Koper włoski składa się z bulwy w kolorze jasnozielonym lub białym, zielonych łodyg oraz drobnych listków przypominających liście popularnego kopru ogrodowego. Mimo podobieństwa, smak obydwu jest zupełnie inny. W okresie kwitnienia na łodygach pojawiają się małe, białe kwiatostany, z których po wysuszeniu uzyskuje się nasiona.
Fenkuł to doskonałe źródło witaminy C (już jedno warzywo pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę), która wpływa na odporność organizmu, neutralizuje wolne rodniki oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Warzywo jest również bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim kwas foliowy.
Zawiera też sporo:
Fenkuł jest warzywem niskokalorycznym, przez co może być składnikiem diety osób starających się schudnąć.
Fenkuł zawiera wyjątkowo dużo cennych składników, takich jak fitoskładniki, rutyny oraz kwarcetyny, dzięki czemu wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Wyciągi z fenkułu mogą być stosowane w przebiegu przeziębienia, zwłaszcza, jeśli chorobie towarzyszy kaszel. Koper wpływa na zwiększenie objętości oraz rozrzedzenie wydzieliny oskrzelowej, dzięki czemu znacząco ułatwia odksztuszanie. Najlepiej na kaszel sprawdzą się inhalacje z dodatkiem olejku z nasion fenkułu zwyczajnego.
Warzywo wykazuje również działanie napotne i przeciwgorączkowe. Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, koper włoski można stosować w celu łagodzenia aft oraz stanów zapalnych jamy ustnej. Warzywo obniża ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko udaru i zawału. Ze względu na zawartość błonnika ma korzystny wpływ na stan układu trawiennego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Fenkuł jest znany ze swojego pozytywnego wpływu na układ trawienny. Herbatki zawierające koper włoski są polecane między innymi w przypadku wzdęć, problemów trawiennych, braku apetytu, a nawet przy kolce u dzieci. Dawniej, wyciągi z nasion fenkułu były stosowane na wzmocnienie mięśni. Podobno warzywo działa również na ból głowy oraz choroby skóry.
Fenkuł jest ceniony w kuchni ze względu na swój charakterystyczny, anyżkowy smak. Ważne jest, aby kupując koper włoski zwrócić uwagę na jego kolor oraz zapach. Bulwa powinna być jasna, bez przebarwień ani śladów pękania, z kolei łodygi świeżego warzywa są intensywnie zielone. Jeżeli warzywo jest świeże i dobrej jakości, jego zapach przypomina zapach anyżu lub lukrecji. Bulwy powinny być twarde i jędrne.
Do gotowania można wykorzystywać wszystkie części tego warzywa. Bulwy mają delikatnie słodkawy, orzeźwiający smak, przez co nadają się idealnie do sałatek. Surówka z fenkułu z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, musztardy, octu oraz soli będzie smacznym i zdrowym urozmaiceniem każdego obiadu. Do takiej surówki można dodać także starte jabłko albo skrojony seler naciowy.
Warzywo może być dodatkiem albo podstawą zupy jarzynowej. Jeśli dodamy do niej na przykład cukinię i zblendujemy, powstanie pyszna zupa krem. Bulwy kopru włoskiego można także grillować, smażyć i dusić. W takiej formie będą dobrym dodatkiem do dań mięsnych oraz ryb. Żeby urozmaicić danie i wzbogacić jego smak, rybę lub mięso można upiec w piekarniku, a następnie ułożyć na pokrojonych fenkułach.
Ciekawym sposobem wykorzystania kopru włoskiego jest konfitura, która stanowi świetny dodatek do wędlin oraz pieczonych mięs. Do przygotowania konfitury potrzebna jest bulwa kopru włoskiego, odrobina jego nasion, wywar warzywny lub drobiowy, ocet winny, cukier, sól, pieprz oraz olej. Na początku należy podgrzać nasiona kopru na oleju, tak aby wydobyć z nich maksymalnie dużo smaku. Następnie na olej można wrzucić pokrojone liście oraz bulwy. Po chwili można dodać wywar, cukier i ocet, a następnie dodać sól i pieprz i smażyć całość aż warzywo stanie się miękkie, zeszkli się, a całość płynu odparuje. Konfiturę można po przestudzeniu zblendować na gładką masę.