AGREST w lipcu najlepszy. Dlaczego znakomite owoce trafiły do lamusa?

Świeży agrest pomoże uniknąć zaparć. Suszony: przeczyści, gdy już do nich dojdzie. Najsmaczniejszy jest ten zbierany w lipcu, dojrzewający w pełnym słońcu. Nic nie gasi lepiej pragnienia, niż kompot z agrestu. Dlaczego więc niegdyś bardzo popularny owoc traci ze słodszą konkurencją?

Jeśli w dzieciństwie próbowałeś niedojrzałych owoców, w dodatku w całości, pewnie nie przepadasz za agrestem . Nie jesteś sam: krzaki agrestu , które jeszcze niedawno dominowały na polskich działkach, dziś odchodzą do lamusa. Nierzadko można zobaczyć zdziczałe krzewy, z których nikt agrestu nie zbiera. Zwłaszcza, że obrywanie owoców nie jest zbyt przyjemne (ze względu na kolce). Trochę agrestu żal, zwłaszcza, że jest naprawdę zdrowy, a dobrze zrobione przetwory wyśmienite.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Agrest kwaśny? Skądże!

Ten bardzo bliski krewniak porzeczki, ma wprawdzie mniej niż ona błonnika, ale i mniej kalorii. Każda odmiana porzeczki zawiera ok. 7 g błonnika w 100 g owoców, a agrest zaledwie trzy. Zarazem ma tylko 44 kcal, a porzeczki między 56, a 80 kcal. Różnica niewielka i umówmy się, bez większego znaczenia, jednak osoby na diecie niejednokrotnie skupiają się na takich szczegółach. I zastanawiają się czy mniejsza wartość energetyczna nie oznacza zarazem bardziej cierpkiego, dla wielu niechcianego, smaku. Nic podobnego. Dojrzałe owoce agrestu (już czerwone) są słodkie. Szczególnie, gdy zrezygnujemy ze spożycia grubej, pokrytej włoskami skórki, która bywa gorzkawa. Fakt, jest bardzo zdrowa, ale i sam miąższ zasługuje na uwagę.

Agrest: pestki dla ciała, minerały dla duszy

Twój brzuch go kocha. Jeśli masz problemy z przemianą materii, agrest pomoże. Agrest uwolni cię od zaparć, pomoże, gdy dokucza wątroba, bądź pęcherzyk żółciowy, gdyż działa żółciopędnie, a jego kwasy organiczne przyspieszają pracę układu pokarmowego niemal na każdym odcinku.

Ponieważ agrest zawiera sporo cennych minerałów, w tym żelazo, magnez, fosfor i wapń, skutecznie wspiera też układ kostny i mięśniowy, zapobiega anemii, a nawet poprawia humor (magnez to znany sojusznik dobrego nastroju). Dzięki pektynom (rodzaj błonnika, typowy dla owoców) agrest pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Działa też moczopędnie. Jest polecany osobom cierpiącym na artretyzm, gdyż wspiera usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.

Obrany agrest, dzięki drobnym pestkom, sprawdza się jako naturalny piling.

Agrest: źródło młodości?

Maseczka agrestowa działa wygładzająco i rozjaśniająco. Na rynku są dostępne gotowe kosmetyki z agrestowym wyciągiem. Dlaczego? To owoc obfitujący w antyoksydanty. 200 g owoców zaspokaja przeciętne, dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Kojarzymy ją głównie (i słusznie) z odpornością, jednak troszczy się i o naszą skórę, opóźniając procesy starzenia Uznanym przeciwutleniaczem, którego również sporo w agreście, jest witamina A. Ta nie tylko zadba o cerę, ale i nada jej korzystny koloryt.

Agrest obfituje w witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego metabolizmu komórki, czyli zdrowia ogólnego, funkcjonowania całego organizmu. Owoce agrestu można bezpiecznie podawać już niemowlakom, które ukończyły 9. miesiąc życia.

Zobacz wideo

Więcej na ten temat:

Cała prawda o błonniku

Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych

Owocowa lista przebojów lata

ABC witamin

Makroelementy i ich najlepsze źródła

Więcej o: