białko
-
Dieta długowieczności: więcej węglowodanów nierafinowanych, post i mniej białka
Eksperci przekonują, że tempo starzenia się można spowolnić zmieniając ilość zjadanego pokarmu, rodzaj składników odżywczych i wzorce żywieniowe. Wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście "jedzenie jest lekiem".
-
Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich
Warzywa strączkowe są źródłem wielu witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości białka są stosowane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jakie inne właściwości mają warzywa strączkowe, dlaczego warto włączyć je jadłospisu, a kto powinien ich...
-
Dieta kopenhaska: chudniesz po 13 dniach, ale to nie jest bezpieczna dieta
Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczna, krótkoterminowa dieta, w której nie wolno zjeść dziennie więcej niż 900 kcal. Pozwala schudnąć nawet 10 kg w 13 dni. Ale ta dieta nie jest ani zdrowa, ani korzystna dla sylwetki na dłuższą metę.
-
Dieta OXY - na czym polega, czy jest bezpieczna?
Dieta OXY to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, zaliczany do diet białkowych, czyli proteinowych. Według jej twórców jest to doskonały i przede wszystkim bezpieczny sposób odchudzania. Czy na diecie białkowej rzeczywiście można zdrowo...
-
Pełne ziarno zbóż - pominięte źródło zrównoważonego białka
Zwiększenie spożycia zbóż, które w dużym stopniu mogą zastąpić żywność pochodzenia zwierzęcego, a także innowacje na rynku żywnościowym, to droga do zrównoważonego rozwoju i ochrony klimatu. Pełne ziarno zbóż to cenny "magazyn" składników...
-
Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne soczewicy
Soczewica dzięki sporej zawartości wartościowego białka może być alternatywą dla mięsa. Ale to nie jedyne zalety tego warzywa strączkowego. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety i która, z dostępnych na rynku soczewic, jest najzdrowsza ...
-
Jajko - znakomite źródło białka i wsparcie dla układu nerwowego. Dlaczego najpopularniejsze jest to od kury i jakie inne jajka jeść warto?
Jajko, czyli podstawa Wielkanocy, jest w naszej diecie na co dzień. Na pewno wiecie, co w nim siedzi? W końcu zdrowe czy nie, skoro od lat WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza zjadanie 10 sztuk tygodniowo i czy to na pewno tak dużo? Dlacze...
-
Odkryto kluczowe białko we krwi, które może być wskazówką, jak leczyć COVID-19
U pacjentów, którzy zmarli na COVID-19, brytyjscy naukowcy stwierdzili niemal dziesięciokrotnie wyższy poziom białka zwanego GM-CSF niż u zdrowych ludzi. Mają nadzieję, że ich odkrycie pomoże zidentyfikować najbardziej zagrożone osoby i wdrożyć...
-
Czy i jak suplementować białko po ćwiczeniach? Są wyniki badań prowadzonych od kilku lat
Pełnowartościowe białko to takie, które pozyskiwane jest z odpowiednio zbilansowanych posiłków, zjadane w towarzystwie innych składników pokarmowych. W zasadzie to powinno nam w zupełności wystarczyć. Równocześnie rozwinął sie rynek koktajli...
-
Naukowcy odkryli, że istnieje białko, które daje te same korzyści, co ćwiczenia fizyczne
Ćwiczenia fizyczne są najskuteczniejszym sposobem zwiększania wytrzymałości i wydolności organizmu. Istnieje jednak białko, które nie tylko zapewnia podobne korzyści, jakie daje trening, ale także zapobiega atrofii mięśni. To białko występuje...
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
-
Olga Kalicka i Maciej Musiał zrobili fanom niespodziankę. "Samo życie młodej pary"MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czy nowy wariant koronawirusa wywołuje inne objawy?
-
Czym jest rak jelita grubego
- Objawy raka jamy ustnej zauważysz dość wcześnie. Na co zwrócić uwagę?
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Trzy niebezpieczne lekarstwa. Zła dawka może zabić dorosłego człowieka
- Czy kolor kataru to wskazówka? Kiedy iść do lekarza?
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny