Jad³ tylko frytki i chipsy. Nastolatek o¶lep³ przez ¶mieciowe jedzenie
Ch³opiec po raz pierwszy trafi³ do lekarza, gdy mia³ 14 lat i skar¿y³ siê na ci±g³e zmêczenie. Badania wykaza³y du¿y niedobór witaminy B12. Pomimo ¿e podano mu zastrzyki z witamin± B12 i zalecono zmianê diety, w ci±gu roku nastolatek traci³ wzrok i s³uch. Zarówno okuli¶ci, jak i laryngolodzy nie znale¼li przyczyny tego stanu.
Ch³opiec zupe³nie straci³ wzrok w wieku 17 lat. Trafi³ wówczas do Bristol Eye Hospital. Specjali¶ci z dziedziny neurookulistyki zdiagnozowali u niego neuropatiê wzrokow± (uszkodzenie nerwu wzrokowego), a dalsze badania wykaza³y, ¿e przyczyn± neuropatii by³y braki witamin i minera³ów. U nastolatka stwierdzono niedobory kilku minera³ów, przede wszystkim: niski poziom witaminy B12, witaminy D, miedzi, selenu. Jego ko¶ci charakteryzowa³y siê bardzo nisk± gêsto¶ci±, prawdopodobnie wynikaj±ca z niedoboru witaminy D.
Witaminy z grupy B, to prawdziwa brygada do zadañ specjalnych. O tym, jak s± wa¿ne dla organizmu mówi nasz film
Denize Atan ze szpitala w Bristolu, który leczy³ ch³opca, powiedzia³, ¿e jego pacjent ¿ywi³ siê g³ównie frytkami, chipsami, bia³ym pieczywem, od czasu do czasu zjada³ plasterek szynki lub kie³basê. Nastolatek wyja¶ni³, ¿e mia³ awersjê do wielu rodzajów jedzenia, a frytki i chipsy by³y tym, co móg³ je¶æ bez problemu. Ch³opiec najpewniej cierpi równie¿ na jedno z zaburzeñ od¿ywiania AFRID (Avoidant/restrictive food intake disorder).
Z³e od¿ywianie nie tylko w biednych krajach
Niedobory ¿ywieniowe s± bardzo powszechne - dotykaj± oko³o 2 miliardów ludzi na ca³ym ¶wiecie. W krajach o niskim i ¶rednim dochodzie ubóstwo jest g³ówn± przyczyn± niedoborów mikroelementów i witamin. W krajach o wysokich dochodach niedobory wynikaj± m.in ze z³ego wch³aniania, z³ej diety oraz alkoholizmu i palenia tytoniu.
Do niedoborów witaminy D i B12 mo¿e prowadziæ ponadto rosn±ca popularno¶æ weganizmu, czyli diety, w której nie spo¿ywa siê ryb, miêsa, jaj i nabia³u, które s± g³ównymi ¼ród³ami tych witamin. Bez suplementów diety lub wzbogaconej ¿ywno¶ci ¶cis³y weganizm - podobnie jak ka¿da inna wykluczaj±ca czê¶æ produktów dieta - mo¿e prowadziæ do powa¿nych problemów zdrowotnych.
Niedobory witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B3 (niacyny), witaminy B6 (pirydoksyny), witaminy B9 (kwasu foliowego), witaminy B12 (kobalaminy), ¿elaza, wapnia, magnezu i miedzi, które wywo³uj± neuropatiê wzrokow±, czêsto s± mylone z innymi zaburzeniami. Wiêcej o niedoborach witamin z grupy B dowiesz siê z naszego materia³u: Witaminy z grupy B.
Mog± Ciê zainteresowaæ zdrowe diety
-
Czy morsowanie jest zdrowe i bezpieczne? Morsowanie - przeciwwskazania, wady, zalety
-
Jak koronawirus uszkadza mózg - nowe wyja¶nienie
-
16 najlepszych pozycji seksualnych dla mê¿czyzn. Jego potrzeby na pierwszym miejscu, ale ona te¿ skorzysta
-
Tu rz±dzi ona, czyli 16 pozycji seksualnych, w których dominuje kobieta
-
Je¶li siê wahasz, czy szczepiæ siê przeciw COVID-19: fakty, które warto poznaæ
- Naukowcy stworzyli test laboratoryjny, który mo¿e wykryæ odpowied¼ immunologiczn± na COVID-19 w dwie-trzy minuty
- Depresja i stres os³abiaj± skuteczno¶æ niektórych szczepionek. Czy mog± os³abiæ szczepionkê na COVID-19?
- Kiedy masz szansê siê zaszczepiæ? To wielka niewiadoma, ale spróbujmy stworzyæ optymistyczny harmonogram szczepieñ Polaków
- COVID-19: W jednym z chiñskich miast robot pobiera wymazy z gard³a
- Postaæ Rejenta Milczka wymy¶li³: Mickiewicz, Fredro czy Krasicki? Znasz odpowied¼?