Czy przyprawy przyspieszają metabolizm i pomagają w walce z nadwagą?

Przyprawy dodają smaku potrawom i ułatwiają trawienie. A czy mogą też przyspieszyć metabolizm? Warto zwrócić uwagę na papryczkę chili i imbir. Ale i inne przyprawy można dosypać do naszych dań - i to z kilku powodów.

Czy pikantne potrawy przyspieszają metabolizm? Przeprowadzono już sporo doświadczeń, w których sprawdzano, na ile popularne przyprawy wpływają na tempo metabolizmu, czyli szybkość, z jaką organizm spala kalorie, które następnie zamienia na energię. Znaleziono niewielkie dowody, że niektóre przyprawy mogą w rzeczywistości zwiększać tempo metabolizmu poprzez podnoszenie temperatury ciała, chociaż nie jest jasne, w jakim stopniu i na jak długo.

Najwięcej może nam dać kapsaicyna, związek, który znajdziemy w papryczce chili. Badania pokazały, że posiłek zawierający pikantne danie, na przykład talerz chili, może tymczasowo zwiększyć metabolizm o około 8 procent w stosunku do normalnego tempa metabolizmu danej osoby. Niestety, nie jest to specjalnie dużo.

Ale jest jeszcze jedna korzyść z jedzenia pikantnych potraw z kapsaicyną w składzie. Otóż, prawdopodobnie, działa ona jako środek tłumiący apetyt. Potwierdzono to badaniami, podczas których grupie mężczyzn podawano przystawki z pikantnym sosem chili. Okazało się, że dzięki temu zjadali potem mniejsze porcje, a w efekcie pochłaniali o około 200 kalorii mniej (w porównaniu z grupą osób, które nie jadły papryczek chili przed posiłkiem).

Wniosek jest taki, że pikantne potrawy z kapsaicyną mogą zwiększać metabolizm, choć - niestety - w niewielkim stopniu. - Gotowanie potraw z łyżką posiekanej czerwonej lub zielonej papryczki chili może przyspieszyć tempo przemiany materii. Efekt jest prawdopodobnie tymczasowy, ale jeśli często jesz pikantne potrawy, korzyści mogą się sumować - dowodzą eksperci.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Przyprawy i zioła, które będą pomocne przy odchudzaniu

Oprócz przyspieszania procesów metabolicznych w organizmie poprzez dodawanie papryczek chili do dań (co - jak widać - nie przynosi spektakularnych efektów), możemy wykorzystać przyprawy jako środek regulujący apetyt. Chodzi o przyprawy i zioła, które spowodują, że będziemy zjadać ze smakiem, ale za to mniej. W efekcie obniżymy ilość dostarczonych organizmowi kalorii, co ostatecznie powinno się przełożyć na spadek wagi. Ponadto nie bez znaczenia jest fakt, że przyprawy po prostu ułatwiają trawienie.

  • Kozieradka, dzięki zawartości błonnika, może pomóc w kontrolowaniu apetytu.
  • Pieprz Cayenne to rodzaj papryczki chili stosowany w celu nadania potrawie pikantnego smaku. Niewielkie badania sugerują, że zjedzenie posiłku zawierającego kapsaicynę obniża poziom greliny, hormonu odpowiedzialnego za stymulowanie głodu oraz zwiększa termogenezę, czyli wydzielanie ciepła przez organizm.
  • Imbir - badania sugerują, że może zwiększać metabolizm i spalanie tłuszczu, a także zmniejszać wchłanianie tłuszczu i apetyt. Naukowcy znaleźli przekonujące dowody potwierdzające skuteczność imbiru w leczeniu otyłości. Działa prawdopodobnie poprzez hamowanie procesu wchłaniania tłuszczu jelitowego i przez kontrolowanie apetytu.
  • Oregano to zioło zawierające karwakrol, związek, który może pomóc w przyspieszeniu utraty wagi, ponieważ zwiększa termogenezę, ale na razie niewiele więcej wiadomo na ten temat.
  • Kurkuma, a dokładniej jej główny związek o azwie kurkumina, prawdopodobnie może wspierać utratę wagi. Jednak trzeba by ją spożywać w dużych ilościach, ponadto wyniki badań są niejednoznaczne. Jedno badanie z udziałem 44 osób z nadwagą pokazało, że przyjmowanie kurkuminy dwa razy dziennie przez jeden miesiąc spowodowało utratę wagi o 5 proc.
  • Czarny pieprz zawiera związek zwany piperyną, który odpowiada za jego ostry smak, jak i - potencjalne - hamuje powstawanie komórek tłuszczowych. Jednak ten efekt nie został przebadany u ludzi. Znamy tylko wyniki badań laboratoryjnych oraz doświadczeń na zwierzętach.
  • Cynamon to przyprawa, która może w niewielkim stopniu obniżyć poziom cukru we krwi, co w efekcie prowadzi do zmniejszenia apetytu.
  • Kminek przynosi wiele korzyści zdrowotnych, w tym możliwość przyspieszenia utraty wagi i tłuszczu.
  • Kardamon jest przyprawą wytwarzaną z nasion roślin z rodziny imbirowatych i potencjalnie może wspierać metabolizm. Nie mamy jednak jeszcze badań z udziałem ludzi, które by dowodziły tego typu działania.

Źródła: PubMed.gov, ncbi.nlm.nih.gov, PubMed.gov, PubMed.gov,

Więcej o: