przyprawy
-
Imbir pachnący świętami. Jak wpływa na nasze zdrowie?
Kiedyś charakterystyczny zapach bożonarodzeniowych wypieków obowiązywał przede wszystkim w krajach anglosaskich i Skandynawii. Dziś imbirowe ciasteczka przyjęły się i u nas. Wraz z nimi nastała moda na sam imbir. Świeży korzeń można bez trudu kupi...
-
Papryka - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
Trudno przecenić walory zdrowotne papryki. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Postaw na paprykę, niekoniecznie w proszku, i nie tylko wtedy, gdy chcesz zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, w...
-
Oregano - poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak je spożywać
Oregano znamy przede wszystkim jako przyprawę, która często gości w naszych kuchniach. Przyjrzyj się bliżej wyjątkowym właściwościom tej rośliny, przekonaj się, jak ją spożywać i w jakiej formie ją pić. Zyskaj pewność, że dobroczynne działanie...
-
Czarnuszka - wzmacnia układ odpornościowy, ale nie tylko. Właściwości i zastosowanie czarnuszki
Czarnuszka siewna jest cenioną przyprawą oraz rośliną leczniczą, i to od tysięcy lat. Ze względu za zawartość składników bioaktywnych działa pozytywnie na organizm i może zmniejszać objawy wielu chorób. Z nasion tłoczy się olej, używany w...
-
Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?
Chrzan, chociaż na co dzień przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do żywności, choćby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc być musi. Dodawany do jaj, wędlin, mięs, jako składnik ćwikły, a przynajmniej element dekoracyjny....
-
Cynamon: właściwości. Kto i kiedy powinien unikać cynamonu
Cynamon to pyszna przyprawa, mająca ponadto wiele zalet, jeśli chodzi o działanie prozdrowotne. Ma charakterystyczny korzenny i silny zapach, który zawdzięcza olejkowi cynamonowemu. W smaku jest lekko słodkawy i piekący. Cynamom otrzymujemy z...
-
Dieta raw food - na czym polega, jakie są jej zalety i wady?
Dieta raw food, czyli dieta surowa, to sposób odżywiania, w którym bazuje się na produktach niepoddawanych obróbce termicznej. W menu znajdują się przede wszystkim warzywa, owoce, a także nasiona oraz kiełki. Najczęściej dieta raw wiąże się z...
-
Czarna sól: właściwości, zastosowanie
Czarna sól, której nazwa w języku hindi brzmi kala namak, jest popularnym dodatkiem do potraw indyjskich. Charakteryzuje ją specyficzny smak i zapach, przypominający gotowane jajka, co zawdzięcza zawartości związków siarki. Jest ceniona także prze...
-
Musztarda - jak powstaje i czy jest zdrowa?
Musztarda to wytrawny sos powstający z gorczycy. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a w dodatku ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jak robi się musztardę i jakie są jej rodzaje? Jakie właściwości prozdrowotne ma ten sos?
-
Cząber dobry do fasoli. Właściwości zdrowotne i smakowe cząbru
Cząber to roślina przyprawowa, o niezwykle wyrazistym smaku, świetnie pasująca do fasoli, ziemniaków, różnego rodzaju mięs, czy też zup. Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw. Jest także rośliną leczniczą, stosowaną w razie problemów żołądkowych.
-
Wiele osób w ten sposób zakłóca swój sen. Konsekwencją cukrzyca i choroby serca
-
Jakie napoje pomagają w kontrolowaniu glikemii?
-
10 wskazówek przy diecie dla osób cierpiących na Zespół Jelita Drażliwego (IBS). Sprawdź, czego powinieneś unikać przy tym schorzeniuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Po siedemdziesiątce odstaw jogurt, na rzecz tego zamiennika. Jest przepyszny
-
"O waginie się nie odważycie". Akurat! 6 największych intymnych bolączek kobiet