Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

To, co jesz, wpływa na to, jak się czujesz i jak wyglądasz - dziś te proste prawdy często zastępują marketingowe obietnice. Tymczasem klucz do młodości drzemie jednak w naturze. A konkretnie gdzie?
Sok z buraka - energetyzujący eliksir Sok z buraka - energetyzujący eliksir Shutterstock

Sok z buraka - przeciwanemiczny eliksir

Proces starzenia jest nieunikniony, a jednak można go skutecznie spowolnić.

Zróżnicowana dieta, aktywność fizyczna, regularny tryb życia: nudny przepis na zdrowie, w który nikt nie wierzy? Niestety, prawdziwy. nie ma dróg na skróty. Zarazem: są takie składniki diety, które potęgują efekt wysiłków. Uwaga! Mogą być pyszne, aromatyczne i takie leczenie na pewno się spodoba.

Badania dowodzą, że picie soku buraczanego nie tylko zwiększa naszą wytrzymałość, ale też spowalnia procesy utleniania w organizmie, czyli procesy powodujące starzenie ciała i umysłu. Dzięki temu nasz organizm lepiej wydatkuje energię.

Nie bez przyczyny sok z buraka podaje się na wszelkiego rodzaju wczasach oczyszczających czy podczas diet leczniczych. Składniki mineralne zawarte w buraku rozpuszczają się w wodzie, więc obcowanie z nią, np. gdy warzywo gotujemy, wypłukuje z niego znaczną część dobroczynnej zawartości. W przypadku soku, problem ten odpada: wyciskasz z buraka to, co w nim najlepsze bez strat minerałów. A w buraku ich aż się roi. Potas, mangan, magnez, molibden, kobalt, wapń, żelazo, miedź, cynk, a nawet rubid i cez - to tylko niektóre z nich. W kwestii witamin w buraku drzemią spore pokłady niezbędnego układowi nerwowemu kwasu foliowego (200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania) oraz nieco witaminy C i B1.

Burak ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową u osób spożywających dużo przetworzonej żywności, mięsa i słodyczy. Nie bez znaczenia jest jego krwista barwa. Zawdzięcza ją barwnikom: antocyjanom i betaninie, które pomagają zachować młodość komórkom ciała oraz przeciwdziałają procesom nowotworzenia. Im ciemniejszy burak czy sok z buraka, tym tych barwników w nim więcej.

Buraki dodają sił anemikom, pomagają w walce z nadciśnieniem, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Kuracja dla osłabionych? 2 szklanki soku z buraka dziennie wesprze wyczerpane ciało. Aż szkoda nie skorzystać!

Czytaj wszystko o anemii

Arbuz - regeneruje uszkodzenia wywołane promieniowaniem UV Arbuz - regeneruje uszkodzenia wywołane promieniowaniem UV Shutterstock

Arbuz - regeneruje uszkodzenia z promieniowania UV

Dlaczego na naszej liście znalazł się arbuz? Przede wszystkim ze względu na zawartość likopenu. Pyszny owoc ma go prawie dwa razy więcej niż pomidory. O jego zawartości świadczy czerwone zabarwienie i jednego, i drugiego. Likopen pomaga skórze zregenerować uszkodzenia spowodowane przez promieniowanie UV. Do pary w arbuzie znajduje się beta - karoten: również nadający mu koloru oraz znany z swoich właściwości wspomagających zdrowie skóry. Im ciemniejszy miąższ arbuza, tym więcej tych dwóch drogocennych pigmentów. Owoc dostarczy także cytruliny - aminokwasu sprzyjającego regeneracji mięśni po wysiłku, wspomagającego serce... i potencję. Cytrulina bierze udział w procesie, podczas którego w organizmie neutralizowany jest toksyczny amoniak. Dwie szklanki soku z arbuza dziennie to niezła kuracja regeneracyjna dla mięśni.

Arbuz to w ponad 90 proc. woda. Owoc zaspokoi pragnienie i uzupełni elektrolity w organizmie, działa moczopędnie. Jego konsumpcję zaleca się osobom z infekcjami układu moczowego czy chorymi nerkami. Jest bardzo niskokaloryczny - w 100 g ma około 30 kcal, czyli mniej niż pół suchej kromki chleba. Arbuz ma sporo cukrów prostych i szybko podnosi poziom glukozy we krwi.

Najlepsze owoce dla ochłody

Słodkie ziemniaki - karoteinowy zastrzyk Słodkie ziemniaki - karoteinowy zastrzyk Shutterstock

Słodkie ziemniaki - karoteinowy zastrzyk

Słodkie ziemniaki, zwane też batatami, zostały sprowadzone na europejską ziemię z Ameryki Środkowej przez Krzysztofa Kolumba. Batat to poważna konkurencja dla naszego swojskiego ziemniaka. Skrywa w sobie sporo witaminy A. Marchewkowy kolor zawdzięcza prekursorowi tej witaminy: beta - karotenowi. Jeden słodki ziemniak zaspokoi 200 proc. dziennego zapotrzebowania na niego. A także 40 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która napędza produkcję kolagenu w organizmie. Kolagen buduje elastyczność skóry, ochrania ją przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, przyspiesza jej gojenie się.

Batat syci na długo, pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Kwercetyna zawarta w nim przynosi ulgę przy alergiach, obniża poziom cholesterolu we krwi. Słodkie ziemniaki są też źródłem witaminy B6, D, a także potasu, wapnia, fosforu, siarki czy żelaza. Warto od czasu do czasu zastąpić rodzimego kartofla krewniakiem zza oceanu. Polecamy bataty pieczone w piekarniku z aromatycznymi ziołami bądź czosnkiem!

Awokado - zdrowe tłuszcze niczym balsam Awokado - zdrowe tłuszcze niczym balsam Shutterstock

Awokado - zdrowe tłuszcze niczym balsam

Awokado co prawda jest dosyć kaloryczne jak na owoc: sztuka zawiera około 400 - 450 kcal (z czego około 40 g to tłuszcze). Zanim jednak się zniechęcisz, wiedz, że to wyjątkowo dobre tłuszcze. Kwasy tłuszczowe omega-9 pomagają skórze zatrzymywać wilgoć w zewnętrznej jej warstwie, dzięki czemu pozostaje ona sprężysta i miękka. Kwas oleinowy zaś obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi czy prostaty. Dodatkowo awokado zawiera silne antyoksydanty: witaminę E, zwaną witaminą młodości, witaminę A i C oraz regulujący ciśnienie krwi potas - jest go tu więcej niż w bananach.

Po roztarciu awokado uzyskasz kremową konsystencję. Dojrzałe awokado z powodzeniem możesz stosować w zastępstwie masła czy margaryny bądź przygotować na jego bazie sycącą pastę na kanapki. Awokado za sprawą obecnych w nim tłuszczów zwiększa przyswajalność witamin i innych cennych składników z innych dań. Np. likopen z pomidorów jest cztery razy lepiej przyswajalny, jeśli jest jedzony w towarzystwie awokado. Nie wahaj się więc stosować je jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek!

Brokuły - antynowotworowy pokarm Brokuły - antynowotworowy pokarm Shutterstock

Brokuły - zwalczają nowotworowe mutacje DNA

Brokuły są znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Zawdzięczają je chociażby silnemu przeciwutleniaczowi sulforafanowi (SFN), który przeciwdziała powstawaniu mutacji DNA. Blokuje procesy nowotworzenia, a także ogranicza rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, sprzyja ich niszczeniu. Jak twierdzą naukowcy z University of Illinois na łamach 'Journal of Food Science' może zapobiegać powstawaniu nowotworów: prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc. Aby nie utracić tego cennego przeciwutleniacza podczas obróbki, najlepiej przygotowywać brokuły na parze dosłownie kilka minut. Właściwości zdrowotne brokułów zwiększa spożywanie ich w towarzystwie musztardy, pomidorów, rukoli, rzodkiewki czy surowych warzyw kapustnych.

Warzywo ma bardzo niski indeks glikemiczny i kaloryczność przy wysokiej zawartości błonnika oraz chromu. Polecane jest wszystkim osobom dbającym o linię i diabetykom. Z drugiej strony, ma też pewne wady. Jak na warzywo kapustne przystało, może powodować gazy i wzdęcia.

Orzech włoski - wspomaganie dla układu nerwowego Orzech włoski - wspomaganie dla układu nerwowego Shutterstock

Orzechy włoskie - dopalanie dla układu nerwowego

Obfitują w kwas linolenowy, z którego organizm produkuje kwasy omega-3. Są to tłuszcze, które w jednej trzeciej stanowią budulec komórek naszego ciała. Dodatkowo przyczyniają się do zachowania nawilżenia skóry poprzez zatrzymanie wody w głębszych jej warstwach. Orzechy włoskie to także źródło witaminy E. Podczas jednego ze zjazdów Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego zostały uznane za najzdrowsze wśród orzechów. Naukowcy ustalili wtedy, że ich garstka zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne rodzaje orzechów.

Orzechy włoskie dostarczą magnezu oraz witaminy B6. To przyjaciele sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Zamiast łyknąć tabletkę z apteki 'na stres', lepiej chrupnij kilka. Zalecana dawka dzienna to siedem sztuk.

Pamiętaj, orzechy za sprawą sporej zawartości tłuszczu szybko jełczeją. Kupuj je więc bądź w niewielkich ilościach, bądź trzymaj w lodówce (w pojemniku, by nie wchłaniały lodówkowych zapachów).

Więcej o: