Dołącz do Zdrowia na Facebooku
Szpinak widujemy najczęściej w formie zamrożonego brykietu i ciemnozielonej papki. W istocie jednak jest to warzywo liściaste o szerokiej gamie prozdrowotnych właściwości. Ma w sobie witaminy C, K i E, witaminy z grupy B, potas, foliany, żelazo, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez oraz mangan.
Jeśli chcesz korzystać ze wszystkich dobrodziejstw szpinaku, jedz go w formie nieprzetworzonej, surowy. Ale nie martw się – podsmażony, upieczony czy ugotowany też będzie wartościowy.
Najszybciej ze szpinaku ucieka witamina C. Jeżeli nie wykorzystasz warzywa prędko, zupełnie wyparuje!
Przez lata żywy był mit szpinaku jako kopalni żelaza. Naukowcy uważali, że zawiera 30 miligramów żelaza na 100 gramów liści. Tymczasem okazuje się, że tak naprawdę ma tylko 3 miligramy! Wieść gminna niesie, że naukowcy po prostu źle postawili przecinek. Inna hipoteza mówi, iż pomylono zawartość żelaza w suchych liściach z zawartością w świeżym szpinaku. Jak by nie było, szpinak w żelazowym rankingu spadł na łeb, na szyję.
Szpinak to warzywo, które jest niezwykle niskokaloryczne - ma jedynie 16 kilokalorii na 100 gramów. Potas i witaminy z grupy B pomagają w spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów. Co więcej, szpinak przyspiesza metabolizm.
Warzywo powinny jeść kobiety w ciąży. Szpinak ma dużo kwasu foliowego, który zapobiega wadom płodu, szczególnie chorobom układu nerwowego. Oczekującym mamom często dolega anemia – także w tym przypadku szpinak okazuje się pomocny, ponieważ zawiera żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.
Tutaj przeczytasz o szkodliwych nawykach żywieniowych w ciąży.
Szpinakiem można zajadać się przez cały okres karmienia piersią. Niemowlęta mogą jeść szpinak już w wieku czterech miesięcy.
Beta-karoten oraz pozostałe związki antyoksydacyjne zawarte w szpinaku wspomagają profilaktykę raka. Naukowcy uważają, że szpinak szczególnie efektywnie przeciwdziała nowotworom okrężnicy, piersi, pęcherza moczowego, wątroby, prostaty i szyjki macicy. Obniża także ryzyko zachorowania na chłoniaka nieziarniczego.
Magnez obecny w szpinaku zmniejsza naszą podatność na stres, wpływa uspokajająco, stabilizuje funkcjonowanie układu nerwowego. Tutaj znajdziesz kilka prostych sposobów na walkę ze stresem.
Zeaksantyna i luteina, związki z rodziny karotenoidów, dobrze wpływają na kondycję oczu. Hamują degenerację plamki żółtej, która prowadzi do ślepoty. Przeciwdziałają również zaćmie.
Szpinakowy potas obniża ciśnienie, a więc wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Oprócz tego współpracuje z magnezem i w ten sposób reguluje pracę serca. Co więcej, wpływa kojąco na bóle głowy. Zapobiega też miażdżycy.
Nie wszyscy mogą jeść szpinak. Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny trzymać się od niego z dala - szczególnie jeśli są w zaawansowanym stadium choroby.
Choroby nerek i szpinak to niedobre połączenie. Warzywo kryje w sobie szczawiany, które podwyższają ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych. Może dojść do rozwinięcia kamicy szczawianowej.
Na szpinak uważać muszą także chorzy na osteoporozę. Kwas szczawiowy obecny w szpinaku utrudnia przyswajanie wapnia. Jeśli kochasz jeść szpinak i chcesz zniwelować jego odwapniające działanie, dodaj do niego ser feta, jajka lub jogurt naturalny. Produkty te obfitują w wapń, dlatego zrównoważą wapniowy bilans. Więcej o wapniu dowiesz się z tego artykułu.