Więcej tekstów na temat zdrowia znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Liście laurowe to liście drzewa o nazwie wawrzyn szlachetny. Inne nazwy to drzewo laurowe lub laur. Znamy je przede wszystkim z naszej kuchni. Suszone liście to przecież znakomita przyprawa do różnego rodzaju potraw. Z wawrzyna szlachetnego pozyskuje się także olej laurowy poprzez tłoczenie go z dojrzałych owoców tego drzewa. Olej wykorzystywany jest w kosmetologii oraz w medycynie naturalnej.
Wawrzyn wspaniały rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Znane od starożytności, poświęcone Apollinowi drzewo, służyło też jako nagroda. Wieniec z liści laurowych był symbolem zwycięstwa, nakładanym na głowy wodzom, poetom, uczonym i sportowcom. Dzisiaj liście laurowe (nazywane też listkiem bobkowym) służą nam przede wszystkim jako przyprawa. Dodajemy je do takich potraw jak zupa, bigos, różne mięsne potrawy duszone, ponadto do marynat i zalew.
Dlaczego liście laurowe są tak popularne jako przyprawa? Przede wszystkim dlatego, że pomagają trawić jedzenie. Tę właściwość liści laurowych zawdzięczamy olejkom eterycznym, działającym na zmysł węchu oraz związkom, które poprawiają smak potrawy. Można powiedzieć, że liść laurowy "wysyła" naszemu żołądkowi sygnały, aby ten przygotował się na trawienie czegoś pysznego, czyli zaczął wydzielać soki żołądkowe.
Właściwości lecznicze liści laurowych nie są poparte mocnymi dowodami naukowymi. Zastosowanie naparu z suszonych liści bobkowych w celach leczniczych jest zatem obarczone sporą niepewnością.
Niewielkie badanie z 2008 roku sugeruje, że zjadanie mielonych liści laurowych dwa razy dziennie (wraz z lekami) może obniżyć poziom cukru we krwi przed posiłkiem oraz poziom "złego" cholesterolu, a podwyższać "dobrego". Ale uwaga, może też wchodzić w interakcję z lekami na cukrzycę wpływającymi na stężenie cukru we krwi, zatem należy uważać, aby nie doprowadzić u siebie do niedocukrzenia (hipoglikemii).
Napar z liści laurowych ma ponadto pomagać przy zaburzeniach w przepływie żółci, wzdęciach, padaczce, czyrakach, nowotworach i w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Nie ma jednak na poparcie tych zastosowań żadnych poważnych dowodów naukowych.
Niekiedy zaleca się napar z liści laurowych na bezsenność, ma bowiem właściwości uspokajające. Zwraca się jednak uwagę, że w większych ilościach liście laurowe mogą powodować senność, a w połączeniu z lekami uspokajającymi, działać zbyt silnie. Ponadto picie dużych ilości naparu podczas zażywania środków przeciwbólowych nasila działanie uboczne leków.
Liście laurowe, oprócz wspierania żołądka przy trawieniu pokarmów, mają też właściwości moczopędne. Dlatego można pić napar z liści jako środek pomocny przy odchudzaniu.
Niewielkie badania, realizowane na zwierzętach, wskazują, że napar może też pomóc przy kamieniach nerkowych, cukrzycy typu 2, zapaleniach, raku piersi, drgawkach oraz przydaje się do leczenia trudno gojących się ran.
Tradycyjne zastosowanie liści laurowych obejmuje: niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe, infekcje, gorączkę bóle głowy i artretyzm. Czy liść laurowy pomaga na kości? Nie ma na ten temat żadnych poważnych danych naukowych.
Preparatów z liści laurowych nie wolno przyjmować kobietom w ciąży i osobom przygotowującym się do operacji oraz uczulonym na tę roślinę. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 powinny zachować ostrożność i poradzić się lekarza. Uwaga: nie wolno zjadać całych liści, ponieważ są niestrawne, a ich ostre brzegi mogą nam uszkodzić układ pokarmowy.