witaminy z grupy b
-
Grzyby leśne - wartości odżywcze, dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby są produktem spożywczym cenionym głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe i możliwość wykorzystania w wielu potrawach. Niestety, panuje błędne przekonanie, że grzyby nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. A jak jest naprawd...
-
Pieczarka zaroślowa (bulwiasta) - wygląd, występowanie, zastosowanie
Pieczarka zaroślowa to jadalny grzyb należący do rodziny pieczarkowatych. Wyglądem przypomina popularne pieczarki jadalne, ale może zostać pomylona z trującym muchomorem. Jest ceniona ze względu na charakterystyczny aromat, można ją wykorzystywać ...
-
Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Jaja strusie to wciąż mało popularny produkt na polskim rynku, a szkoda, ponieważ są one bardzo zdrowe. Zawierają mało cholesterolu oraz cechują się dużą zawartością zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym ograniczeniem jaja strusiego...
-
Naukowcy: Orzechy chronią przed pogorszeniem nastroju i symptomami depresji
Osoby, które dodają do swojej diety orzechy włoskie, cieszą się lepszym samopoczuciem, mają więcej energii, nie mają kłopotów z koncentracją, a także rzadziej doświadczają objawów depresji niż konsumenci innych gatunków orzechów. Tak wynika z...
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Jadł tylko frytki i chipsy. Nastolatek oślepł przez śmieciowe jedzenie
Dieta uboga w witaminy i minerały doprowadziła do utraty wzroku u pewnego nastolatka w Anglii. Chłopiec żywił się głównie frytkami i chipsami. Dla większości z nas jest jasne, że śmieciowe jedzenie niesie ryzyko problemów sercowo-naczyniowych,...
-
Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i ja...
-
Bakłażan (oberżyna ) - właściwości, zastosowanie. Jak przygotować oberżynę?
Oberżyna, której nazwa botaniczna to psianka podłużna, znana jest bardziej pod nazwą bakłażan. Owoce tej rośliny są cenione przede wszystkim ze względu na wyjątkowe walory smakowe, a także zawartość cennych składników. Jakie właściwości ma bakłaża...
-
Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie
Z nasion opuncji indyjskiej przygotowuje się olejek, który zawiera m.in duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. W niektórych regionach liście opuncji są używane jako warzywo.
-
Tilapia - jakie ma właściwości, jak należy ją przyrządzać?
Tilapia to ryba słodkowodna. Tilapia jest jedną z najtańszych gatunków dostępnych w polskich sklepach, a jej mięso ma delikatny smak, przez co jest lubiana przez wiele osób. Jest wiele doniesień mówiących, że jest to jedna z najbardziej niezdrowyc...
-
Polskie dzieci jedzą... 23 łyżeczki cukru dziennie i tyją najszybciej w Europie. Dietetyk bije na alarm
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
Małpia ospa w kolejnym kraju. We Francji wydano zalecenia dla medyków
-
Jak wysokie OB powinno niepokoić? [normy OB dla kobiet i mężczyzn]
-
Toczy się walka o każdy centymetr. Tymek miałby większe szanse, gdyby nie urodził się Polakiem
- Jaka jest różnica między solą morską a solą kuchenną, która jest zdrowsza?
- Dysortografia. Zaburzenie, które dotyka coraz większej ilości uczniów. Jak sobie z nim radzić?
- Wirus małpiej ospy dotarł do Europy. Czy powinniśmy się go obawiać? Jakie są jego objawy?
- Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów ADHD u dzieci
- My podajemy nazwę, a ty powiedz czego to gatunek. Łatwe? Niekoniecznie