Galangal jest powszechnie używany w kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej i indonezyjskiej. Należy do tej samej rodziny co imbir i jest z nim często mylony. Oba produkty różnią się nieco - miąższ galangalu jest bardziej włóknisty i zdrewniały.
Aby scharakteryzować to, jaki smak ma galangal i co to jest, należy wiedzieć, że nazwy galangal używa się jednocześnie na określenie czterech rodzajów tej rośliny.
Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni tajlandzkiej. Najbardziej znane potrawy z dodatkiem galangalu to zupy tom kha kai i tom yum kung. Poza zupami, jest składnikiem dodawanym do mięs, sosów, owoców morza, sałatek i napoi.
Aby znaleźć przykład zastosowania galangalu, nie trzeba wcale szukać daleko. Sposoby na wykorzystanie galangalu można spotkać również w Polsce. Wyciąg z tej rośliny użyty jest jako składnik polskiej wódki - Żołądkowej Gorzkiej. W Rosji również używa się go przy produkcji alkoholu, likieru nastoyka.
Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, jakie posiada galangal, właściwości lecznicze tego korzenia są od dawna znane i wykorzystywane w medycynie tradycyjnej Azji. Jest pomocny przy leczeniu wielu dolegliwości. Badania wykazały, że odpowiedzialna jest za to galangina, naturalny związek chemiczny z grupy flawonoidów, którą cechują silne właściwości przeciwbakteryjne. Galangal zastosowanie znajduje w walce z wieloma dolegliwościami.
Galangal jest polecany diabetykom, ponieważ ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Badania wykazały, że stosowanie wyciągu z galangalu, zarówno w postaci ciekłej jak i sypkiej doprowadzał do obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Galangal obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL, nazywanego potocznie złym cholesterolem. Jednocześnie przyczynia się do zwiększenia HDL, czyli dobrego cholesterolu.
Kolejna korzyść galangalu to właściwości wspomagające odchudzanie, poprzez przyśpieszenie przemiany materii. Dodatkowo, wspiera trawienie, spalanie tłuszczu oraz ułatwia rozkładanie się aminokwasów w jelicie grubym. Dzięki działaniu pobudzającym sprzyja aktywności fizycznej.
Galangal zastosowanie znajduje również jako środek na trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Działa również rozkurczowo, przeciwwymiotnie i jest używany przy chorobie lokomocyjnej.
Galangal jest polecany przy infekcjach bakteryjnych, takich jak pałeczka ropy błękitnej, gronkowiec złocisty, paciorkowiec, czy pałeczka zapalenia płuc. Ma również działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.
Galangal jest bezpieczny dla większości osób, jednakże ze względu na brak wystarczających badań, stosowanie go nie jest zalecane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci. Nie powinny go stosować również osoby z alergią na imbir.
Zobacz też: Papryka - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?