Brzoskwinie to cała grupa roślin. Najpopularniejsza jest brzoskwinia zwyczajna, którą uprawia się także w Polsce. Owoce brzoskwini są spore, obłe, wyróżniające się przyjemną w dotyku skórką i charakterystycznym odcieniem pomarańczowego. Pochodzi z Chin - jest tam uprawiana od przeszło 4 tysięcy lat.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Brzoskwinie mają mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminy C, B3, A i E. Oprócz tego zawierają sporo miedzi i potasu. W mniejszych ilościach posiadają także inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), witaminę K, magnez, cynk, fosfor, bor, jod, sód i mangan.
Brzoskwinie są lekkostrawne. Składają się głównie z wody; dodatek błonnika sprawia, że są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia. Mają delikatne właściwości przeczyszczające i moczopędne, pomagają w oczyszczaniu organizmu.
Brzoskwinie służą również urodzie. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Pestki brzoskwini są wykorzystywane do wyrabiania oleju o zapachu migdałów, który służy do masażu.
Co ciekawe, brzoskwinia sprzyja walce z osteoporozą. Zawarty w niej bor wzmaga produkcję estrogenów, które z kolei mają wpływ na kondycję kości.
Nie można zapominać o relaksacyjnych właściwościach brzoskwini. Pomagają się uspokoić, odstresowują, poprawiają odporność, dodają energii. No i są... po prostu pyszne!
Jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kilokalorii. Nie powinny więc obawiać się jej osoby na diecie odchudzającej. Co więcej, ma również niski indeks glikemiczny - jedynie 35. Brzoskwinie zawierają błonnik, który usprawnia trawienie, a także zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Uwaga! Suszone brzoskwinie to już inna sprawa. Mają o wiele więcej cukru i kalorii. Nie są zalecane cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Najbogatsze w substancje odżywcze są brzoskwinie świeże. Te w puszkach nie dostarczą nam tyle wartościowych składników. Jeśli chcemy wycisnąć z brzoskwiń maksimum ich zdrowotnej mocy, jedzmy je ze skórką. Pamiętajmy jednak o porządnym umyciu owoców! Mogą one zawierać resztki ze środków owadobójczych czy sztucznych nawozów.
Brzoskwinie psują się stosunkowo łatwo, dlatego najlepiej zjeść je szybciej, a jeśli to konieczne - przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.