Proteiny, czyli budulec ludzkiego organizmu. Gdzie znajduje się ich najlepsze źródło?

Proteiny są jednym z elementów, które budują organizm ludzki od wewnątrz. W jaki sposób można uzupełnić ich niedobór? W jaki sposób zadbać z proteinami o włosy? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.

Proteiny: co to takiego?

Proteiny - to słowo jest popularne do tego stopnia, że każdy usłyszał je choć raz. Ale ile osób umie wyjaśnić czym są proteiny? Co to jest białko? Odpowiedź brzmi: są tym samym. Proteiny, to właśnie białka różnego pochodzenia. Odpowiadają za budowanie organizmu człowieka poprzez wytwarzanie tkanek i mięśni, organów wewnętrznych, gruczołów oraz ochronę narządów. 

Proteiny są nabywane przez organizm głównie wraz z przyjmowanym codziennie pokarmem, lecz można je uzupełniać suplementami, spożywając je np. w postaci proszku. W przypadku produktów spożywczych należy stawiać na te pochodzenia zwierzęcego np. mięso oraz nabiał taki jak jaja, mleko, ser, jogurt lub kefir. Osoby ceniące sobie przekąski mogą do diety dorzucić proteiny pochodzenia roślinnego, sięgając po wszelkiego rodzaju zboża i orzechy.

Proteiny na włosy: jak odbudować strukturę włosów?

Proteiny na włosy, to nadal nic innego jak białko. Głównym celem proteinowania włosów jest oczywiście regeneracja i odbudowa poprzez uzupełnianie brakujących składników struktury włosów. Jest to swoista zaprawa ubytków we włosach powstających najczęściej z powodu farbowania i stylizacji na ciepło. Uzupełnienie protein w zniszczonych włosach daje wymierne skutki w postaci silnych włosów o lśniącej strukturze, naturalnym skręcie i zwiększonej objętości. Świadome proteinowanie włosów nadaje gładkości i sprężystości.  

Włosy można przeproteinować. Objawia się to w momencie dostarczenia zbyt dużej ilości protein, większej niż same tego potrzebują. Stan ten objawia się "przyklapnięciem" włosów u nasady, matowością, puszeniem się oraz brakiem upragnionego blasku.

Zobacz wideo Przemek ćwiczy, jest na diecie białkowej i ma problemy w seksie. "Odżywki powodują zaburzenia erekcji i płodności"

Proteiny w proszku: w jakim celu się je stosuje?

Proteiny w proszku to nic innego, jak odżywka białkowa. Pozwala budować tkankę mięśniową i kostną, zwiększać odporność, uzupełniać enzymy i przekaźniki. Białko w proszku poleca się sportowcom, jednak skutki jakie niesie ze sobą jego spożywanie, sprawia, że jest ono dobrym składnikiem diety dla osób pragnących poprawić kondycję swojego organizmu. Jako suplement diety pozwala zmniejszyć ryzyko kontuzji, nasycić organizm, wyrównać niedobory. Białko w proszku może być pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, ale coraz większą popularność zyskuje pochodzenia sojowego, czy konopnego. Oczywiście stosowanie białka najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, którzy dobiorą dla naszego organizmu to, czego on sam najbardziej potrzebuje.

W czym są proteiny, czyli co stosować jako substytut

Proteiny można podzielić na te pochodzenia zwierzęcego:

  • mięso,
  • jaja,
  • nabiał: jaja, mleko,
  • produkty mleczne: jogurt, kefir, ser, śmietana, maślanka.

Oraz na te pochodzenia roślinnego:

Jednak to nie jedyne produkty w jakich są proteiny. Na rynku jest szeroki dostęp do suplementów pozwalających uzupełnić niedobory protein. Najczęściej sięga się po białko w proszku. Producenci uwzględniają również coraz większą rolę diety w życiu ludzi, dlatego na rynku można zaopatrzyć się także w białko dla wegan. Należy jednak zwrócić uwagę, że tak jak w przypadku protein na włosach także w organizmie można doprowadzić do ich nadmiaru. Wiązać się to może z zaparciami, spadkiem nastroju lub zakwaszeniem organizmu.

Najlepszym źródłem protein są produkty pochodzenia zwierzęcego. W 100 gramach mięsa może być o blisko 30% więcej protein, niż jest to w przypadku biała źródła roślinnego.

Zobacz też: Alergia na białko u dorosłych - przyczyny, objawy, leczenie

Więcej o: