Cukier kokosowy to produkt pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. Po wyrośnięciu kwiatostan jest nacinany i gdy zaczyna z niego wyciekać biały słodkawy sok, zbiera się go do podstawionych naczyń. Sok wycieka z kwiatostanu ponad miesiąc. Następnie sok jest podgrzewany. Po odparowaniu wody powstaje z niego gęsty brązowy syrop. Taki syrop albo jest dzielony na mniejsze kawałki, albo poddawany dalszej obróbce, do momentu uzyskania sypkiej postaci.
W sprzedaży spotykamy dwie postaci cukru kokosowego: sypką lub w nieregularnych kostkach. Cena kilograma cukru oscyluje wokół 50-80 zł. Najlepszy cukier kokosowy produkuje się w Indonezji i na Filipinach. Jego produkcja spełnia wymogi produkcji ekologicznej, co potwierdza Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa.
Głównym składnikiem cukru kokosowego jest sacharoza (70-80 proc.). Ponadto znajdziemy tam nieco glukozy i fruktozy (do 10 proc.). Są w nim ponadto niewielkie ilości witamin z grupy B, witamina C, trochę minerałów, takich jak potas, magnez, cynk i żelazo. Skład cukru kokosowego zależy od dwóch głównych czynników: gatunku i wieku palmy, z której był pozyskiwany oraz od procesu produkcji.
Cukier kokosowy jest produktem kalorycznym, o wartości prawie takiej samej jak cukier produkowany z buraków cukrowych. W 100 gramach cukru kokosowego znajdziemy 380 kcal, a białego cukru - 405 kcal. Od białego rafinowanego cukru różni go tylko indeks glikemiczny. Dla cukru kokosowego ten z wskaźnik wynosi 35, a dla białego - 68.
Indeks glikemiczny (IG), nazywany także wskaźnikiem glikemicznym, to informacja o tym, w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu żywnościowego. Im wyższy wskaźnik IG jakiegoś produktu, tym bardziej podnosi on poziom cukru we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznych prowadzą do powstania tzw. insulinooporności, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę.
Zaletą cukru kokosowego jest jego smak, który przypomina nieco karmel. Dodawany do deserów podnosi ich walory. Pasuje też do wypieków, a szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie kardamonu i cynamonu. Dodawany bywa do dalekowschodnich potraw, słodko-kwaśnych dań chińskich, czy też do curry.
Oprócz tradycyjnego zastosowania w kuchni cukier kokosowy może być używany jako odświeżacz powietrza, ponieważ ma przyjemny zapach i lekko podgrzany rozsiewa aromat kokosu.
PRZECZYTAJ TAKŻE: