Jad³ tylko frytki i chipsy. Nastolatek o¶lep³ przez ¶mieciowe jedzenie

Dieta uboga w witaminy i minera³y doprowadzi³a do utraty wzroku u pewnego nastolatka w Anglii. Ch³opiec ¿ywi³ siê g³ównie frytkami i chipsami. Dla wiêkszo¶ci z nas jest jasne, ¿e ¶mieciowe jedzenie niesie ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, oty³o¶ci i raka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawê z tego, ¿e z³e od¿ywianie mo¿e mieæ tak¿e wielki wp³yw na wzrok - ostrzegaj± specjali¶ci.

Ch³opiec po raz pierwszy trafi³ do lekarza, gdy mia³ 14 lat i skar¿y³ siê na ci±g³e zmêczenie. Badania wykaza³y du¿y niedobór witaminy B12. Pomimo ¿e podano mu zastrzyki z witamin± B12 i zalecono zmianê diety, w ci±gu roku nastolatek traci³ wzrok i s³uch. Zarówno okuli¶ci, jak i laryngolodzy nie znale¼li przyczyny tego stanu.

Ch³opiec zupe³nie straci³ wzrok w wieku 17 lat. Trafi³ wówczas do Bristol Eye Hospital. Specjali¶ci z dziedziny neurookulistyki zdiagnozowali u niego neuropatiê wzrokow± (uszkodzenie nerwu wzrokowego), a dalsze badania wykaza³y, ¿e przyczyn± neuropatii by³y braki witamin i minera³ów. U nastolatka stwierdzono niedobory kilku minera³ów, przede wszystkim: niski poziom witaminy B12, witaminy D, miedzi, selenu. Jego ko¶ci charakteryzowa³y siê bardzo nisk± gêsto¶ci±, prawdopodobnie wynikaj±ca z niedoboru witaminy D.

Witaminy z grupy B, to prawdziwa brygada do zadañ specjalnych. O tym, jak s± wa¿ne dla organizmu mówi nasz film 

Zobacz wideo

Denize Atan ze szpitala w Bristolu, który leczy³ ch³opca, powiedzia³, ¿e jego pacjent ¿ywi³ siê g³ównie frytkami, chipsami, bia³ym pieczywem, od czasu do czasu zjada³ plasterek szynki lub kie³basê. Nastolatek wyja¶ni³, ¿e mia³ awersjê do wielu rodzajów jedzenia, a frytki i chipsy by³y tym, co móg³ je¶æ bez problemu. Ch³opiec najpewniej cierpi równie¿ na jedno z zaburzeñ od¿ywiania AFRID (Avoidant/restrictive food intake disorder).

Z³e od¿ywianie nie tylko w biednych krajach

Niedobory ¿ywieniowe s± bardzo powszechne - dotykaj± oko³o 2 miliardów ludzi na ca³ym ¶wiecie. W krajach o niskim i ¶rednim dochodzie ubóstwo jest g³ówn± przyczyn± niedoborów mikroelementów i witamin. W krajach o wysokich dochodach niedobory wynikaj± m.in ze z³ego wch³aniania, z³ej diety oraz alkoholizmu i palenia tytoniu.

Do niedoborów witaminy D i B12 mo¿e prowadziæ ponadto rosn±ca popularno¶æ weganizmu, czyli diety, w której nie spo¿ywa siê ryb, miêsa, jaj i nabia³u, które s± g³ównymi ¼ród³ami tych witamin. Bez suplementów diety lub wzbogaconej ¿ywno¶ci ¶cis³y weganizm - podobnie jak ka¿da inna wykluczaj±ca czê¶æ produktów dieta - mo¿e prowadziæ do powa¿nych problemów zdrowotnych.

Niedobory witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B3 (niacyny), witaminy B6 (pirydoksyny), witaminy B9 (kwasu foliowego), witaminy B12 (kobalaminy), ¿elaza, wapnia, magnezu i miedzi, które wywo³uj± neuropatiê wzrokow±, czêsto s± mylone z innymi zaburzeniami. Wiêcej o niedoborach witamin z grupy B dowiesz siê z naszego materia³u: Witaminy z grupy B.

Mog± Ciê zainteresowaæ zdrowe diety