minerały
-
Krzem - ważny dla pięknej skóry i włosów oraz dla zdrowych kości. Jakie są źródła krzemu w diecie?
Krzem jest jednym z ważniejszych dla zdrowia minerałów. Obok żelaza, potasu i miedzi zapewnia prawidłowe funkcjonowanie stawów, serca i kości. Krzem jest pierwiastkiem bardzo ważnym dla kobiet, gdyż korzystnie wpływa na ogólną kondycję włosów, skó...
-
Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?
Kojarzysz magnez przede wszystkim z dobrym nastrojem i koncentracją? To za duże uproszczenie. Niedobory tego pierwiastka odbijają się na zdrowiu niemal całego organizmu. Skąd brać ten makroelement i po co? Na końcu zestawienie najlepszych źródeł
-
AGREST w lipcu najlepszy. Dlaczego znakomite owoce trafiły do lamusa?
Świeży agrest pomoże uniknąć zaparć. Suszony: przeczyści, gdy już do nich dojdzie. Najsmaczniejszy jest ten zbierany w lipcu, dojrzewający w pełnym słońcu. Nic nie gasi lepiej pragnienia, niż kompot z agrestu. Dlaczego więc niegdyś bardzo popularn...
-
Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć
Najwięcej dobrze przyswajalnego białka zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso. Co jednak, gdy go nie jemy? Istnieje wiele możliwości. Prezentujemy 9 bogatych w białko produktów, które - łączone w codziennym menu - zapewnią nam...
-
Kiełki - zdrowie w zarodku
Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich...
-
SUPERFOODS: jedzenie do zadań specjalnych - poznaj najlepsze produkty [zestawienie subiektywne]
Modnym ostatnio terminem "superfoods", czyli "superjedzenie", określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej, bogate w korzystne dla zdrowia substancje, a nawet wspomagające leczenie niektórych schorzeń. Co ważne, nie chodzi tu tylko...
-
Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?
Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o linię lub nie chcesz narażać zdrowia na negatywne konsekwencje? Obecnie wybór produktów słodzących, zarówno naturalnego, jak i sztucznego pochodzenia, jest bardzo szeroki. Jakie mają wady i zalety?
-
Mnóstwo wapnia bez laktozy - gdzie go szukać? [TOP 10 produktów spożywczych]
Aby mieć mocne kości, trzeba dbać, by w codziennej diecie znalazła się odpowiednia ilość wapnia (więcej o wapniu). To nieprawda, że znajdziesz go tylko w nabiale. Spore ilości kryją się w wielu alternatywnych źródłach - przede wszystkim warzywach...
-
Wiosenne zmęczenie, które... nie mija
Nie masz energii, brak Ci sił, jesteś permanentnie zmęczony. Tłumaczysz, że to wiosenne przesilenie, które za chwilę minie, ale tak się nie dzieje. Prawdziwą przyczyną osłabienia organizmu i utraty witalności może być brak witamin oraz...
-
Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?
Producenci polecają zielony jęczmień jako doskonały środek, pomocny w walce z przeróżnymi schorzeniami (w tym chorobami cywilizacyjnymi) - od nowotworów do nadwagi. Choć rzeczywiście jest zdrowy, cudów raczej nie zdziała. Na co może pomóc?
-
Napar z imbiru - właściwości i zastosowanie. Czy imbir zalewa się wrzątkiem?
-
Uwaga na aloes!
-
Tam, gdzie muzyka łączy się z wolnością. Idą za głosem serca i talentuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Liść i owoc morwy białej: właściwości i zastosowanie. Na co pomaga morwa biała?
-
Ile kalorii spalamy robiąc 10 tysięcy kroków dziennie?
- Bruksizm występuje nie tylko u dzieci. Jaka jest jego przyczyna?
- Co jeść na śniadanie przy SIBO i czy można pić rano kawę? Te zasady warto znać
- Skąd bierze się ochota na "coś słodkiego" i jak ją zwalczyć?
- Jak wyleczyć duszący kaszel i męczący ból gardła? Przygotuj napar z siemienia lnianego
- Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie krwi? Na której ręce wykonać to badanie?