tłuszcze nasycone
-
Jak szybko obniżyć poziom "złego" cholesterolu? Produkty, które ci w tym pomogą
Czy da się szybko obniżyć cholersterol? Niestety, nie jest to zadanie na tydzień lecz na dłuższy czas. Warto zacząć od pewnych zmian w diecie oraz zadbać o ruch fizyczny i obniżenie wagi.
-
Nadwaga jest silnie powiązana ze śmiertelnością na COVID-19 - przybywa dowodów
Pandemia COVID-19 pokazuje, jak bardzo nadwaga i otyłość niosą ryzyko śmierci z powodu ciężkiego przebiegu choroby. Naukowcy prześledzili ten związek, analizując dane medyczne ponad 5,5 miliarda osób ze 154 krajów.
-
Gęsi smalec: jakie ma właściwości? Czy jest zdrowy?
Gęsi smalec należy do tych produktów, które budzą wiele kontrowersji. Z jednej strony - protestują przeciwko niemu dietetycy, z drugiej strony - cenią kucharze. Czy to produkt zdrowy? Niestety, jak każdy tłuszcz zwierzęcy, ma zbyt dużo "złych"...
-
Eksperci od zdrowia donoszą: olej kokosowy wcale nie taki zdrowy. Lepszy już smalec i łój. A masło?
Olej kokosowy gorszy niż smalec i inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego? Tak - według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Za zdrowe niezmiennie są natomiast uznawane oleje roślinne i oliwa z oliwek.
-
Kwasy tłuszczowe nasycone - źródła i znaczenie dla zdrowia
Kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze nasycone) to jedna z grup kwasów tłuszczowych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to, że wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi, a tym samym na zwiększenie ryzyka...
-
Tłuszcze nasycone - dobre czy złe?
Tłuszcze nasycone to jeden z tych związków codziennej diety, który w ostatnich latach wzbudza wiele kontrowersji. Bardzo często utożsamia się je z chorobami serca oraz zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. Jednak najnowsze badania...
-
Sery pleśniowe: bogactwo smaku, dobrego białka i...
Jak sery pleśniowe wpływają na nasz organizm? Są tłuste, wywołują alergię i migreny, sprzyjają nadciśnieniu? A może: pożywne, zdrowe, obfitujące w cenne składniki odżywcze?