Zwolennicy diety raw food podają wiele argumentów przeciwko obróbce termicznej pokarmów. Najważniejsze są następujące powody, dla których powinno się unikać gotowania jedzenia to:
Osoby stosujące dietę surową uważają również, że dzięki niej można pozbyć się wszystkich toksyn, które zatruwają organizm, a ogólny stan zdrowia ulega znacznej poprawie. Decydując się na przejście na dietę raw food, nie należy od razu rezygnować z tradycyjnych posiłków. Dietę należy zmieniać stopniowo, wprowadzając do menu coraz więcej surowych produktów, a zmniejszając ilość jedzenia poddanego obróbce termicznej.
Dieta raw food może wydawać się mało zróżnicowana, jednak dopuszcza spożywanie wielu produktów, z których można komponować pełnowartościowe posiłki. Dieta taka opiera się na wszelkiego rodzaju warzywach i owocach, które można jeść na surowo. Nie brakuje w niej źródeł zdrowych tłuszczów, do których należą nasiona, orzechy oraz oleje tłoczone na zimno. Osoby stosujące dietę surową jedzą również rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Większość osób jedzących “na surowo” rezygnuje z jedzenia mięsa, ryb, owoców morza, jaj, nabiału czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że dieta raw food jest jednoznaczna z dietą wegańską. Istnieją zwolennicy jedzenia niepoddanego obróbce termicznej, w których menu znajdują się nie tylko owoce i warzywa, ale również produkty odzwierzęce.
Wbrew pozorom, przestrzegając diety raw food nie trzeba jeść tylko surowych produktów, dopuszczane są różne rodzaje obróbki jedzenia, takie jak:
Oprócz tych metod, dopuszcza się oczywiście mieszanie, blendowanie, wyciskanie i wiele innych technik, dzięki którym można przygotować zdrowe i pyszne posiłki.
Osoby na diecie raw food, które jedzą mięso, jaja oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego niepoddane obróbce termicznej są bardziej narażone na wystąpienie zatruć pokarmowych. Poza tym, niektóre rodzaje mięsa nie mogą być spożywane na surowo, a ich jedzenie może spowodować zakażenie pasożytami.
Wiele osób mieszkających w obszarach o chłodniejszym klimacie jako wadę jedzenia na surowo zaznacza brak ciepłych, rozgrzewających posiłków. Dla niektórych nie jest to problem, jednak niektórzy decydują się na dietę surową w lecie, natomiast w chłodniejsze miesiące pozwalają sobie na gotowane posiłki. Rozwiązaniem problemu może być również stosowanie rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma, goździki, czosnek czy cynamon oraz jedzenie sezonowych produktów, które według zwolenników diety raw food są dla nas najlepsze, dostarczają wystarczająco dużo energii i mogą nas ogrzać. Dietę surową należy stosować z rozwagą i dbać o to, aby w menu nie zabrakło żadnych składników odżywczych. Warto regularnie poddawać się badaniom i kontrolować wagę.