Polskie grzyby trufle: prawdziwy skarb, który podbija podniebienia smakoszy. Gdzie je znaleźć?

Polskie grzyby trufle to prawdziwy rarytas kulinarny, jednak by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem, trzeba najpierw sporo zapłacić. Dowiedz się, gdzie na terenie naszego kraju występuje ten ceniony grzyb i sprawdź, ile trzeba wydać, by móc go skosztować.

Trufle w Polsce

Czy można znaleźć trufle w Polsce? Okazuje się, że tak. Cenione za wyjątkowy smak grzyby są prawdziwym rarytasem, który kojarzy się raczej z państwami, położonymi na obszarach Morza Śródziemnego (Francja, Włochy czy Hiszpania). Niektórzy mogą się jednak ucieszyć, ponieważ na terenie naszego kraju również potwierdzono występowanie kilku gatunków trufli, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw. Należą do nich: trufla letnia, wielkozarodnikowa, biaława, zimowa i wgłębiona (ta ostatnia jest jednak objęta ochroną, dlatego nie wolno jej zbierać).

Trufle są grzybami z rodziny truflowatych (Tuberaceae). Te wyjątkowe dary natury nie są wcale łatwe do znalezienia, gdyż rosną pod ziemią. Trudności w ich odszukaniu przekładają się niestety na ich niebotyczną cenę. Najlepszymi pomocnikami w poszukiwaniach podziemnych grzybów okazują się psy – w szczególności osobniki pochodzącej z Włoch rasy, lagotto romagnolo.    

Trufle - grzyby. Jak smakują trufle?

Zastanawiasz się, jak smakują grzyby trufle? "Czarne diamenty" nie zachwycają wyglądem, jednak uchodzą za luksusowy dodatek do dań, a przy tym stanowią źródło niektórych składników odżywczych. Ich smak i aromat jest dość specyficzny, często określany jako cierpki i ziemisty, z charakterystyczną nutą orzechów laskowych. W ich delikatnym zapachu można natomiast wyczuć leśną ściółkę i piżmo. Zapach i smak tych podziemnych grzybów zależy często od wielu czynników środowiskowych.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Gdzie rosną trufle w Polsce?

Gdzie rosną trufle w Polsce? Podziemne grzyby w naszym kraju występują głównie na obszarach Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz w Borach Tucholskich. "Czarne diamenty" skrywają się zwykle 10-20 cm pod wierzchnią warstwą ziemi. Osoby, które zechcą podjąć się trudu, jakim jest odnalezienie tego leśnego skarbu, muszą jednak zdawać sobie sprawę, że gatunki trufli, nadające się do spożycia, nie występują w Polsce zbyt licznie. W Polsce najczęściej można natrafić na truflę letnią, która charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. Grzyby te lubią rosnąć w pobliżu drzew i krzewów liściastych, takich jak dąb, buk, wiąz, jesion, leszczyna czy grab.

Ile kosztują trufle?

Niektórzy mogą nie zdawać sobie sprawy, ile kosztują trufle. Niepozornie wyglądające grzyby, które wizualnie nie wydają się zbyt atrakcyjne, potrafią osiągać zawrotne ceny. Chcąc rozkoszować się smakiem aromatycznych grzybów, trzeba liczyć się z niemałymi kosztami. 100 g ekskluzywnych grzybów można nabyć za około 100 zł, jednak ceny trufli wynoszą niekiedy nawet 30 tys. zł za kilogram.

Najdroższe trufle – które gatunki podziemnych grzybów są najcenniejsze?

Najdroższe trufle, a przy tym również najrzadsze, to trufle białe (Tuber magnatum Picco), nazywane również "białym złotem" lub "królową trufli". Gatunek ten wyróżnia się mocnym, wyrazistym smakiem. Trufle białe nie nadają się jednak do obróbki termicznej, gdyż pod wpływem ciepła tracą swój wyjątkowy aromat. Występują przede wszystkim we Włoszech, jednak można też odnaleźć je w Chorwacji.

Trufla czarna z Périgord (Tuber melanosporum), to kolejny gatunek podziemnego grzyba, uznawany za najdroższy. Gatunek ten wspaniale uzupełnia dania z mięsa i ryb. Wyróżnia go intensywny smak, jednak aromat grzyba jest mniej wyczuwalny.

Zobacz też: Seitan: co to jest, jak smakuje, czy jest zdrowy

Więcej o: