witaminy z grupy b
-
Sok z buraków: pomaga obniżyć ciśnienie, ma sporo błonnika. A to nie wszystkie zalety buraka
Sok z buraków to zdrowy, pełen witamin i soli mineralnych napój, świetnie uzupełniający codzienną dietę. Ma korzystne działanie na organizm, pomaga obniżyć ciśnienie i zadbać o zdrowie naczyń krwionośnych. Jest pełen przeciwutleniaczy, zatem pijąc...
-
Witamina B12. Na co pomaga? Jakie produkty zawierają jej najwięcej?
Na co pomaga witamina B12? Jakie są jej podstawowe funkcje? Z jakimi pokarmami dostarczamy najwięcej witaminy B12? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.
-
Witamina B6. Na co pomaga? Czy należy ją suplementować?
Na co pomaga witamina B6? Jest ona jedną z witamin z grupy B, które pełnią niezwykle ważną rolę w procesach krwiotwórczych. Jej prawidłowy poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
-
Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!
Śliwki świeże, suszone, kompot ze śliwek, sok śliwkowy... powidła śliwkowe. Śliwki są cennym źródłem witamin, minerałów. Regulują trawienie, wspomagają układ nerwowy. To nie wszystkie walory śliwek, sprawdź dlaczego warto sięgać po śliwki.
-
Złotak wysmukły (borowik amerykański): jak wygląda, jakie ma właściwości
Złotak wysmukły (borowik amerykański) pojawił się w naszych lasach kilka lat temu. Z wyglądu podobny nieco do borowika szlachetnego i koźlaka, rozprzestrzenił się szeroko i można go znaleźć w sosnowych lasach w ogromnych ilościach. Jest jadalny,...
-
Objawy neurologiczne i ich związek z niedoborem witaminy B12
Objawy neurologiczne to cała gama symptomów, które towarzyszyć mogą różnym schorzeniom, ale także niedoborowi niektórych witamin. Sprawdź, jakie objawy neurologiczne występują przy niedoborze witaminy B12.
-
Grzyby leśne - wartości odżywcze, dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby są produktem spożywczym cenionym głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe i możliwość wykorzystania w wielu potrawach. Niestety, panuje błędne przekonanie, że grzyby nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. A jak jest naprawd...
-
Pieczarka zaroślowa (bulwiasta) - wygląd, występowanie, zastosowanie
Pieczarka zaroślowa to jadalny grzyb należący do rodziny pieczarkowatych. Wyglądem przypomina popularne pieczarki jadalne, ale może zostać pomylona z trującym muchomorem. Jest ceniona ze względu na charakterystyczny aromat, można ją wykorzystywać ...
-
Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Jaja strusie to wciąż mało popularny produkt na polskim rynku, a szkoda, ponieważ są one bardzo zdrowe. Zawierają mało cholesterolu oraz cechują się dużą zawartością zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym ograniczeniem jaja strusiego...
-
Naukowcy: Orzechy chronią przed pogorszeniem nastroju i symptomami depresji
Osoby, które dodają do swojej diety orzechy włoskie, cieszą się lepszym samopoczuciem, mają więcej energii, nie mają kłopotów z koncentracją, a także rzadziej doświadczają objawów depresji niż konsumenci innych gatunków orzechów. Tak wynika z...
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czym różni się od szczepionek mRNA?
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czy nowy wariant koronawirusa wywołuje inne objawy?
-
Kraken zakaża coraz więcej osób. Lada moment nowe szczepienia
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Trzy niebezpieczne lekarstwa. Zła dawka może zabić dorosłego człowieka
- Twój katar ma taki kolor? Wyjaśniamy, kiedy trzeba iść do lekarza
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny
- Szok psychiczny, czyli ostra reakcja na stres. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?