Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Ciągle dopada cię ochota na śmieciowe jedzenie? Lody, czekoladę, chipsy albo smażone mięso? To znak, że twojemu ciału brakuje odpowiednich witamin i minerałów. Dowiedz się, czego potrzebujesz i jakimi zdrowymi produktami możesz to uzupełnić.
Zdrowe zamienniki Zdrowe zamienniki Fot. Arkadiusz Gadaliński

Słonecznik zamiast czekolady

Jeżeli czujesz nieodpartą ochotę na czekoladę, oznacza to, że masz niedobór magnezu oraz witamin z grupy B. Zamiast sięgać po czekoladę i puste kalorie, wprowadź do swojej diety nasiona słonecznika.

Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, w tym te odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, magnez i witaminy z grupy B. Najwięcej wartości odżywczych dostarczy ci świeży słonecznik. Dostępny przez cały rok słonecznik łuskany najlepiej uprażyć.

Owoce zamiast słodyczy Owoce zamiast słodyczy Fot. Arkadiusz Gadaliński

Owoce zamiast słodyczy

Ciągły apetyt na coś słodkiego to sygnał, że twoje ciało potrzebuje magnezu, chromu i wody. Miejsce łakoci zastąp owocami - naturalnym źródłem cukrów, witamin i minerałów. Owoce szczególnie bogate w magnez i chrom to banany, figi, daktyle, pomarańcze i gruszki. Pamiętaj, żeby pić dużo wody, to zmniejsza łaknienie.

Orzechy i nasiona zamiast pieczywa Orzechy i nasiona zamiast pieczywa Fot. Arkadiusz Gadaliński

Orzechy i nasiona zamiast pajdy chleba

Świeże, chrupiące i pachnące - kto z nas nie lubi pieczywa? Dostarcza nam błonnika, glukozy i energii. Jednak zbyt częste spożywanie białego chleba i bułek, szczególnie z wysokokalorycznymi dodatkami (takimi jak kiełbasa, tłusty ser czy majonez), jest szybką drogą do otyłości. Zastąp pieczywo orzechami i nasionami, które są bogatym źródłem błonnika i energii, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.

Warzywa zamiast soli Warzywa zamiast soli Fot. Arkadiusz Gadaliński

Owoce i warzywa zamiast solonych przekąsek

Lubisz solić? Często spożywasz słone przekąski - chipsy, krakersy czy słone orzeszki ziemne? To może oznaczać niedobór błonnika, elektrolitów (które są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego poziomu sodu, potasu wapnia i magnezu w organizmie) i diety ubogiej w płyny. Poza ograniczeniem soli w codziennym menu, uzupełnij swój jadłospis o warzywa i owoce bogate w potas, magnez, sód i wapń. To przede wszystkim pomidory, brokuły, awokado, banany i suszone morele. Uzupełniaj też regularnie płyny.

Awokado zamiast smażonego Awokado zamiast smażonego Fot. Arkadiusz Gadaliński

Awokado i jarmuż zamiast smażonego

Smażone potrawy stale goszczą na naszych stołach. Schabowy, smażona kiełbasa, smażony stek, cebula, frytki. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia, są ciężkostrawne, obciążają wątrobę, podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Chęć na "smażone" to efekt diety ubogiej w zdrowe tłuszcze i wapń.

Gdzie ich szukać? Doskonałym źródłem pełnowartościowych tłuszczy jest awokado. Obniża poziom cholesterolu we krwi, jest bogate w witaminy A, C, E mające właściwości przeciwnowotworowe. Wapń odpowiedzialny za zdrowy rozwój, dobry nastrój i spokojny sen znajdziesz w mleku, serach, brokułach i jarmużu.

Więcej o: