białko
-
Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?
Trufle to rosnące pod ziemią grzyby. Uważane są za jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych na świecie. Są cenione ze względu na wyjątkowy smak i intensywny aromat, który nadają potrawom. Gdzie rosną trufle i jak się je zbiera? Dlacze...
-
Mięso - rodzaje, wartości odżywcze
Mięso jest to określenie odnoszące się do mięśni szkieletowych, tkanek, które do nich przylegają oraz narządów wewnętrznych, uznawanych za właściwe do spożycia. Określenie to używane jest zwykle do fragmentów organizmów ssaków, ptaków, ryb.
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Jakie są grzyby jadalne w Polsce - jak je odróżnić od trujących?
Grzyby jadalne to takie, które odpowiednio przyrządzone mogą być spożywane przez człowieka i nie powodują żadnych dolegliwości. Większość rodzajów grzybów jadalnych w Polsce jest zbierana w lasach, a tylko niektóre rodzaje są uprawiane. Jakie są...
-
Dieta trzustkowa - kto powinien ją stosować, na czym polega?
Dieta trzustkowa jest zalecana wszystkim pacjentom, którzy cierpią na przewlekłe choroby tego narządu, a także ostre zapalenie trzustki. Na czym polega dieta trzustkowa? Jakie produkty są zalecane, a jakich należy bezwzględnie unikać?
-
Albuminuria: przyczyny, objawy
Albuminuria to termin określający wydalanie cząsteczek białka o małej masie cząsteczkowej, czyli tzw. albumin, wraz z moczem. Każdy organizm wydala pewną ilość albumin i jeżeli nie przekracza to określonego poziomu, jest normalnym zjawiskiem...
-
Białe mięso - jaki to rodzaj mięsa? Czym różni się od mięsa czerwonego?
W ostatnich latach lansowana jest moda na spożywanie białego mięsa. W mediach możemy przeczytać, że jest ono zdrowsze od czerwonego, teorię tę potwierdza również większość dietetyków. Czy to prawda? Co zaliczamy do białego mięsa i jak najlepiej je...
-
Soja: właściwości odżywcze i zdrowotne oraz przeciwwskazania
Soja jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Zawiera duże ilości pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bogactwo witamin z grupy B oraz substancje bioaktywne:...
-
Czerwona fasola - źródło białka. Dlaczego jeszcze warto jeść czerwoną fasolę?
Czerwona fasola ceniona jest przede wszystkim jako źródło białka roślinnego. Może zastąpić w diecie wegetariańskiej mięso zwierzęce. Ma też wiele innych związków odżywczych, w tym witaminy z grupy B i sole mineralne.
-
Alergia na białko u dorosłych - przyczyny, objawy, leczenie
Alergia na białko to jedna z postaci alergii pokarmowej, objawiająca się uczuleniem na na mleko. Alergia na białko zdarza się najczęściej u dzieci. Większość z nich wyrasta jednak z tego. U dorosłych alergia na białko dotyczy około 2 procent...
-
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy na czczo? Pomoże we wstydliwym problemie
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Ciesz się smakiem Coca-Cola niezależnie od pory dnia czy okazji. Teraz wariant bezkofeinowy trafia na stołyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Cukrzyca typu II. Ten jeden napój, który pijemy rano, zmniejsza ryzyko jej wystąpienia
- Od czego można dostać cukrzycy i jak ją rozpoznać? Objawy, które mogą niepokoić
- Ile kosztuje szczepionka na HPV? Co to jest za wirus i dlaczego jest groźny?
- Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?
- Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?
- Jak się przygotować do badania krzywej cukrowej?