Galangal. Zastosowanie i właściwości orientalnej przyprawy

Galangal jest podobny do imbiru, głównie wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, gdzie jest szczególnie ceniony. Należy jednak uważniej przyjrzeć się tej roślinie, ponieważ ma o wiele więcej zastosowań. Czym jest galangal i do czego można go wykorzystać?

Galangal: co to jest?

Galangal jest powszechnie używany w kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej i indonezyjskiej. Należy do tej samej rodziny co imbir i jest z nim często mylony. Oba produkty różnią się nieco - miąższ galangalu jest bardziej włóknisty i zdrewniały.

Aby scharakteryzować to, jaki smak ma galangal i co to jest, należy wiedzieć, że nazwy galangal używa się jednocześnie na określenie czterech rodzajów tej rośliny.

  • galangal większy - pochodzący z Malezji, Tajlandii i Laos. Jest pomarańczowo–brązowy, a w smaku wyczuć można jednocześnie goryczkę, imbir oraz sośninę. Jest to najpopularniejsza odmiana galangalu.
  • galangal mniejszy - pochodzący z południowo–wschodnich Chin. Jest lekko różowy i w smaku przypomina imbir.
  • kencur - pochodzący z Indonezji. Jest czerwony z białym miąższem. Ma słodkawy smak.
  • krachai - pochodzący z południowych Chin, ma charakterystyczny, nietypowy kształt, przypominający dłoń oraz lekko palący, przyjemny smak.

Galangal jako przyprawa. Gdzie znajduje zastosowanie?

Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni tajlandzkiej. Najbardziej znane potrawy z dodatkiem galangalu to zupy tom kha kai i tom yum kung. Poza zupami, jest składnikiem dodawanym do mięs, sosów, owoców morza, sałatek i napoi.

Aby znaleźć przykład zastosowania galangalu, nie trzeba wcale szukać daleko. Sposoby na wykorzystanie galangalu można spotkać również w Polsce. Wyciąg z tej rośliny użyty jest jako składnik polskiej wódki - Żołądkowej Gorzkiej. W Rosji również używa się go przy produkcji alkoholu, likieru nastoyka. 

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Galangal - właściwości zdrowotne azjatyckiego korzenia

Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, jakie posiada galangal, właściwości lecznicze tego korzenia są od dawna znane i wykorzystywane w medycynie tradycyjnej Azji. Jest pomocny przy leczeniu wielu dolegliwości. Badania wykazały, że odpowiedzialna jest za to galangina, naturalny związek chemiczny z grupy flawonoidów, którą cechują silne właściwości przeciwbakteryjne. Galangal zastosowanie znajduje w walce z wieloma dolegliwościami.

  • Obniżenie poziomu cukru we krwi

Galangal jest polecany diabetykom, ponieważ ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Badania wykazały, że stosowanie wyciągu z galangalu, zarówno w postaci ciekłej jak i sypkiej doprowadzał do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

  • Obniżenie cholesterolu

Galangal obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL, nazywanego potocznie złym cholesterolem. Jednocześnie przyczynia się do zwiększenia HDL, czyli dobrego cholesterolu.

  • Odchudzanie

Kolejna korzyść galangalu to właściwości wspomagające odchudzanie, poprzez przyśpieszenie przemiany materii. Dodatkowo, wspiera trawienie, spalanie tłuszczu oraz ułatwia rozkładanie się aminokwasów w jelicie grubym. Dzięki działaniu pobudzającym sprzyja aktywności fizycznej.

  • Środek na trawienie oraz mdłości

Galangal zastosowanie znajduje również jako środek na trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Działa również rozkurczowo, przeciwwymiotnie i jest używany przy chorobie lokomocyjnej.

  • Działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe

Galangal jest polecany przy infekcjach bakteryjnych, takich jak pałeczka ropy błękitnej, gronkowiec złocisty, paciorkowiec, czy pałeczka zapalenia płuc. Ma również działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.

Przeciwwskazania do stosowania galangalu

Galangal jest bezpieczny dla większości osób, jednakże ze względu na brak wystarczających badań, stosowanie go nie jest zalecane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci. Nie powinny go stosować również osoby z alergią na imbir.

Zobacz też: Papryka - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

Więcej o: