indeks glikemiczny

Więcej o:

indeks glikemiczny

  • Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

    Indeks glikemiczny to wartość, za pomocą której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych w porównaniu ze wzrostem, który następuje po spożyciu tzw. produktu

  • Indeks glikemiczny (IG) - ważny wskaźnik nie tylko dla diabetyków

    Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem klasyfikującym produkty spożywcze na podstawie ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi na około 2 do 3 godzin po spożytym posiłku. Punktem odniesienia w przypadku określania indeksu glikemicznego jest glukoza, której IG wynosi 100. Ze względu na

  • Erytrol: w czym jest lepszy niż cukier? [kcal, jak stosować, skutki uboczne]

    cukru (oraz innych słodzików), ludzki organizm nie metabolizuje erytrolu, lecz wchłania go do krwiobiegu, a następnie wydala w niezmienionej formie wraz z moczem. Dzieje się tak dlatego, że nie posiada enzymów, które mogłyby ten związek strawić. Dzięki temu, że erytrol ma indeks glikemiczny równy 0, nie

  • Ile kalorii ma banan? Dla kogo będzie to idealny owoc?

    papierowym, następnie posypujemy banany cukrem pudrem.  Ile kalorii ma banan - dla kogo będzie dobrym wyborem? Banan na tle innych owoców ma wysoki indeks glikemiczny i zdecydowanie podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc najlepszym wyborem dla osób, które są na ścisłej diecie i walczą z

  • Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

    . Dotyczy to przede wszystkim chorych na cukrzycę . Winny jest wysoki indeks glikemiczny owocu. Im jest wyższy, tym szybciej podnosi się poziom cukru w organizmie, a w tym przypadku może to mieć groźne konsekwencje.

  • Asystent Google Cukrzyca.pl - aplikacja dla chorych na cukrzycę

    pracochłonnego sprawdzania w tabelach danych, dotyczących chociażby indeksu glikemicznego składników. Cukrzyca jest chorobą wymagającą nieustannej uważności ze strony chorego i aktywnego zaangażowania się w proces leczenia. Od jego wiedzy na temat żywności i dbałości o to, co i w jakiej ilości spożywa, zależy

  • Poliole (słodziki): rodzaje, właściwości. Czy są zdrowe?

    ) - właściwości Poliole (słodziki) charakteryzują się: niską kaloryczności niskim indeksem glikemicznym nie podnoszą gwałtownie poziomu stężenia glukozy we krwi, a więc nie pobudzają produkcji insuliny nie powodują próchnicy, a ksylitol efektywnie zwalcza bakterie Streptococus mutans Poliole są inaczej