trufle

Więcej o:

trufle

  • Zmarnowana królowa trufli

    Wart 28 tysięcy funtów grzyb zbyt długo czekał na konsumpcję. Wydobyta w Toskani trufla-gigant przybyła do stolicy Wielkiej Brytanii na początku miesiąca i natychmiast znalazła się w centrum kulinarnej uwagi. Zainteresowanie publiczności było jednak tak wielkie, że konsumpcję odkładano, a okaz

  • Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?

    Trufle zostały poznane i były doceniane już wiele lat temu. Pierwsze wzmianki o tych grzybach pojawiły się około 3600 lat temu. Gdy nastąpił upadek Cesarstwa Rzymskiego o grzybach na pewien czas zapomniano. W okresie średniowiecza ze względu na swój wygląd i to, że rosną pod ziemią, były nazywane

  • Włochy. Rekordowa biała trufla sprzedana za 103 tys. euro. Waży ponad 800 g

    W weekend na zamku w miejscowości Grinzane Cavour (Włochy) odbyła się międzynarodowa aukcja. Udział w niej (również przez internet) brali miłośnicy trufli z Rosji, Dubaju czy Singapuru - podaje Agencja Reutera.  Włochy. Największa trufla sprzedana za fortunę Największy dostępny podczas aukcji okaz

  • Najdroższy hamburger świata...

    Danie jest zwieńczeniem menu w restauracji Wall Street Burger Shoppe. - Hamburgera serwujemy z czarnymi truflami, serem Gruyere i drobinkami złota. Kotlet robimy z wołowiny z Kobe. Według mnie, to już nie jest zwykła potrawa. To dzieło sztuki - wyjaśnia właściciel lokalu. Dzieło sztuki

  • Nebbiolo

    , aby cała partia wina wyszła kwaśna i "płaska" w smaku. Jeśli jednak wszystko się uda, powstaje wino o przepięknym bukiecie. W młodym nebbiolo wyraźnie da się wyczuć fiołki, owoce (czarną porzeczkę i wiśnię) oraz aromatyczne przyprawy - anyż i lukrecję. A także trufle, co nie jest zaskakujące, zważywszy

  • Grzyby jadalne i niejadalne. O czym należy pamiętać, idąc na grzybobranie?

    . Jakie gatunki łatwo ze sobą pomylić?  Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą m.in. borowiki, podgrzybki, rydze,  gołąbki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle. Wiele z nich ma jednak swojego trującego sobowtóra. Oto lista grzybów, które w łatwy sposób można ze sobą pomylić