Co to jest oregano? Znane wszystkim pod tą nazwą ziele, a właściwie lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.), jest cenione głównie jako przyprawa kuchenna. Lebiodka pospolita należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i jest byliną wieloletnią, osiągającą około 40-80 cm wysokości. Roślina występuje naturalnie na terenach Afryki Północnej, Azji oraz w Europie. Można ją spotkać w widnych lasach, miejscach skalistych, na zboczach i suchych wzgórzach. Roślina kwitnie zwykle w okresie od lipca do września.
Ziele wyróżnia się miękko owłosioną łodygą, często zabarwioną na czerwonawy kolor. Posiada tępo zakończone, jajowate liście, na których czasem można dostrzec ząbkowanie. Na ich powierzchni znajdują się gruczoły, wytwarzające olejki eteryczne. Oregano charakteryzują kwiatostany o małych, białych, jasnoróżowych lub czerwonych kwiatach. Posiada silny, bardzo aromatyczny zapach i korzenny, gorzkawy smak.
Zastanawiasz się, jakie działanie wykazuje oregano? Właściwości tego ziela okazują się pomocne w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Lebiodka pospolita obfituje w witaminy: A, C, E, K i kwas foliowy. Zawiera w sobie również błonnik, a także wapń, fosfor, magnez i żelazo. Znajdują się w niej garbniki, flawonoidy oraz olejki eteryczne, bogate w fenole – tymol i karakol. W olejku z oregano można też odnaleźć niewielkie ilości seskwiterpeny i octan geranylu.
Ziele oregano wykazuje dobroczynne właściwości zdrowotne. Pomaga zwiększać sekrecję śliny, żółci i soku żołądkowego. Usprawnia także trawienie, procesy przyswajania, a przy tym może okazać się pomocne przy zapaleniu żołądka czy biegunkach. Oregano wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie. Dzięki temu, że oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, można stosować je w celu łagodzenia kaszlu i ułatwiania odksztuszania. W naturalny sposób spowalnia też oznaki starzenia. Oregano w formie suszonej idealnie nadaje się do wykorzystania przy przygotowywaniu naparu do inhalacji przy problemach z zatokami bądź kaszlem. Można także sięgać po nie, by wspomagać swą odporność.
Jak stosować oregano? Popularne ziele odnajduje zastosowanie:
Zastanawiasz się, jak spożywać oregano? Oregano do jedzenia świetnie sprawdza się jako przyprawa zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Możesz dodawać je do wielu dań, by w naturalny sposób wspomagać swoje zdrowie. Smakiem oregano możesz wzbogacać dania kuchni włoskiej i greckiej, wszelkiego rodzaju tarty, leczo, fasolkę po bretońsku, naleśniki, mięsa (jagnięcinę, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę), ryby, kraby, sery, pieczywo drożdżowe, zupy i sałatki. Uniwersalna przyprawa doskonale pasuje również do dań wegetariańskich. Oregano sprawdza się też znakomicie jako dodatek do sosów i farszów. Wyjątkowa przyprawa sprawia, że dania nabierają wykwintnego smaku i stają się bardzo aromatyczne.
Jak jeszcze stosować oregano? Oregano do picia bywa stosowane w formie herbaty jako pomoc w zwalczaniu przeziębienia, zapalenia zatok czy grypy. Herbatka wspomaga również dolegliwości trawienne. Smak naparu z oregano może jednak nie każdemu odpowiadać, gdyż aromatyczne ziele w takiej formie jest wyjątkowo gorzkie.
Oregano stosuje się również jako przyprawę do likierów, wódek bądź wermutu.
Zastanawiasz się nad uprawą oregano? Cena nasion lebiodki pospolitej wynosi około 2 zł za 0,5 g, natomiast sadzonkę zakupisz za około 10 zł. Oregano możesz uprawiać na balkonie czy kuchennym parapecie, urozmaicając przy okazji wygląd swojej kuchni świeżymi ziołami. Oregano w formie suszonej (przyprawy) z łatwością odnajdziesz także w sklepach. Aromatyczne oregano, które możesz łączyć z innymi przyprawami, tworząc własne mieszanki ziołowe, kosztuje około 20 zł. Ceny czystego olejku z oregano wynoszą natomiast około 30-40 zł.
Zobacz też: 10 ziół, które warto mieć w domowej apteczce - ranking redakcji