warzywa
-
Biała rzepa: właściwości. Jak jeść białą rzepę?
Biała rzepa to smaczne i zdrowie warzywo z rodziny kapustowatych. Jadalne są zarówno bulwy, jak i młode liście rzepy. Ma nieco łagodniejszy smak niż rzodkiew i różni się od niej kształtem. Ma bowiem formę białej bulwy z lekkim zabarwieniem u góry....
-
Uzupełniaj płyny, dostarczaj bezcenne składniki. Najlepsze owoce i warzywa na upały
Warzyw i owoców o wysokiej zawartości wody jest sporo. Postaw na te, które podczas upału dodatkowo dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Nasze propozycje nie zawiodą.
-
Rzodkiewka: wartości odżywcze, witaminy
Rzodkiewka dzisiaj jest już dostępna w sklepach warzywnych właściwie cały rok. Zimą, jeżeli nie pochodzi z rodzimych upraw szklarniowych, jest importowana z innych krajów o cieplejszym, niż nasz, klimacie. Ale w maju pojawiają się już rzodkiewki z...
-
Fenkuł - właściwości, działanie, przepisy z fenkułem
Fenkuł zwyczajny, znany również pod nazwami fenkuł słodki oraz koper włoski, to roślina pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego należąca do rodziny warzyw selerowatych. W Polsce jest używany przede wszystkim jako przyprawa, ale może stanowić...
-
Witarianizm - na czym polega?Czy jest zdrowy, czy lepiej unikać tego stylu odżywiania?
Witarianizm to sposób odżywiania, najczęściej łączony z wegetarianizmiem lub weganizmem, w którym wyklucza się jedzenie potraw i produktów, które zostały poddane obróbce termicznej powyżej 42°C. Na czym dokładnie polega witarianizm? Czy każdy może...
-
Koper włoski - właściwości i zastosowanie lecznicze
Koper włoski, zwany również fenkułem, to roślina polecana przy wielu dolegliwościach, takich jak wzdęcia, problemy trawienne, przeziębienie czy kaszel. Jest powszechnie stosowany u dzieci w przypadku kolek, a także u kobiet karmiących piersią w ce...
-
Metoda Gersona, czyli sposób na oczyszczanie organizmu. Na czym polega metoda Gersona?
Terapia Gersona to metoda oczyszczania organizmu, która ma na celu wyleczenie wielu dolegliwości i chorób. Opiera się na niskosodowej diecie bogatej w warzywa i owoce, ale obejmuje również inne zabiegi, które mają wspomagać oczyszczanie. Na czym...
-
Melon - owoc czy warzywo? Wiele osób tego nie wie
Melon to niezwykle soczysty owoc, którego smak ma wielu wielbicieli. Nie możemy jednak zapominać także o jego licznych właściwościach prozdrowotnych. Dowiedz się, co zawiera melon i jak można wykorzystać go w kuchni.
-
Groch to wartościowa roślina strączkowa. Dlaczego warto ją jeść?
Groch to źródło wielu witamin i minerałów, a także cennego błonnika pokarmowego. Dowiedz się, jak wykorzystać groch w kuchni i poznaj ciekawe przepisy na dania, w których roślina ta odgrywa główną rolę.
-
Indeks glikemiczny (IG) - ważny wskaźnik nie tylko dla diabetyków
Indeks glikemiczny (IG) to bardzo ważny wskaźnik dla osób cierpiących na cukrzycę. Okazuje się jednak, że dieta oparta na obliczaniu indeksu glikemicznego jest dzisiaj coraz bardziej popularna nawet wśród osób nie będących diabetykami. IG wskazuje...
-
Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy. Czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
-
Post przerywany, czyli dieta IF. W czym pomoże ta metoda?
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Efekt brzasku to termin, który dotyczy określonej grupy. Te objawy mogą na to wskazywać
-
Witamina B12 - na co pomaga? Możesz się zdziwić. Będziesz przenosić góry
- Napoje, które warto pić będąc na diecie odchudzającej
- Ona się klei lub pływa, ty odwiedź lekarza. To trzeba wiedzieć o tłuszczowych kupach
- Jak boli wątroba? Wydaje ci się, że wiesz. I masz rację - wydaje ci się
- Jakie badania krwi zrobisz w NFZ?
- Prawidłowe mycie zębów to nie lada sztuka. Dentysta wymienia najczęstsze błędy