Oregano - poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak je spożywać

Oregano znamy przede wszystkim jako przyprawę, która często gości w naszych kuchniach. Przyjrzyj się bliżej wyjątkowym właściwościom tej rośliny, przekonaj się, jak ją spożywać i w jakiej formie ją pić. Zyskaj pewność, że dobroczynne działanie oregano może przynieść Ci wiele korzyści.

Co to jest oregano?

Co to jest oregano? Znane wszystkim pod tą nazwą ziele, a właściwie lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.), jest cenione głównie jako przyprawa kuchenna. Lebiodka pospolita należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i jest byliną wieloletnią, osiągającą około 40-80 cm wysokości. Roślina występuje naturalnie na terenach Afryki Północnej, Azji oraz w Europie. Można ją spotkać w widnych lasach, miejscach skalistych, na zboczach i suchych wzgórzach. Roślina kwitnie zwykle w okresie od lipca do września.

Ziele wyróżnia się miękko owłosioną łodygą, często zabarwioną na czerwonawy kolor. Posiada tępo zakończone, jajowate liście, na których czasem można dostrzec ząbkowanie. Na ich powierzchni znajdują się gruczoły, wytwarzające olejki eteryczne. Oregano charakteryzują kwiatostany o małych, białych, jasnoróżowych lub czerwonych kwiatach. Posiada silny, bardzo aromatyczny zapach i korzenny, gorzkawy smak.

Oregano – właściwości popularnego ziela

Zastanawiasz się, jakie działanie wykazuje oregano? Właściwości tego ziela okazują się pomocne w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Lebiodka pospolita obfituje w witaminy: A, C, E, K i kwas foliowy. Zawiera w sobie również błonnik, a także wapń, fosfor, magnez i żelazo. Znajdują się w niej garbniki, flawonoidy oraz olejki eteryczne, bogate w fenole – tymol i karakol. W olejku z oregano można też odnaleźć niewielkie ilości seskwiterpeny i octan geranylu.

Ziele oregano wykazuje dobroczynne właściwości zdrowotne. Pomaga zwiększać sekrecję śliny, żółci i soku żołądkowego. Usprawnia także trawienie, procesy przyswajania, a przy tym może okazać się pomocne przy zapaleniu żołądka czy biegunkach. Oregano wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie. Dzięki temu, że oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, można stosować je w celu łagodzenia kaszlu i ułatwiania odksztuszania. W naturalny sposób spowalnia też oznaki starzenia. Oregano w formie suszonej idealnie nadaje się do wykorzystania przy przygotowywaniu naparu do inhalacji przy problemach z zatokami bądź kaszlem. Można także sięgać po nie, by wspomagać swą odporność.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Oregano – zastosowanie ziela          

Jak stosować oregano? Popularne ziele odnajduje zastosowanie:

  • w kuchni: jako przyprawa, przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, wzbogacając smak dań, takich jak pizza, lasagne, spaghetti czy sałatka grecka,
  • lecznicze: można odnaleźć je w składach maści przeciwbólowych czy płynów do płukania jamy ustnej. W formie olejku sprawdza się także przy leczeniu grzybicy oraz infekcji. Stosuje się go przy zwalczaniu gronkowca złocistego, bakterii E.Coli czy Helicobacter pylori  grzybów z grupy Candida albicans. Pomaga też zmniejszać bóle stawów i pleców,
  • w kosmetyce: olejek z oregano warto włączyć jako pomoc w problemach dermatologicznych. Pomaga zwalczać łuszczycę i trądzik. Jego działanie ściągające i tonizujące sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do kosmetyków.

Jak spożywać oregano?              

Zastanawiasz się, jak spożywać oregano? Oregano do jedzenia świetnie sprawdza się jako przyprawa zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Możesz dodawać je do wielu dań, by w naturalny sposób wspomagać swoje zdrowie. Smakiem oregano możesz wzbogacać dania kuchni włoskiej i greckiej, wszelkiego rodzaju tarty, leczo, fasolkę po bretońsku, naleśniki, mięsa (jagnięcinę, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę), ryby, kraby, sery, pieczywo drożdżowe, zupy i sałatki. Uniwersalna przyprawa doskonale pasuje również do dań wegetariańskich. Oregano sprawdza się też znakomicie jako dodatek do sosów i farszów. Wyjątkowa przyprawa sprawia, że dania nabierają wykwintnego smaku i stają się bardzo aromatyczne.

Oregano do picia: zastosowanie          

Jak jeszcze stosować oregano? Oregano do picia bywa stosowane w formie herbaty jako pomoc w zwalczaniu przeziębienia, zapalenia zatok czy grypy. Herbatka wspomaga również dolegliwości trawienne. Smak naparu z oregano może jednak nie każdemu odpowiadać, gdyż aromatyczne ziele w takiej formie jest wyjątkowo gorzkie.

Oregano stosuje się również jako przyprawę do likierów, wódek bądź wermutu.

Oregano – cena. Ile kosztują nasiona, olejek i sadzonki oregano?             

Zastanawiasz się nad uprawą oregano? Cena nasion lebiodki pospolitej wynosi około 2 zł za 0,5 g, natomiast sadzonkę zakupisz za około 10 zł. Oregano możesz uprawiać na balkonie czy kuchennym parapecie, urozmaicając przy okazji wygląd swojej kuchni świeżymi ziołami. Oregano w formie suszonej (przyprawy) z łatwością odnajdziesz także w sklepach. Aromatyczne oregano, które możesz łączyć z innymi przyprawami, tworząc własne mieszanki ziołowe, kosztuje około 20 zł. Ceny czystego olejku z oregano wynoszą natomiast około 30-40 zł.

Zobacz też: 10 ziół, które warto mieć w domowej apteczce - ranking redakcji

Więcej o: