odżywianie
-
Jedzenie kompulsywne, czyli niepohamowany apetyt
Obok bulimii i anoreksji niekontrolowane objadanie się należy do najczęściej rozpoznawanych zaburzeń odżywiania. Schorzenie może pojawić się w każdym wieku. Wymaga leczenia pod okiem psychologa oraz dietetyka.
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?
Naprzemienne biegunki i zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia - to mogą być objawy zespołu jelita nadwrażliwego - zaburzenia, na które uskarża się coraz więcej osób, zwłaszcza kobiet. Jak łagodzić jego dolegliwości z pomocą diety? Radzi dietetyczka...
-
Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat
To, co jesz, wpływa na to, jak się czujesz i jak wyglądasz - dziś te proste prawdy często zastępują marketingowe obietnice. Tymczasem klucz do młodości drzemie jednak w naturze. A konkretnie gdzie?
-
Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój
Szczęścia szukać na talerzu - czemu nie? W niektórych produktach żywnościowych aż kipi od naturalnych antydepresantów: magnezu, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 i innych. Oto radosne menu na ratunek zszarganym nerwom
-
Szparagi: mało kalorii, dużo błonnika
Szparagi są małokoloryczne, mają zaledwie 15 kcal w 100g, w ponad 90 proc. składają się z wody. Powinny znaleźć się w menu osób dbających o linie. Ale nie tylko. Dzięki bogactwu błonnika skutecznie łagodzą problemy z układem pokarmowym oraz...
-
Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć
Najwięcej dobrze przyswajalnego białka zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso. Co jednak, gdy go nie jemy? Istnieje wiele możliwości. Prezentujemy 9 bogatych w białko produktów, które - łączone w codziennym menu - zapewnią nam...
-
10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie [ranking subiektywny]
Generalnie zdrowe są wszystkie warzywa, jednak część z nich, oprócz witamin i minerałów, zawiera też inne, cenne związki, bądź ma szczególnie korzystne dla zdrowia właściwości. Wybraliśmy dziesięć warzyw, które - naszym zdaniem - naprawdę warto...
-
Kreatyna - sojusznik w budowaniu masy mięśniowej. Czy przyjmowanie kreatyny jest bezpieczne?
Kreatyna jest zawarta przede wszystkim w naszych mięśniach. Cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców - kreatyna w postaci suplementów pomaga w budowaniu masy mięśniowej.
-
Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech
Jednym z ważnych elementów dbałości o zdrowie i wygląd zębów jest odpowiednia dieta. Zajrzyj na swój talerz i sprawdź, czy jego zawartość działa na ich korzyść, a może wręcz przeciwnie. Co jeść, a czego unikać?
-
Kraken zakaża coraz więcej osób. Lada moment nowe szczepienia
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem
- Jak często brać prysznic? Opinie dermatologów
- Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie