magnez
-
Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru
Stewia to naturalny słodzik wywodzący się kuchni południowoamerykańskich Indian. W naszych rejonach jest póki co zbyt mało popularna, by całkowicie wyeliminować cukier z gastronomii. Jednak z biegiem lat, niezwykłe właściwości rośliny powinny...
-
Niedobór magnezu - przyczyny, objawy, sposoby uzupełniania
Magnez to istotny pierwiastek dla ludzkiego organizmu. Ma wpływ na większość procesów, które zachodzą w naszym ciele. Niedobór magnezu, szczególnie przewlekły, może mieć naprawdę groźne konsekwencje. Zwykle magnez kojarzymy z układem nerwowym,...
-
Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?
Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w...
-
Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?
Kojarzysz magnez przede wszystkim z dobrym nastrojem i koncentracją? To za duże uproszczenie. Niedobory tego pierwiastka odbijają się na zdrowiu niemal całego organizmu. Skąd brać ten makroelement i po co? Na końcu zestawienie najlepszych źródeł
-
Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój
Szczęścia szukać na talerzu - czemu nie? W niektórych produktach żywnościowych aż kipi od naturalnych antydepresantów: magnezu, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 i innych. Oto radosne menu na ratunek zszarganym nerwom
-
Drganie powieki - skąd się bierze i kiedy powinniśmy się nim zaniepokoić?
Drganie powieki przytrafia się każdemu raz na jakiś czas. Zwykle spowodowane jest zmęczeniem lub stresem. Czasem jednak drganie powieki może świadczyć o poważniejszych zaburzeniach.
-
Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy
Orzeszki piniowe, czyli jadalne nasiona sosny pinii, są popularnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. W tamtych rejonach świata doceniane były już w czasach starożytnych. Cechuje je specyficzny, żywiczny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne...
-
Orzechy pekan - rarytas z kuchni Indian
Orzechy pekan cechuje słodkawy, delikatny smak. To nie tylko przekąska do jedzenia solo, ale także doskonały dodatek do wielu potraw. Jako pierwsi docenili je Indianie, którzy uczynili orzechy pekan ważnym składnikiem swojej kuchni. Orzechy te mog...
-
Orzechy laskowe - witaminowy smakołyk
Orzechy laskowe to owoce krzewu leszczyny. Są smaczne i zdrowe; niestety przy okazji także bardzo kaloryczne. Spośród różnych orzechów, ta odmiana wydaje się w naszym kraju chyba najmniej egzotyczna. W przeciwieństwie do orzechów brazylijskich, cz...
-
Batat - więcej niż słodki ziemniak?
Ma o połowę więcej składników odżywczych niż ziemniak, obniża ciśnienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości żelaza wspiera procesy krwiotwórcze, za sprawą potasu kontroluje gospodarkę elektrolitową organizmu. Mimo zalet i...
-
Pięciu wspaniałych. Produkty, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu
-
Małpia ospa już w 13 państwach. WHO opublikowało mapę
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
WHO ostrzega: kontakty seksualne to wysokie ryzyko rozprzestrzeniania się małpiej ospy
- Pierwszy przypadek małpiej ospy u dziecka w Wielkiej Brytanii?
- Czy kurkuma rzeczywiście przynosi realne korzyści zdrowotne
- "Zachorować może każdy". Ważny apel, by nie stygmatyzować zarażonych małpią ospą
- Kurzajki na dłoniach i stopach - skąd się biorą i jak się ich pozbyć
- Introspekcja. Jak w kilku prostych krokach poznać całą prawdę o sobie?