Jabłka to niskokaloryczne owoce pochodzące z obszarów leżących pomiędzy Morzem Czarnym i Kaspijskim. Od kilku tysięcy lat spożywano je zarówno w formie surowej, jak i po obróbce termicznej. Z wykopalisk wynika, że w Polsce jabłoń uprawiana była już ponad 3500 lat temu, a w obecnych czasach Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Do głównych odmian zalicza się Antonówka, Ligol, Delikates, Cortland oraz Szampion. Całe, nieobrane jabłka są bogatym źródłem (w przeliczeniu na 100 g owocu):
Witamin takich jak:
A także minerałów, do których zalicza się między innymi:
Smak jabłek w zależności od odmiany może być słodki, kwaśny lub słodko-kwaśny. Waga tego owocu może się wahać od 60 do nawet 200 gramów.
Jabłko jest często wybieranym owocem przez osoby będące na diecie odchudzającej. Jest tak za sprawą sporej ilości pektyn, które w żołądku zwiększają objętość treści pokarmowej, co z kolei przyczynia się do wydłużenia uczucia sytości. Najwięcej tych substancji zawartych jest w skórce oraz gniazdach nasiennych. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie całego, nieobranego ze skórki jabłka. Redukcję ilości pektyn powoduje również obróbka termiczna, dlatego też spożywanie surowych jabłek jest szczególnie ważne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Jabłka zaliczane są do owoców niskokalorycznych, gdyż jeden średniej wielkości owoc (około 150 gramów) to wartość energetyczna wynosząca od 50 do 80 kcal. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że jabłka zawierają duże ilości cukrów prostych, które dostarczone do organizmu przed snem mogą przyczyniać się do rozrostu tkanki tłuszczowej.
Pewnego rodzaju alternatywą dla surowych jabłek są jabłka pieczone i gotowane. Mogą stanowić zdrową przekąskę zarówno dla odchudzających się osób, jak i dzieci, dla których surowe jabłko może być po prostu zbyt twarde. Jednak często spotkać się można z mitem, że pieczone jabłka są o wiele bardziej kaloryczne w stosunku do ich surowych odpowiedników. Wynikać to może z tego, że częstym błędem popełnianym podczas pieczenia tego owocu jest dodawanie cukru, masła oraz innych dodatków, które w znaczący sposób mogą podnosić wartość energetyczną. 100 gramów pieczonego lub gotowanego jabłka zawiera od 90 do 100 kcal, a ich ilość może się znacząco zmienić po dołożeniu jakichkolwiek dodatków. Warto również pamiętać o tym, że przetworzone termicznie jabłko będzie zawierało znacznie mniej błonnika, witamin i niektórych minerałów.
Dla urozmaicenia smaku do pieczonego jabłka dodać można pokruszone orzechy, wiórki kokosowe, kwaśny dżem owocowy lub odrobinę cynamonu. W wielu przepisach na pieczone jabłko spotkać się można z opinią, że po obróbce termicznej najsmaczniejsze będą odmiany Reneta i Antonówka.
O wiele zdrowszą alternatywą dla pieczonych i gotowanych jabłek są jabłka suszone. Są one szczególnie zalecane w diecie osób intensywnie uprawiających sport, gdyż odkwaszają organizm i stanowią bogate źródło tzw. szybkiej energii, która w znaczący sposób przyczynia się do regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. 100 gramów suszonych jabłek to wartość energetyczna około 240 kcal. Standardowa porcja składająca się z 25 gramów chipsów jabłkowych zawiera blisko 60 kcal. Fakt ten musi być wzięty pod uwagę u osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż owoce suszone zawierają dużo skoncentrowanych cukrów prostych, które mogą utrudniać redukcję tkanki tłuszczowej. Warto również pamiętać o tym, że najzdrowszą formą będą owoce suszone samodzielnie, gdyż przemysłowy proces suszenia jabłek wykorzystuje siarkę, która zapobiega gniciu i powstawaniu pleśni.
To również może cię zainteresować: