Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Szukasz zdrowej i smacznej przekąski? Sięgnij po pestki słonecznika. Dzięki magnezowi i witaminom z grupy B wspomogą działanie układu nerwowego i koncentrację, zawarta w nich witamina E zadba o urodę, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a miedź i kwas foliowy wesprą pracę układu krwionośnego.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Słonecznik zwyczajny, z którego pozyskujemy pyszne ziarna oraz olej, nie od zawsze rósł w naszym kraju. Za jego ojczyznę uważa się Amerykę Północną. Istnieją jednak doniesienia, iż od równie dawna znali i - jako symbol słońca - czcili go także Inkowie i Aztekowie, a więc mieszkańcy Ameryki Południowej. Do Europy trafił zaś najpewniej dopiero w XVI wieku, na statkach powracających z nowo odkrytych kontynentów.

Prawie jak eliksir młodości

Słonecznikowe ziarenka to pyszna i zdrowa przekąska. Choć same w sobie są dosyć kaloryczne (100 g, czyli 10 łyżek słonecznika łuskanego, to ok. 550 kcal), pomogą nam zadbać o urodę. Wśród innych jadalnych pestek czy nasion, mogą się bowiem poszczycić największą zawartością witaminy E (a konkretnie należącego do jej grupy tokoferolu) - jednego z najsilniejszych i zarazem najważniejszych antyutleniaczy w naszym organizmie.

Nie bez przyczyny zwie się ją "witaminą młodości". Do jej głównych zadań należy bowiem ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem, a więc walka z procesami starzenia. Na tokoferol powinni również zwrócić uwagę panowie. Wpływa on bowiem m.in. na prawidłową pracę mięśni oraz wytwarzanie nasienia u mężczyzn.

Czytaj także: Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm Dobre tłuszcze Kaloryczność nasion słonecznika to przede wszystkim skutek wysokiej zawartości dobrych tłuszczów. Spośród pozostałych pestek i nasion (m.in. dyni czy maku), mają w sobie najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo tych o nazwie omega-6, w szczególności zaś kwasu linolowego. W wielu badaniach wykazano, iż jego obecność w diecie wiąże się z obniżeniem poziomu złego, a podwyższeniem stężenia dobrego cholesterolu we krwi.

Tłuszczów tych nie powinniśmy się obawiać również z innego powodu. Dzięki nim możemy bowiem przyswajać część niezbędnych witamin, w tym wspominaną już E oraz A, D i K (więcej informacji na temat poszczególnych witamin znajdziesz w materiale: Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają? ).

Dla układu krwionośnego i serca

Pestki słonecznika to również przyjaciel układu krwionośnego. Przede wszystkim są jednym z bogatszych źródeł miedzi, która w naszym organizmie jest niemal tak ważna jak żelazo . Umożliwia zresztą jego transport oraz prawidłowe wchłanianie - ważne zwłaszcza w przypadku niedokrwistości (więcej na ten temat: Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć ).

Znajdziemy w nich także sporo kwasu foliowego, znanego jako witamina B9, a także witaminę B6 (czyli piroksydynę) i potas. Pierwszy z tych składników jest istotny m.in. dla wspomagania procesów krwiotwórczych, zwłaszcza produkcji czerwonych krwinek. Druga z witamin jest z kolei niezbędna do produkcji hemoglobiny, a także - podobnie jak potas - prawidłowej pracy serca.

Zdrowa przekąska

Masz masę nauki lub pracy i przyda Ci się coś do pogryzania w trakcie? Słone przekąski zastąp nasionami słonecznika. Podczas gdy chipsy i paluszki to przede wszystkim źródło pustych kalorii, słonecznik dostarczy nam cennego magnezu oraz witamin z grupy B. Zespołowo zatroszczą się o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także wspomogą koncentrację i pamięć.

Dzięki zawartości wspomnianej już witaminy B9 to również dobra przekąska dla kobiet, które starają się o dziecko i bądź też są już w ciąży. (Przeczytaj więcej o  kwasie foliowym ).

Słonecznikowe nasiona warto również serwować dzieciom i młodzieży w okresie dorastania. Zawarty w nich fosfor, podobnie jak wapń , uczestniczy bowiem w procesach mineralizacji kości i zębów, a także budowie tkanek i błon komórkowych.

Czytaj również:

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Kwas foliowy

Zobacz wideo
Więcej o: