciowych lub przy obniżeniu...
-
Brzoskwinia - owocowy przebój lata. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze brzoskwini
Szczyt sezonu na brzoskwinie przypada na sierpień. Warto skorzystać z mocy tych pysznych owoców. Brzoskwinie mają sporo witamin, są małokaloryczne. Nic, tylko się zajadać!
-
Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?
Kojarzysz magnez przede wszystkim z dobrym nastrojem i koncentracją? To za duże uproszczenie. Niedobory tego pierwiastka odbijają się na zdrowiu niemal całego organizmu. Skąd brać ten makroelement i po co? Na końcu zestawienie najlepszych źródeł
-
Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność
Spadek temperatury często kojarzony jest z infekcjami, chociaż choroba może rozwinąć się w każdej porze roku. Jak sobie pomóc? Najlepiej przeciwdziałać - leczyć się przyczynowo, stymulując odporność nie czekając na objawy. Dbaj o żywienie- zadbasz...
-
ORZESZKI ZIEMNE - przegryzka pełna zdrowia?
Chociaż mają mnóstwo kalorii i tłuszczu, nie tuczą. Pomagają schudnąć, dbają o serce, przywracają dobry sen. Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, niekoniecznie spożywamy w korzystnej formie. Ile jeść, z czym i jak, by...
-
Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego
Kwas foliowy to prawdziwy witaminowy mocarz. Potrzebny od samego zaczątku życia aż po jego kres. Kształtuje układ nerwowy płodu, zapobiegając jego defektom. Dorosłych ładuje optymizmem, uspokaja, dodaje sił. To dobry przyjaciel męskiego nasienia....
-
Flegma w gardle. Chrząkanie, chrypka, zalegająca flegma nie zawsze oznaczają infekcję
-
Cztery niezawodne produkty, które pomogą rozpędzić metabolizm
-
Jak długo wirus małpiej ospy może być obecny w organizmie? Nowe wyniki badań
-
Ugryzł cię kleszcz? Naukowcy za darmo sprawdzą, czy mógł zarazić cię boreliozą
-
Pięciu wspaniałych. Produkty, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu
- Nietolerancja alkoholu - jak się objawia, czym różni się od alergii na alkohol
- Zapalenie oskrzeli: wirusowe czy bakteryjne? [przyczyny, objawy, leczenie]
- Oglądaj swój mocz, bo zasługuje na uwagę. Chodzi o zdrowie, a nawet życie
- Witamina D nie zapobiega cukrzycy typu 2 u dorosłych osób z grupy wysokiego ryzyka
- Mikcja - czym jest, jakie są normy oddawania moczu?