Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Te produkty wpływają na to, że przekraczasz normę!

Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Zastanawiają się nad tym ci, którzy muszą zmienić swoją dietę, by w końcu zadbać o swoje zdrowie. Okazuje się, że takich produktów jest naprawdę wiele, a większość z nich jest naprawdę smaczna. Dieta na obniżenie cholesterolu wcale nie musi być przykrym obowiązkiem. Co zatem można jeść, by obniżyć cholesterol? Podpowiadamy.

Lipoproteina o niskiej gęstości nazywana jest złym cholesterolem. Przekroczenie norm może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a bagatelizowanie takie stanu przez dłuższy czas, może być zagrożeniem nawet dla naszego życia. Ważne więc jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Co ciekawe, dużą rolę odgrywają w tym nie tylko mięso i rośliny, ale też popularne przyprawy.

Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Tych produktów trzeba unikać

Mając problemy z wysokim cholesterolem, należy unikać tłustego mięsa i mięsnych wyrobów. Warto ograniczyć też jedzenie tłustych serów i tłuszczów zwierzęcych. Należy również ograniczyć, a najlepiej jak najszybciej wyeliminować spożycie cukru, słodyczy i alkoholu.

Naukowcy wskazali trzy główne powody tycia. Co jeść, by schudnąć? Wystarczy, że zamienisz w diecie te trzy nawyki

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Aby obniżyć cholesterol, warto wprowadzić do swojej diety płatki owsiane - na przykład ze świeżymi owocami. Świetnie na takiej diecie sprawdzą się również orzechy oraz nasiona roślin strączkowych. Wbrew pozorom warto też jeść ryby - nawet do trzech razy w tygodniu. Jeśli mamy ochotę na mięso - powinnyśmy wybierać te chudsze propozycje. Możemy również jeść jajka gotowane. Do diety warto włączyć również awokado, siemię lniane i nasiona chia.

Spacer Jak szybko zbić cukier po obiedzie? Wprowadź tę czynność do swojego życia

Przyprawy na obniżenie cholesterolu. Warto włączyć je do diety

Imbir, goździki oraz cynamon mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i utleniające. Co ciekawe, mogą być też niezwykle pomocne w walce z wysokim cholesterolem. Z badań wynika, że jeśli wprowadzimy je do swojej codziennej diety, możemy liczyć na zaskakujące wyniki.

Więcej o: