Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Dieta 1500 kalorii (prawidłowo kilokalorii, ale przyjęło się używanie "skróconej" wersji) polega na ograniczeniu ilości spożywanych kalorii. Żeby dieta 1500 kalorii była skuteczna i przede wszystkim zdrowa, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
Małe, ale częste posiłki są podstawą diety 1500 kalorii. Dzięki temu możliwe jest przyspieszenie metabolizmu i zmuszenie organizmu do zużywania dostarczonej energii na bieżąco. Ważne jest również to, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia zjeść najpóźniej na 3 godziny przed położeniem się spać.
W diecie 1500 kalorii ważne jest, żeby nie ograniczać spożywania jedynie wybranych składników i zachować proporcje między węglowodanami, białkiem i tłuszczami. To niezwykle ważne, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Główne posiłki w ciągu dnia, czyli śniadanie, obiad i kolacja, powinny składać się z tłuszczu, węglowodanów, pełnowartościowego białka oraz sporej porcji warzyw. Drugie śniadanie oraz podwieczorek powinny zaspokoić niewielki głód, dlatego warto, żeby zawierały węglowodany albo białko. Najlepszymi zdrowymi przekąskami będą owoce albo produkty, takie jak maślanka, jogurt czy kefir.
Zdecydowanie najlepsze efekty daje stosowanie diety 1500 kalorii w połączeniu z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym. W czasie diety nie poleca się intensywnych, długotrwałych ćwiczeń, ale wysiłek trwający około 30 minut sprawi, że utrata kilogramów będzie szybsza, a sylwetka będzie lepiej wyglądała.
W diecie 1500 kalorii nie może zabraknąć błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii. Dobrze skomponowana dieta 1500 kcal powinna być bogata w warzywa i owoce. Warzywa w większości dostarczają mało kalorii i dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu sycą bez istotnego powiększania puli kalorii. Dietetycy szczególnie polecają: sałatę, cykorię, szpinak, paprykę, pomidory, ogórki, rzodkiewki, brokuły, cukinię, kalafior. Warzywa to również źródło cennych witamin: C i E, beta-karotenu, flawonoidów i składników mineralnych.
Ze względu na ograniczenie spożywanych kalorii, bardzo ważne jest, aby posiłki były wartościowe i nie dostarczały pustych kalorii. Konieczne jest zrezygnowanie z potraw smażonych, tłustych mięs, słodyczy, słonych przekąsek, a także gotowych dań.
Zmniejszenie ilości spożywanej soli i cukru powinno być początkiem każdej zdrowej diety. Sól prowadzi między innymi do rozwoju nadciśnienia, a także zatrzymywania wody w organizmie. Z tego względu warto zastąpić ją ziołami i innymi wyrazistymi przyprawami. Zamiast cukru warto stosować miód albo dosładzać potrawy słodkimi dodatkami, takimi jak banany czy daktyle.
W diecie dozwolone są niewielkie odstępstwa od ilości spożytych kalorii. Oznacza to, że dnia, w którym planuje się na przykład większy wysiłek fizyczny, dozwolone jest zjedzenie nieco większej ilości kalorii, a innego dnia można zjeść ich mniej.
Dieta 1500 kalorii ma wiele zalet i może być stosowana przez dłuższy czas. Ogromną zaletą takiej diety jest jej różnorodność i to, że pomimo ograniczenia spożywanych kalorii nie jest konieczna rezygnacja z wielu grup produktów. Stosując dietę 1500 kalorii należy jednak pamiętać, żeby ograniczając ilość spożywanych kalorii nie ograniczać ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z tym należy zadbać, aby spożywane pokarmy były wartościowe i zawierały całą gamę witamin, związków mineralnych i innych niezbędnych składników.
Dieta 1500 kalorii jest zalecana głównie osobom z nadwagą, a nawet otyłością. Mogą ją stosować zarówno mężczyźni, jak i kobiety, o ile nie występują u nich żadne przeciwwskazania. W razie jakichkolwiek wątpliwości czy dieta może być stosowana, należy skonsultować się z lekarzem.
Diety 1500 kalorii nie mogą stosować dzieci, młodzież, a także kobiety w ciąży oraz karmiące. Niskokaloryczna dieta nie jest zalecana również osobom, które intensywnie ćwiczą i mają dużo większe zapotrzebowanie kaloryczne.
To również może cię zainteresować:
Indeks glikemiczny (IG) - ważny wskaźnik nie tylko dla diabetyków