żelazo
-
Dziczyzna - czym jest, jakie ma właściwości, jak ją przyrządzać?
Dziczyzna to mięso pochodzące od tak zwanej zwierzyny łownej, czyli od zwierząt dziko żyjących. Takie mięso jest zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych, a poza tym jest cenione ze względu na swój wyjątkowy smak. Jakie mięso zalicza się do...
-
Mangostan - czym jest ten owoc, jak należy go jeść?
Mangostan, zwany też garcynią, żółtoplą albo smaczeliną, to tropikalna roślina dająca owoce cenione ze względu na swoje walory smakowe. Owoce są uważane za najsmaczniejsze owoce tropikalne, a poza tym mają bogate właściwości odżywcze. Jak jeść...
-
Tardyferon - zastosowanie, działanie, dawkowanie leku
Tardyferon jest lekiem, który stosuje się w leczeniu niedoborów żelaza. Lek wpływa również na stan układu krwionośnego i niweluje niedokrwistość, która spowodowana jest właśnie niedoborami żelaza. W jakich jeszcze przypadkach stosuje się lek? Jak...
-
Fenkuł - właściwości, działanie, przepisy z fenkułem
Fenkuł zwyczajny, znany również pod nazwami fenkuł słodki oraz koper włoski, to roślina pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego należąca do rodziny warzyw selerowatych. W Polsce jest używany przede wszystkim jako przyprawa, ale może stanowić...
-
Gorzka czekolada - skład, właściwości i korzyści dla zdrowia
Gorzka czekolada jest źródłem wielu cennych składników i wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka, zwłaszcza układ krwionośny oraz serce. Najlepiej wybierać czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao i zastąpić nią inne słodycze, takie jak...
-
Szpinak: właściwości lecznicze
Szpinak to przede wszystkim żelazo i kwas foliowy, ale w jego liściach znajduje się także sporo beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Co warto wiedzieć o szpinaku? Jakie ma właściwości lecznicze i kto powinien wprowadzić go do swojej codziennej diety?
-
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki
Niedobór żelaza powoduje nadmierne zmęczenie, brak energii, bladość skóry, sińce pod oczami, łamliwość włosów i paznokci. Z czasem, brak żelaza skutkuje m.in niedokrwistością, bólami głowy, krwotokami z nosa. Rola żelaza w organizmie jest bardzo...
-
Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety
Owiany złą sławą szpinak wraca do łask. Może przetworzony szpinak nie wygląda na talerzu zbyt pięknie, ale za to jest tak zdrowy, że jego mało zachęcająca barwa i konsystencja idą w niepamięć.
-
Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność
Spadek temperatury często kojarzony jest z infekcjami, chociaż choroba może rozwinąć się w każdej porze roku. Jak sobie pomóc? Najlepiej przeciwdziałać - leczyć się przyczynowo, stymulując odporność nie czekając na objawy. Dbaj o żywienie- zadbasz...
-
Mikroelementy bez których nie da się żyć
Zapewniają znakomity nastrój. Regulują pracę nerek czy serca, temperaturę ciała czy apetyt na seks. Decydują o naszej wadze i urodzie, życiowej energii i sprawności mięśni... Mikroelementy, czyli substancje, na które zapotrzebowanie dobowe dorosłe...
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
-
Ich unikalna i trwała kompozycja zapachowa, zniewala i przywołuje piękne chwileMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
-
Jak często brać prysznic? Opinie dermatologów
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Napar, który pomaga przy bólu gardła
- Dawniej taki rosół robiły babcie. Znów jest na niego "wielkie bum"
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?