drób
-
Jajko - znakomite źródło białka i wsparcie dla układu nerwowego. Dlaczego najpopularniejsze jest to od kury i jakie inne jajka jeść warto?
Jajko, czyli podstawa Wielkanocy, jest w naszej diecie na co dzień. Na pewno wiecie, co w nim siedzi? W końcu zdrowe czy nie, skoro od lat WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza zjadanie 10 sztuk tygodniowo i czy to na pewno tak dużo? Dlacze...
-
Mięso z kurczaka jest pożywne, bardzo tanie i uchodzi za zdrowe. A co, jeśli wcale takie nie jest?
Chłopcom od kurzych piersi rośnie biust, a u dziewczynek pojawiają się wąsy? A może jednak drób jest znakomitą, tanią odpowiedzią na rakotwórcze mięso czerwone? Kura z wolnego wybiegu to rzeczywiście zupełnie inna kura? Dlaczego brak jednoznacznyc...
-
Białe mięso - jaki to rodzaj mięsa? Czym różni się od mięsa czerwonego?
W ostatnich latach lansowana jest moda na spożywanie białego mięsa. W mediach możemy przeczytać, że jest ono zdrowsze od czerwonego, teorię tę potwierdza również większość dietetyków. Czy to prawda? Co zaliczamy do białego mięsa i jak najlepiej je...
-
Kaczka - soczysta i zdrowa. Dlaczego warto jeść ją częściej?
Kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy typ drobiu. Mimo to nie jemy jej zbyt często. Wiele osób obawia się, że mięso kaczki jest zbyt tłuste. Jednak czy taka ostrożność jest wskazana? Wyjaśniamy.
-
W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]
Badania próbek jaj pochodzących z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykazały przekroczenie norm zawartości fipronilu. To środek na pasożyty, którego nadmierne spożycie grozi poważnymi chorobami.