Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?

Zamiast białego pieczywa czy cukru sięgamy po białko? To może być klucz do skutecznego odchudzenia się, ale bez utraty beztłuszczowej masy ciała, czyli bez utraty siły mięśni. Badacze potwierdzają, że zwiększenie ilości białka na talerzu poprawia jakość diety.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zdrowa dieta nie może się obejść bez odpowiednich ilości wysokiej jakości białka. To kluczowy składnik służący do utrzymania struktury organizmu i kontrolujący wszystkie funkcje ciała. Źródłem białka jest dla nas pożywienie, przy czym różne rodzaje żywności zawierają różne ilości tego składnika. Najwięcej jest go w mięsie, nabiale, ale sporo białka znajdziemy też w produktach zbożowych oraz w wielu różnych warzywach.

Badając, jaki może być wpływ na organizm wyższego spożycia białka podczas kuracji odchudzającej, naukowcy doszli do wniosku, że większe spożycie białka i idąca za tym lepsza jakość diety podczas odchudzania się łagodzą utratę beztłuszczowej masy ciała. Najlepsze efekty odchudzające zaobserwowano, gdy zastąpiono żywność o niskiej lub zerowej zawartości białka (takie jak cukry i rafinowane zboża) produktami wysokobiałkowymi.

Więcej białka w diecie odchudzającej poprawia jej jakość i zapobiega utracie beztłuszczowej masy ciała

- piszą naukowcy na łamach czasopisma "Obesity".

Badania nad rolą białka podczas odchudzania się przeprowadzili naukowcy z Rutgers University (USA) na zlecenie National Institutes of Health (Narodowe Instytuty Zdrowia - NIH).

Kluczowa jest utrzymanie beztłuszczowej masy ciała

Otyłość to choroba wiążąca się z dietą niskiej jakości. Oznacza to nadmiernie kaloryczne posiłki, zbyt małe ilości warzyw i owoców czy pełnoziarnistych produktów, za to nadmiar cukrów i kwasów nasyconych. Podczas odchudzania się sporym wyzwaniem pozostaje pozbycie się nadmiaru tłuszczu przy jednoczesnym utrzymaniu beztłuszczowej masy ciała, czyli przede wszystkim wszystkim mięśni.

Utrata beztłuszczowej masy ciała nie jest obojętna dla zdrowia. Wpływa na zdolność do wykonywania codziennych czynności, na stan psychiczny i emocje, ma ponadto związek z działaniem nerwów i mięśni. Stąd wielkim wyzwaniem podczas odchudzania się pozostaje utrzymanie równowagi pomiędzy utratą masy tłuszczowej a zachowaniem siły mięśni.

Jedząc więcej białka poprawiamy jakość swojej diety

W tym badaniu wykorzystano dane pochodzące z kilku badań. Podczas analizy danych wyłoniono 207 dorosłych osób, które spełniały określone kryteria. Zostali przebadani przed oraz po sześciomiesięcznym okresie, podczas którego starali się stosować niskokaloryczną dietę. Kontrolowano skład ciała, rodzaj spożywanych produktów, źródła białka w pożywieniu. Ostatecznie podzielono uczestników na dwie grupy, gdzie kryterium stanowiła jakość diety i ilość zjadanego białka.

Po sześciu miesiącach niskokalorycznej diety obie grupy straciły mniej więcej tyle samo na wadze. Różnica polegała na zmianach w składzie ciała. Więcej białka oznaczało mniejszą utratę beztłuszczowej masy ciała.

Członkowie grupy wysokobiałkowej dokonywali również bardziej zdrowych wyborów żywieniowych, takich jak zwiększone spożycie zielonych warzyw i zmniejszenie spożycia rafinowanych ziaren i cukru

czytamy w artykule podsumowującym.

Zobacz wideo Czy otyłość mamy wpisaną w genach [NaZdrowie]

Źródła: MedicalNewsToday.com, Obersity

Więcej o: