Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

Cukier kokosowy powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku pochodzącego z kwiatostanów palmy kokosowej. Od naszego białego cukru z buraków różni go brązowa barwa i przyjemny posmak kokosowo-karmelowy. Jest natomiast tak samo kaloryczny i może być traktowany jedynie jako przyjemna odmiana w kuchni, niż jako zdrowszy zamiennik.

Cukier kokosowy - jak powstaje?

Cukier kokosowy to produkt pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. Po wyrośnięciu kwiatostan jest nacinany i gdy zaczyna z niego wyciekać biały słodkawy sok, zbiera się go do podstawionych naczyń. Sok wycieka z kwiatostanu ponad miesiąc. Następnie sok jest podgrzewany. Po odparowaniu wody powstaje z niego gęsty brązowy syrop. Taki syrop albo jest dzielony na mniejsze kawałki, albo poddawany dalszej obróbce, do momentu uzyskania sypkiej postaci.

W sprzedaży spotykamy dwie postaci cukru kokosowego: sypką lub w nieregularnych kostkach. Cena kilograma cukru oscyluje wokół 50-80 zł. Najlepszy cukier kokosowy produkuje się w Indonezji i na Filipinach. Jego produkcja spełnia wymogi produkcji ekologicznej, co potwierdza Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa.

Cukier kokosowy - skład

Głównym składnikiem cukru kokosowego jest sacharoza (70-80 proc.). Ponadto znajdziemy tam nieco glukozy i fruktozy (do 10 proc.). Są w nim ponadto niewielkie ilości witamin z grupy B, witamina C, trochę minerałów, takich jak potas, magnez, cynk i żelazo. Skład cukru kokosowego zależy od dwóch głównych czynników: gatunku i wieku palmy, z której był pozyskiwany oraz od procesu produkcji.

Cukier kokosowy jest produktem kalorycznym, o wartości prawie takiej samej jak cukier produkowany z buraków cukrowych. W 100 gramach cukru kokosowego znajdziemy 380 kcal, a białego cukru - 405 kcal. Od białego rafinowanego cukru różni go tylko indeks glikemiczny. Dla cukru kokosowego ten z wskaźnik wynosi 35, a dla białego - 68.

Indeks glikemiczny (IG), nazywany także wskaźnikiem glikemicznym, to informacja o tym, w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu żywnościowego. Im wyższy wskaźnik IG jakiegoś produktu, tym bardziej podnosi on poziom cukru we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznych prowadzą do powstania tzw. insulinooporności, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Zobacz wideo

Cukier kokosowy - zastosowanie w kuchni

Zaletą cukru kokosowego jest jego smak, który przypomina nieco karmel. Dodawany do deserów podnosi ich walory. Pasuje też do wypieków, a szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie kardamonu i cynamonu. Dodawany bywa do dalekowschodnich potraw, słodko-kwaśnych dań chińskich, czy też do curry.

Cukier kokosowy - inne zastosowania

Oprócz tradycyjnego zastosowania w kuchni cukier kokosowy może być używany jako odświeżacz powietrza, ponieważ ma przyjemny zapach i lekko podgrzany rozsiewa aromat kokosu.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Więcej o: