węglowodany
-
Ketoza: co jest ketoza. Dla kogo ketoza jest korzystna, a kto powinien jej unikać?
Ketoza jest to stan organizmu, w którym pobiera on energię nie z glukozy, ale z ciał ketonowych, utworzonych z rozpadu komórek tłuszczowych. Stan ten ma miejsce wtedy, gdy w ciele człowieka dochodzi wielogodzinnego niedoboru cukru, pochodzącego z...
-
Co to są gainery i jak je stosować?
Gainery są to preparaty zawierające duże ilości węglowodanów oraz białka. Przeznaczone są dla osób, które uprawiają treningi siłowe, ponieważ dzięki tym preparatom, bardzo szybko można dostarczyć cennych składników odżywczych, niezbędnych do...
-
Dieta ketogeniczna pomaga w zwalczaniu wirusa grypy - stwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Yale
Gdy zbliża się sezon grypowy, może warto przejść na dietę wysokotłuszczową, aby zapobiegać infekcjom? Nauka dała właśnie odpowiedź na to pytanie. Ekspertymenty potwierdziły, że dieta katogeniczna sprzyja powstawaniu komórek T gamma delta w płucach...
-
Dieta trzustkowa - kto powinien ją stosować, na czym polega?
Dieta trzustkowa jest zalecana wszystkim pacjentom, którzy cierpią na przewlekłe choroby tego narządu, a także ostre zapalenie trzustki. Na czym polega dieta trzustkowa? Jakie produkty są zalecane, a jakich należy bezwzględnie unikać?
-
Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie
Cukier kokosowy powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku pochodzącego z kwiatostanów palmy kokosowej. Od naszego białego cukru z buraków różni go brązowa barwa i przyjemny posmak kokosowo-karmelowy. Jest natomiast tak samo kaloryczny i moż...
-
Maniok: wartości odżywcze. Jak jeść maniok?
Maniok to podstawa diety mieszkańców trzech kontynentów, czyli tropikalnej Afryki, Ameryki Południowej oraz południowo-wschodniej Azji. Aż 2/3 mieszkańców tych rejonów spożywa maniok codziennie i stanowi on dla nich główne źródło węglowodanów. W...
-
Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy. Makarony i pieczywo są niewinne
Badania szkocko-chińskiego zespołu naukowców mogą rozstrzygnąć, które z diet są cokolwiek warte. Badaczom udało się ustalić, że tylko nadmiar tłuszczu w diecie skutkuje tyciem. Od nadmiaru węglowodanów czy białek wcale nie tyjemy.
-
Lektyny - co to takie i jaki mają wpływ na zdrowie?
Lektyny to grupa białek występująca przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Mimo że powinny stanowić alternatywę dla tego pochodzenia mięsnego, to budzi spore kontrowersje wśród badaczy. Gdzie można znaleźć lektyny i jaki mają wpływ ...
-
Dieta niskowęglowodanowa stosowana przez dłuższy czas jest szkodliwa dla zdrowia
Dieta niskowęglowodanowa, bardzo popularna wśród odchudzających się, jest szkodliwa dla zdrowia, jeśli jest stosowana przez dłuższy czas. W skrajnych przypadkach może spowodować wcześniejszy zgon.
-
Dieta redukcyjna - na czym polega oraz jaka jest jej efektywność?
Dieta redukcyjna to nic innego jak zmiana swojego dotychczasowego jadłospisu na taki, który obniży łączną dzienną kaloryczność wszystkich posiłków o kilkaset kalorii. W efekcie ma pomóc to w pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej, a także poprawi...
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Napar, który pomaga przy bólu gardła
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Dlaczego często puszczamy bąki? Poznaj najczęstsze powody uporczywych gazów
- Tak zachowuje się osoba z "cichą depresją". Nie ignoruj tych symptomów