dieta bezglutenowa
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to spotkanie, które odbędzie się 22-23 listopada 2014 r. na Stadionie Narodowym w Warszawie. Wszyscy zwiedzający będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych, skonsultować się z lekarzem, czy...
-
Uczmy się od Rzymian i nie dajmy się truć przemysłowi spożywczemu
O tym, dlaczego Ministerstwo Zdrowia powinno nazywać się Ministerstwem Chorób, które suplementy wcale nie są złe i dlaczego dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi to bzdura, rozmawiamy z prof. Markiem Naruszewiczem* z Warszawskiego Uniwersytetu...
-
Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy
Młoda i smukła w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce. Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od 7 tysięcy lat, w Polsce jeszcze kilkanaście lat tem...
-
Celiakia to nie wyrok
W Polsce z celiakią walczy blisko 400 tysięcy osób. W minioną sobotę (2 czerwca) odbyła się, już po raz siódmy, konferencja z okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii. Jej celem było nie tylko zwrócenie uwagi na problemy z jakimi borykają się chorzy,...
-
Celiakia - diagnoza bez biopsji jelita?
Dostępne już w Polsce testy genetyczne pozwalają w 99% wykluczyć celiakię. To dobra wiadomość przede wszystkim dla osób z grupy ryzyka oraz z niespecyficznymi objawami choroby. W niektórych przypadkach możliwe jest także ominięcie biopsji jelita
-
Jak żyć z celiakią w Polsce?
Z pewnością niełatwo. Trudności dotyczą diagnostyki i leczenia. Powszechne jest niezrozumienie istoty tej choroby. Brak przedszkoli, szkół i restauracji, w których bezpiecznie mógłby żywić się celiak. Bułka odpowiednia dla chorych bywa i dziesięć...
-
Jak powinny odżywiać się dzieci?
Dziecko nie jest małym dorosłym. Dlatego, układając dziecięce menu, należy uwzględnić specjalne potrzeby jego organizmu
-
Jakie są rodzaje plomb?
Na plomby stomatolodzy mają swoje fachowe określenie - ?wypełnienia?
-
Czy plomby amalgamatowe są bezpieczne dla zdrowia?
Ostatnio pojawiły się doniesienia, że amalgamaty mogą szkodzić, np. ułatwiają rozwijanie się grzybic przewodu pokarmowego u dzieci na diecie bezglutenowej
-
Takie gesty uskrzydlają. Płyną pieniądze na karetkę, zbiórka wznowiona
-
Co by było, gdyby to mężczyźni zachodzili w ciążę? "Dostępność aborcji byłaby natychmiastowa i dofinansowana"
-
Sanepid ostrzega przed wodą z fontann. Jakie choroby może powodować?
-
Biały nalot na języku - skąd się bierze?
-
Pierwsze testy uniwersalnej szczepionki przeciw grypie już niebawem. Czy tym razem się uda?
- Choroby tarczycy są powiązane ze zwiększonym ryzykiem demencji
- Dziś sprawdzamy Waszą wiedzę ogólną, ale skupiliśmy się na medycynie. Łatwe? Chyba nie dacie rady
- Częste mycie skraca życie? Lekarze twierdzą, że codziennie należy myć tylko 3 części ciała
- Do lekarza do... Biedronki? W supermarketach mają powstać punkty medyczne
- Spierzchnięte, suche, pękające usta - nie zawsze problem wyłącznie estetyczny. Jak sobie z tym radzić?