przyprawy
-
Oregano: pomaga w trawieniu, bogate w błonnik. To nie wszystkie właściwości oregano
Oregano jest znane i cenione od co najmniej kilku tysięcy lat. To nie tylko przyprawa do pizzy, ale także roślina zielarska, uważana za pomocną przy zaburzeniach trawiennych. Jest składnikiem ziół prowansalskich. Do robienia naparów wykorzystuje s...
-
Ziele angielskie: właściwości, zastosowanie
Ziele angielskie to suszony owoc drzewa pimentowego, przywieziony do Europy przez zdobywców Ameryki. Przyprawa szybko zyskała popularność, ponieważ uważano ją za rodzaj pieprzu. Używana jest w kuchni do dziś. Ma właściwości poprawiające trawienie,...
-
Estragon - Francuzi zwykli mówić o nim "król przypraw"
Estragon to ceniona przyprawa, znakomicie podkreślająca smak potraw. Nawet daniom, gotowanym bez użycia soli, nada lepszy smak. Dzięki olejkom eterycznym, garbnikom, solom mineralnym i innym składnikom pomaga w trawieniu, wzmaga apetyt, działa...
-
Liść laurowy i olej laurowy - właściwości zdrowotne oraz zastosowanie
Liść laurowy i olej laurowy pozyskujemy z drzewa zwanego wawrzynem szlachetnym. Skórzaste, lekko postrzępione na brzegach liście, suszy się i w tej postaci używa jako przyprawy. Olej laurowy natomiast jest tłoczony z dojrzałych owoców wawrzyna...
-
Garam masala - ta gorąca przyprawa z Indii ma niezwykłe właściwości zdrowotne
Garam masala - w dosłownym tłumaczeniu "gorące przyprawy" - jest mieszanką zmielonych suszonych przypraw, powszechnie używaną w kuchni indyjskiej. Nie ma jednej garam masali, ponieważ do jej zrobienia używa się różnorodnych składników i znanych je...
-
Gałka muszkatołowa: właściwości. Do jakich potraw stosować gałkę muszkatołową?
Gałka muszkatołowa jest to nasiono pozyskiwane z muszkatołowca korzennego, czyli drzewa występującego naturalnie na wyspach należących do Archipelagu Malajskiego. Jest to produkt, który cechuje się licznymi właściwościami, spośród których...
-
Jałowiec: przyprawa o właściwościach zdrowotnych
Jałowiec pospolity (łac. Juniperus communis) jest wiecznie zielonym krzewem z rodziny cyprysowatych. Owoce jałowca od wieków służą jako przyprawa, która ma także spore właściwości zdrowotne. Jako dodatek do potraw jałowiec używany był już w kuchni...
-
Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości
Sos sojowy to przyprawa rodem z Japonii, wytwarzana z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli w procesie fermentacji. Jest znakomitym dodatkiem do orientalnych potraw, ale zyskuje sobie uznanie także w innych kuchniach. Sos sojowy odznacza się ciemn...
-
Wasabi: właściwości zdrowotne, wartość odżywcza
Wasabi to bylina, zwana chrzanem japońskim, która uprawiana jest na tarasowych poletkach w Japonii, Korei i na Tajwanie już od wielu wieków. Wbrew potocznej opinii nie jest chrzanem, lecz rośliną z rodziny kapustnych. Wyróżnia się zielonym kolorem...
-
Szafran - właściwości i zastosowanie. Właściwości lecznicze szafranu
Szafran to droga przyprawa roślina, ale też składnik leków, kosmetyków i barwników. Do czego wykorzystywany jest szafran i jakie są jego walory?
-
Rumień wędrujący - czy zawsze oznacza boreliozę? Łatwo go pomylić z czymś innym
-
Widzisz u siebie te symptomy? Prawdopodobnie wątroba ci wysiada
-
10 wskazówek przy diecie dla osób cierpiących na Zespół Jelita Drażliwego (IBS). Sprawdź, czego powinieneś unikać przy tym schorzeniuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Obniża poziom cukru we krwi. Powinien ją spożywać każdy diabetyk
-
"O waginie się nie odważycie". Akurat! 6 największych intymnych bolączek kobiet
- Wrócili z wojny bez twarzy. Jej maski dały im drugie życie
- Mają nieprzyjemny zapach i swędzą? To może być początek grzybicy stóp
- Czy truskawki mogą zaszkodzić? Kto nie powinien ich jeść?
- Zadbaj o kolory garderoby przed wyjściem do lasu. Niektóre przyciągają owady
- Przygotuj banalnie prosty spray na meszki. Ten zapach odstraszy je na dobre