Lipoproteina o niskiej gęstości nazywana jest złym cholesterolem. Przekroczenie norm może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a bagatelizowanie takie stanu przez dłuższy czas, może być zagrożeniem nawet dla naszego życia. Ważne więc jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Co ciekawe, dużą rolę odgrywają w tym nie tylko mięso i rośliny, ale też popularne przyprawy.
Mając problemy z wysokim cholesterolem, należy unikać tłustego mięsa i mięsnych wyrobów. Warto ograniczyć też jedzenie tłustych serów i tłuszczów zwierzęcych. Należy również ograniczyć, a najlepiej jak najszybciej wyeliminować spożycie cukru, słodyczy i alkoholu.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby obniżyć cholesterol, warto wprowadzić do swojej diety płatki owsiane - na przykład ze świeżymi owocami. Świetnie na takiej diecie sprawdzą się również orzechy oraz nasiona roślin strączkowych. Wbrew pozorom warto też jeść ryby - nawet do trzech razy w tygodniu. Jeśli mamy ochotę na mięso - powinnyśmy wybierać te chudsze propozycje. Możemy również jeść jajka gotowane. Do diety warto włączyć również awokado, siemię lniane i nasiona chia.
Imbir, goździki oraz cynamon mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i utleniające. Co ciekawe, mogą być też niezwykle pomocne w walce z wysokim cholesterolem. Z badań wynika, że jeśli wprowadzimy je do swojej codziennej diety, możemy liczyć na zaskakujące wyniki.