kwasy tłuszczowe
-
Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie
Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, który pozyskuje się poprzez tłoczenie kopry, jak nazywa się miąższ orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy bywa też określany mianem masła kokosowego lub tłuszczu kokosowego. W temperaturze do 26 stopni C zachowu...
-
Lecytyna - dlaczego jest ważna? Jaką funkcję pełni lecytyna
Lecytyna to tak naprawdę nie jedna substancja, lecz mieszanina różnych związków. Najważniejszymi z nich są fosfolipidy. Lecytyna wchodzi w skład prawie każdej komórki naszego organizmu, dlatego jej rola jest bardzo ważna. Zdarza się jednak, że...
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - ich rola dla zdrowia i najlepsze źródła
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA - Polyunsaturated Fatty Acids) to składnik pożywienia, który powinien znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się między innymi kwasy tłuszczowe z grup...
-
Kwasy tłuszczowe omega-9. Właściwości zdrowotne i najlepsze źródła omega-9
Kwasy tłuszczowe omega-9 to jedne z najważniejszych związków, bez których prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów byłoby niemożliwe. Warunkowo zaliczane są do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że organizm ludz...
-
Kwasy tłuszczowe omega-6 - rola, znaczenie i źródła
Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Oznacza to, że związki tego typu nie są syntezowane w organizmie ludzkim w sposób naturalny i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczow...
-
Naukowcy właśnie obalili kolejny mit o skuteczności suplementów diety. Tym razem poszło o tran
Według najnowszych i największych jak dotąd badań na ten temat, kwasy tłuszczowe omega-3 (m.in. tran) przyswajane w formie suplementów nie mają żadnych zdrowotnych korzyści. Przynajmniej w zakresie zapobiegania schorzeniom układu krwionośnego.
-
Kwasy tłuszczowe nasycone - źródła i znaczenie dla zdrowia
Kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze nasycone) to jedna z grup kwasów tłuszczowych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to, że wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi, a tym samym na zwiększenie ryzyka...
-
Tłuszcze nasycone - dobre czy złe?
Tłuszcze nasycone to jeden z tych związków codziennej diety, który w ostatnich latach wzbudza wiele kontrowersji. Bardzo często utożsamia się je z chorobami serca oraz zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. Jednak najnowsze badania...
-
Kasze: bogactwo właściwości
Kasze to ważny i wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Nie dość, że dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, to jeszcze wspomogą trawienie i zaspokoją głód. Jak znaleźć odpowiednią dla siebie?
-
Olejek arganowy - do włosów, do twarzy, do kuchni. Właściwości olejku arganowego
Olejek arganowy ma właściwości kosmetyczne, lecznicze i kulinarne. Jego wysoka cena może dziwić, jednak opinie na temat olejku są raczej zgodne - warto spróbować. Jak wykorzystać olejek arganowy?
-
Czy u osób powyżej 65 lat cukier 140 to już cukrzyca?
-
Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Które wartości mogą niepokoić?
-
Oswajają z wodą, dają mnóstwo frajdy i wspomagają rozwój psychomotoryczny. Te zabawki do kąpieli ucieszą każdego malucha i rodzicaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Kolacja, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi
- Oksykodon to narkotyk? Uzależnienie od oxykontinu jest powszechne
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- Co obniża poziom cukru we krwi? Zaskakujące badania naukowców
- Shoty witaminowe z trzech składników. Na odporność, odchudzanie i wzmocnienie
- Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz