kwasy tłuszczowe
-
Zamiast suplementów postaw na pestki dyni!
Dyniowe pestki to nie tylko smaczna przekąska. Dostarczą nam także wielu cennych minerałów, m.in.: cynku, który zadba o kondycję skóry i włosów, magnezu i potasu niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a także fosforu odpowiedzialnego ...
-
Olej z wiesiołka - prawdziwy przyjaciel kobiety
Poprawi kondycję skóry włosów i paznokci, a przy tym potrafi łagodzić kobiece dolegliwości. Kiedy warto go stosować, a kiedy omijać szerokim łukiem?
-
Siemię lniane - nie tylko na problemy z przewodem pokarmowym. Jakie właściwości ma siemię lniane?
Jakie właściwości ma siemię lniane? Na co stosujemy siemię lniane? Czy siemię lniane można stosować w ciąży? Pomaga nie tylko przy zaparciach i refluksie, lecz także kaszlu czy menopauzie. Siemię lniane i jego właściwości powinny również docenić...
-
Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego
Szukasz zdrowej i smacznej przekąski? Sięgnij po pestki słonecznika. Dzięki magnezowi i witaminom z grupy B wspomogą działanie układu nerwowego i koncentrację, zawarta w nich witamina E zadba o urodę, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a miedź i...
-
Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości
Choć jest tak popularny w naszym kraju, nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego licznych zalet. Oprócz tego, że nadaje się do smażenia, zawiera bowiem mnóstwo wartościowych dla naszego organizmu składników, w tym: wielonienasycone kwasy tłuszczowe...
-
Oliwa - śródziemnomorski "pokarm bogów"
Oliwa jest ceniona nie tylko za swój smak, ale i właściwości odżywcze. Oprócz bogactwa dobrych dla naszego serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdziemy w niej także nieco cennych minerałów.
-
Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci
Kasza jaglana, zwana także jagłami, wytwarzana jest z nasion prosa, jednego z najstarszych znanych zbóż. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest uznawana za jedną z najlepszych kasz (na równi z kaszą gryczaną).
-
Makrela, ryba na odporność
Zaraz po śledziu i łososiu, makrela najczęściej gości na naszych stołach. Choć na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od pozostałych ryb, to obecność selenu czyni ją wyjątkową. Dlaczego?