błonnik
-
Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Produkty pełnoziarniste to te, które powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki oraz bielmo ziarna. Dzięki temu zachowują większość cennych składników roślin, w tym witaminy, sole mineralne i błonnik.
-
Karambola - właściwości, jak jeść ten owoc?
Karambola to egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku, który może być urozmaiceniem wielu potraw. Dodatkowo owoc ten jest pełen wartościowych składników i prozdrowotnych właściwości. Co zawiera karambola i dlaczego warto ją jeść? W jaki sposób najlepiej...
-
Płatki gryczane: właściwości odżywcze, kaloryczność
Płatki gryczane wytwarzane są z całych ziaren gryki zwyczajnej. Dzięki temu zachowują większość cennych składników rośliny. Mają mnóstwo witamin, soli mineralnych, dobrze przyswajalnego białka oraz sporo błonnika. Płatki gryczane nie zawierają też...
-
Uchyłki jelita grubego: przyczyny, objawy, leczenie
Uchyłki jelita grubego to choroba cywilizacyjna, powodowana długotrwałą nieprawidłową dietą, pozbawioną błonnika pokarmowego. Ujawnia się po 50-60 roku życia. Może przebiegać bezobjawowo lub powodować bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wzdęcia....
-
Dziki ryż: właściwości. Jak gotować dziki ryż?
Dziki ryż jest rośliną zbożową pochodzącą z Ameryki Północnej, gdzie początkowo był zbierany z dziko rosnących roślin przez rdzennych mieszkańców kontynentu. Potem stał się rośliną uprawną, rosnącą głównie na terenie Kanady i w niektórych rejonach...
-
Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?
Chleb żytni to odmiana chleba, która jest szczególnie polecana przez dietetyków. Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne, a niestety znacznie rzadziej gości na naszych stołach. Dlaczego warto jeść chleb żytni? Jaki jest jego skład i...
-
Fenkuł - właściwości, działanie, przepisy z fenkułem
Fenkuł zwyczajny, znany również pod nazwami fenkuł słodki oraz koper włoski, to roślina pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego należąca do rodziny warzyw selerowatych. W Polsce jest używany przede wszystkim jako przyprawa, ale może stanowić...
-
Moringa - czym jest i jaki wpływ na zdrowie ma drzewo długowieczności?
Moringa, zwana drzewem długowieczności, drzewem ben, drzewem pałeczkowym oraz drzewem chrzanowym, to roślina pochodząca z Indii znana z niezwykłych właściwości zdrowotnych. Jest zaliczana do tak zwanych superfoods, czyli do najzdrowszych produktów...
-
Otręby - jakie mają właściwości?
Otręby są to produkty powstałe w wyniku przemiału zbóż, takich jak pszenica, owies, żyto lub ryż, a także gryka. Dokładnie rzecz ujmując, jest to pozostała po przemiale ziarna jego twardsza, zewnętrzna warstwa. Otręby zawierają mnóstwo błonnika, a...
-
Hibiskus - piękna roślina o właściwościach leczniczych
Suszony kwiat hibiskusa zawiera min. duże ilość błonnika i witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Ponadto, hibiskus obniża ciśnienie krwi, pomaga w odchudzaniu, działa oczyszczająco. Sprawdź jakie inne właściwości ma hibiskus.
-
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy na czczo? Pomoże we wstydliwym problemie
-
Słodycze, które można jeść przy cukrzycy. Czy należy do nich gorzka czekolada?
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Tak odstraszysz "pasażerów na gapę"
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
- Czy można pić wodę przed badaniem krzywej cukrowej?
- Infekcja czy alergia? Jak to rozróżnić? Zwróć uwagę nie tylko na katar
- Domowe sposoby na suchy kaszel. Potrzebujesz tych produktów
- Jak umiera organizm? "Człowiek przypomina rybę wyjętą z wody"
- Leszek Czerniak z towarzystwa, którego nikt nie zna, czyli suplementowe naciąganie