dieta bezglutenowa
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to spotkanie, które odbędzie się 22-23 listopada 2014 r. na Stadionie Narodowym w Warszawie. Wszyscy zwiedzający będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych, skonsultować się z lekarzem, czy...
-
Uczmy się od Rzymian i nie dajmy się truć przemysłowi spożywczemu
O tym, dlaczego Ministerstwo Zdrowia powinno nazywać się Ministerstwem Chorób, które suplementy wcale nie są złe i dlaczego dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi to bzdura, rozmawiamy z prof. Markiem Naruszewiczem* z Warszawskiego Uniwersytetu...
-
Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy
Młoda i smukła w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce. Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od 7 tysięcy lat, w Polsce jeszcze kilkanaście lat tem...
-
Celiakia to nie wyrok
W Polsce z celiakią walczy blisko 400 tysięcy osób. W minioną sobotę (2 czerwca) odbyła się, już po raz siódmy, konferencja z okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii. Jej celem było nie tylko zwrócenie uwagi na problemy z jakimi borykają się chorzy,...
-
Celiakia - diagnoza bez biopsji jelita?
Dostępne już w Polsce testy genetyczne pozwalają w 99% wykluczyć celiakię. To dobra wiadomość przede wszystkim dla osób z grupy ryzyka oraz z niespecyficznymi objawami choroby. W niektórych przypadkach możliwe jest także ominięcie biopsji jelita
-
Jak żyć z celiakią w Polsce?
Z pewnością niełatwo. Trudności dotyczą diagnostyki i leczenia. Powszechne jest niezrozumienie istoty tej choroby. Brak przedszkoli, szkół i restauracji, w których bezpiecznie mógłby żywić się celiak. Bułka odpowiednia dla chorych bywa i dziesięć...
-
Jak powinny odżywiać się dzieci?
Dziecko nie jest małym dorosłym. Dlatego, układając dziecięce menu, należy uwzględnić specjalne potrzeby jego organizmu
-
Jakie są rodzaje plomb?
Na plomby stomatolodzy mają swoje fachowe określenie - ?wypełnienia?
-
Czy plomby amalgamatowe są bezpieczne dla zdrowia?
Ostatnio pojawiły się doniesienia, że amalgamaty mogą szkodzić, np. ułatwiają rozwijanie się grzybic przewodu pokarmowego u dzieci na diecie bezglutenowej
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Ten kontrowersyjny sposób zaskakuje
-
Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy. Czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
"Grubasy kradną leki cukrzykom", a może odwrotnie?" Mity w aferze o Saxendę i resztę
-
Post przerywany - w czym pomoże ten rodzaj diety? Szybki spadek z wagi to kropla w morzu
- Jaka matka taka córka? Mamy przenoszą ryzyko otyłości na córki. A co z synami?
- Kardiomiopatia połogowa (okołoporodowa). Objawy, przyczyny, leczenie
- Czy laktoza nam służy? Dietetycy nie pozostawiają złudzeń i obalają mity
- Co jeść, by wzmocnić kości i stawy? Ten niepozorny deser jest źródłem kolagenu
- Ona się klei lub pływa, ty odwiedź lekarza. To trzeba wiedzieć o tłuszczowych kupach