kardamon

Więcej o:

kardamon

  • Kardamon: przyprawa o różnorodnym zastosowaniu. Poznaj jego właściwości

    Kardamon ? co to jest?  Kardamon jest jedną z przypraw, która (ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz walory smakowe) doceniana była już przez starożytnych Chińczyków. Zalecany jako dodatek do potraw, jak również składnik specyfików i mikstur używanych w medycynie niekonwencjonalnej

  • Pachną nimi nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw - jak działają

    ), która zawiera śladowe ilości kumaryny. Kardamon - pomocny w problemach żołądkowych Choć pieprz nazywany jest królem przypraw, za królową uznaje się kardamon. Jest to również - obok szafranu i wanilii - jedna z najdroższych przypraw świata. Nie tylko rozgrzeje, kiedy na zewnątrz coraz chłodniej, ale i doda

  • Mango - poznaj właściwości odżywcze, kaloryczność i przepisy

    popularnością cieszy się jogurt Lassi, w którym mango odgrywa główną rolę. To mieszanka mango, jogurtu, kardamonu i miodu. Mango Lassi z wanilią i kardamonem. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie >> Jak jeszcze możemy wykorzystać mango w kuchni? Oto lista ciekawych przepisów: Śledzie z sałatką z mango

  • Zioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać

    , kolendra, koper. Do tego, pieprz czarny, pieprz cayenne, ziele angielskie, jałowiec, dzika róża, rokitnik, wanilia. Wśród nasion służących do doprawiania dań należy wymienić czarnuszkę, kardamon, gorczycę. Ponadto mamy cynamon, kwiaty bzu czarnego, szafran, a także kłącza i korzenie chrzanu, kurkumy

  • Złote mleko (napój z kurkumy): co to jest? Właściwości zdrowotne

    niepasteryzowanego krowiego, koziego lub roślinnego, na przykład migdałowego łyżeczkę pasty z kurkumy łyżeczkę tłuszczu w postaci masła klarowanego lub oleju migdałowego miód dodatki do wyboru, według uznania i smaku - imbir, cynamon, goździki, kardamon, czarny pieprz, chili, gałka muszkatołowa Do gorącego mleka

  • Ziele angielskie: właściwości, zastosowanie

    ilości olejków eterycznych, które nadają im podobny nieco do goździków zapach. Smak ziela to coś pośredniego pomiędzy goździkami, cynamonem, a kardamonem czy gałką muszkatołową. Składnikiem ziela angielskiego jest eugenol - organiczny związek chemiczny z grupy terpenów, związek odpowiedzialny za zapach

  • Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

    do wypieków, a szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie kardamonu i cynamonu. Dodawany bywa do dalekowschodnich potraw, słodko-kwaśnych dań chińskich, czy też do curry. Cukier kokosowy - inne zastosowania Oprócz tradycyjnego zastosowania w kuchni cukier kokosowy może być używany jako odświeżacz powietrza