Czy pikantne potrawy przyspieszają metabolizm? Przeprowadzono już sporo doświadczeń, w których sprawdzano, na ile popularne przyprawy wpływają na tempo metabolizmu, czyli szybkość, z jaką organizm spala kalorie, które następnie zamienia na energię. Znaleziono niewielkie dowody, że niektóre przyprawy mogą w rzeczywistości zwiększać tempo metabolizmu poprzez podnoszenie temperatury ciała, chociaż nie jest jasne, w jakim stopniu i na jak długo.
Najwięcej może nam dać kapsaicyna, związek, który znajdziemy w papryczce chili. Badania pokazały, że posiłek zawierający pikantne danie, na przykład talerz chili, może tymczasowo zwiększyć metabolizm o około 8 procent w stosunku do normalnego tempa metabolizmu danej osoby. Niestety, nie jest to specjalnie dużo.
Ale jest jeszcze jedna korzyść z jedzenia pikantnych potraw z kapsaicyną w składzie. Otóż, prawdopodobnie, działa ona jako środek tłumiący apetyt. Potwierdzono to badaniami, podczas których grupie mężczyzn podawano przystawki z pikantnym sosem chili. Okazało się, że dzięki temu zjadali potem mniejsze porcje, a w efekcie pochłaniali o około 200 kalorii mniej (w porównaniu z grupą osób, które nie jadły papryczek chili przed posiłkiem).
Wniosek jest taki, że pikantne potrawy z kapsaicyną mogą zwiększać metabolizm, choć - niestety - w niewielkim stopniu. - Gotowanie potraw z łyżką posiekanej czerwonej lub zielonej papryczki chili może przyspieszyć tempo przemiany materii. Efekt jest prawdopodobnie tymczasowy, ale jeśli często jesz pikantne potrawy, korzyści mogą się sumować - dowodzą eksperci.
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Oprócz przyspieszania procesów metabolicznych w organizmie poprzez dodawanie papryczek chili do dań (co - jak widać - nie przynosi spektakularnych efektów), możemy wykorzystać przyprawy jako środek regulujący apetyt. Chodzi o przyprawy i zioła, które spowodują, że będziemy zjadać ze smakiem, ale za to mniej. W efekcie obniżymy ilość dostarczonych organizmowi kalorii, co ostatecznie powinno się przełożyć na spadek wagi. Ponadto nie bez znaczenia jest fakt, że przyprawy po prostu ułatwiają trawienie.
Źródła: PubMed.gov, ncbi.nlm.nih.gov, PubMed.gov, PubMed.gov,