Galangal. Zastosowanie i właściwości orientalnej przyprawy

Galangal jest podobny do imbiru, głównie wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, gdzie jest szczególnie ceniony. Należy jednak uważniej przyjrzeć się tej roślinie, ponieważ ma o wiele więcej zastosowań. Czym jest galangal i do czego można go wykorzystać?

Galangal: co to jest?

Galangal jest powszechnie używany w kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej i indonezyjskiej. Należy do tej samej rodziny co imbir i jest z nim często mylony. Oba produkty różnią się nieco - miąższ galangalu jest bardziej włóknisty i zdrewniały.

Aby scharakteryzować to, jaki smak ma galangal i co to jest, należy wiedzieć, że nazwy galangal używa się jednocześnie na określenie czterech rodzajów tej rośliny.

  • galangal większy - pochodzący z Malezji, Tajlandii i Laos. Jest pomarańczowo–brązowy, a w smaku wyczuć można jednocześnie goryczkę, imbir oraz sośninę. Jest to najpopularniejsza odmiana galangalu.
  • galangal mniejszy - pochodzący z południowo–wschodnich Chin. Jest lekko różowy i w smaku przypomina imbir.
  • kencur - pochodzący z Indonezji. Jest czerwony z białym miąższem. Ma słodkawy smak.
  • krachai - pochodzący z południowych Chin, ma charakterystyczny, nietypowy kształt, przypominający dłoń oraz lekko palący, przyjemny smak.

Zioła zamiast soliZioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać

Galangal jako przyprawa. Gdzie znajduje zastosowanie?

Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni tajlandzkiej. Najbardziej znane potrawy z dodatkiem galangalu to zupy tom kha kai i tom yum kung. Poza zupami, jest składnikiem dodawanym do mięs, sosów, owoców morza, sałatek i napoi.

Aby znaleźć przykład zastosowania galangalu, nie trzeba wcale szukać daleko. Sposoby na wykorzystanie galangalu można spotkać również w Polsce. Wyciąg z tej rośliny użyty jest jako składnik polskiej wódki - Żołądkowej Gorzkiej. W Rosji również używa się go przy produkcji alkoholu, likieru nastoyka. 

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Galangal - właściwości zdrowotne azjatyckiego korzenia

Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, jakie posiada galangal, właściwości lecznicze tego korzenia są od dawna znane i wykorzystywane w medycynie tradycyjnej Azji. Jest pomocny przy leczeniu wielu dolegliwości. Badania wykazały, że odpowiedzialna jest za to galangina, naturalny związek chemiczny z grupy flawonoidów, którą cechują silne właściwości przeciwbakteryjne. Galangal zastosowanie znajduje w walce z wieloma dolegliwościami.

  • Obniżenie poziomu cukru we krwi

Galangal jest polecany diabetykom, ponieważ ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Badania wykazały, że stosowanie wyciągu z galangalu, zarówno w postaci ciekłej jak i sypkiej doprowadzał do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

  • Obniżenie cholesterolu

Galangal obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL, nazywanego potocznie złym cholesterolem. Jednocześnie przyczynia się do zwiększenia HDL, czyli dobrego cholesterolu.

  • Odchudzanie

Kolejna korzyść galangalu to właściwości wspomagające odchudzanie, poprzez przyśpieszenie przemiany materii. Dodatkowo, wspiera trawienie, spalanie tłuszczu oraz ułatwia rozkładanie się aminokwasów w jelicie grubym. Dzięki działaniu pobudzającym sprzyja aktywności fizycznej.

  • Środek na trawienie oraz mdłości

Galangal zastosowanie znajduje również jako środek na trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Działa również rozkurczowo, przeciwwymiotnie i jest używany przy chorobie lokomocyjnej.

  • Działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe

Galangal jest polecany przy infekcjach bakteryjnych, takich jak pałeczka ropy błękitnej, gronkowiec złocisty, paciorkowiec, czy pałeczka zapalenia płuc. Ma również działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.

Atrakcyjny wygląd anyżu to nie jedyna jego zaleta.Anyż: co warto wiedzieć? Właściwości i zastosowanie

Przeciwwskazania do stosowania galangalu

Galangal jest bezpieczny dla większości osób, jednakże ze względu na brak wystarczających badań, stosowanie go nie jest zalecane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci. Nie powinny go stosować również osoby z alergią na imbir.

Zobacz też: Papryka - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

Więcej o: