białko
-
Jogurt: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto sięgać po jogurt
Jogurt jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy. Zawiera bowien żywe kultury przyjaznych organizmowi bakterii. Naturalny jogurt zawiera łatwo przyswajalne białko, więcej witamin z grupy B niż mleko, a także uzupełnia zapasy wapnia, żelaza i...
-
Na czym polega dieta Engine 2? Historia i zalety diety
Dieta Engine 2, nazywana inaczej dietą teksańskich strażaków (dieta TS), jest to sposób żywienia, mający na celu zmniejszenie poziomu cholesterolu oraz poprawę funkcjonowania całego organizmu. Dieta ta została opracowana przez amerykańskiego...
-
SHBG: rola białka SHBG, normy, badanie
SHBG to białko wiążące i transportujące hormony płciowe. Zmiany stężenia SHBG we krwi wiążą się z zaburzeniami hormonalnymi u kobiet lub mężczyzn i kłopotami z płodnością. Badanie zleca się, gdy istnieje podejrzenie, że zaburzona została równowaga...
-
Kefir: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kefir?
Kefir to naturalny probiotyk, mający dobroczynne działanie na przewód pokarmowy. Poprawia proces trawienia, powoduje że lepiej przyswajamy białko. Jest ponadto produktem posiadającym wysokie walory odżywcze, wzmacnia także naszą odporność i pomaga...
-
Co to są gainery i jak je stosować?
Gainery są to preparaty zawierające duże ilości węglowodanów oraz białka. Przeznaczone są dla osób, które uprawiają treningi siłowe, ponieważ dzięki tym preparatom, bardzo szybko można dostarczyć cennych składników odżywczych, niezbędnych do...
-
Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?
Trufle to rosnące pod ziemią grzyby. Uważane są za jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych na świecie. Są cenione ze względu na wyjątkowy smak i intensywny aromat, który nadają potrawom. Gdzie rosną trufle i jak się je zbiera? Dlacze...
-
Mięso - rodzaje, wartości odżywcze
Mięso jest to określenie odnoszące się do mięśni szkieletowych, tkanek, które do nich przylegają oraz narządów wewnętrznych, uznawanych za właściwe do spożycia. Określenie to używane jest zwykle do fragmentów organizmów ssaków, ptaków, ryb.
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Jakie są grzyby jadalne w Polsce - jak je odróżnić od trujących?
Grzyby jadalne to takie, które odpowiednio przyrządzone mogą być spożywane przez człowieka i nie powodują żadnych dolegliwości. Większość rodzajów grzybów jadalnych w Polsce jest zbierana w lasach, a tylko niektóre rodzaje są uprawiane. Jakie są...
-
Dieta trzustkowa - kto powinien ją stosować, na czym polega?
Dieta trzustkowa jest zalecana wszystkim pacjentom, którzy cierpią na przewlekłe choroby tego narządu, a także ostre zapalenie trzustki. Na czym polega dieta trzustkowa? Jakie produkty są zalecane, a jakich należy bezwzględnie unikać?
-
Nowy wariant COVID-19. U wielu powtarza się ten sam, dotkliwy objaw
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
-
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt? 70 proc. nie ma wątpliwościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
-
Rośnie liczba chorych na raka. Czy to pokłosie pandemii COVID-19?
- Objawy raka jamy ustnej zauważysz dość wcześnie. Na co zwrócić uwagę?
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Masz niebezpieczne lekarstwa w swoim domu? Te trzy produkty mogą nawet zabić
- Czy kolor kataru to wskazówka? Kiedy iść do lekarza?
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny