przyprawy
-
Garam masala - ta gorąca przyprawa z Indii ma niezwykłe właściwości zdrowotne
Garam masala - w dosłownym tłumaczeniu "gorące przyprawy" - jest mieszanką zmielonych suszonych przypraw, powszechnie używaną w kuchni indyjskiej. Nie ma jednej garam masali, ponieważ do jej zrobienia używa się różnorodnych składników i znanych je...
-
Gałka muszkatołowa: właściwości. Do jakich potraw stosować gałkę muszkatołową?
Gałka muszkatołowa jest to nasiono pozyskiwane z muszkatołowca korzennego, czyli drzewa występującego naturalnie na wyspach należących do Archipelagu Malajskiego. Jest to produkt, który cechuje się licznymi właściwościami, spośród których...
-
Jałowiec: przyprawa o właściwościach zdrowotnych
Jałowiec pospolity (łac. Juniperus communis) jest wiecznie zielonym krzewem z rodziny cyprysowatych. Owoce jałowca od wieków służą jako przyprawa, która ma także spore właściwości zdrowotne. Jako dodatek do potraw jałowiec używany był już w kuchni...
-
Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości
Sos sojowy to przyprawa rodem z Japonii, wytwarzana z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli w procesie fermentacji. Jest znakomitym dodatkiem do orientalnych potraw, ale zyskuje sobie uznanie także w innych kuchniach. Sos sojowy odznacza się ciemn...
-
Wasabi: właściwości zdrowotne, wartość odżywcza
Wasabi to bylina, zwana chrzanem japońskim, która uprawiana jest na tarasowych poletkach w Japonii, Korei i na Tajwanie już od wielu wieków. Wbrew potocznej opinii nie jest chrzanem, lecz rośliną z rodziny kapustnych. Wyróżnia się zielonym kolorem...
-
Szafran - właściwości i zastosowanie. Właściwości lecznicze szafranu
Szafran to droga przyprawa roślina, ale też składnik leków, kosmetyków i barwników. Do czego wykorzystywany jest szafran i jakie są jego walory?
-
Rozmaryn - aromatyczna przyprawa, ozdobna roślina czy może ziele o wielu właściwościach leczniczych?
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.) to gatunek aromatycznego, wiecznie zielonego krzewu o niebieskich lub różowych kwiatach, który w stanie dzikim rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiany w wielu krajach świata, u nas - z powodu...
-
Nimi pachną nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?
Rozgrzeją od środka, dodadzą smaku, wspomogą metabolizm. W tych aromatycznych przyprawach kryją się cenne dla zdrowia właściwości, szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Komu i na co pomogą, a kto powinien ich unikać?
-
Nie sólcie, tylko kurkumcie! Według badań kurkuma zapobiega nieuleczalnej chorobie, na którą cierpią miliony
Smak i apetyczny żółtozłoty odcień, który kurkuma nadaje potrawom, to nie jedyne walory tej przyprawy. Najnowsze badania sugerują, że jej regularne jedzenie przyczynia się do poprawy nastroju i przeciwdziała alzheimerowi.
-
Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie
Choroby cywilizacyjne nie dopadają w takim samym stopniu wszystkich nacji. Liczne badania sugerują, że wiele zależy od codziennej diety. Kluczem do sukcesu bywa ograniczanie kalorii i tłuszczu, ale nie tylko.
-
Czy u osób powyżej 65 lat cukier 140 to już cukrzyca?
-
Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Wystarczy prosty nawyk
-
Oswajają z wodą, dają mnóstwo frajdy i wspomagają rozwój psychomotoryczny. Te zabawki do kąpieli ucieszą każdego malucha i rodzicaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Które wartości mogą niepokoić?
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
- Oksykodon to narkotyk? Uzależnienie od oxykontinu jest powszechne
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- To obniża poziom cukru we krwi. Zadziwiające, ale badacze potwierdzają
- Shoty witaminowe na odchudzanie? Trzy składniki dla odporności i wzmocnienia
- Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz